In welke gevallen is een uitverkoop toegelaten?

Een uitverkoop kan een aantrekkelijke manier zijn om van je voorraad af te komen, maar er zijn wel degelijk regels aan verbonden. Je kan een uitverkoop enkel organiseren in één van de volgende situaties:

  1. Een verkoop ter uitvoering van een rechterlijke beslissing.
  2. Erfgenamen van een ondernemer bieden de voorraad geheel of gedeeltelijk te koop aan.
  3. Overname: je neemt een handel van een andere onderneming over en biedt de overgenomen voorraad geheel of gedeeltelijk te koop aan.
  4. Stopzetting: je zet jouw activiteit stop en biedt de gehele voorraad te koop aan (er mag in de 3 voorbijgaande jaren geen uitverkoop omwille van dezelfde reden hebben plaatsgevonden).
  5. Bij verbouwingswerken in de lokalen waar de goederen gewoonlijk te koop worden aangeboden op voorwaarde dat de verbouwings- of opknapwerken minstens 20 werkdagen duren en de verkoop gedurende die periode onmogelijk maken (ook hier mag er in de drie voorafgaande jaren geen uitverkoop omwille van dezelfde reden hebben plaatsgevonden).
  6. Verhuis of sluiting: Overbrenging van de handelszaak of inrichting naar een andere locatie of sluiting van de inrichting op voorwaarde de zaak reeds minstens 1 jaar werd uitgebaat.
  7. Bij schade aan de gehele voorraad of een belangrijk gedeelte van de voorraad door een ramp (brand, overstroming).
  8. Indien de handelsactiviteit door overmacht aanzienlijk wordt gehinderd (bv. hinder openbare werken).
  9. Pensionering of stopzetting van elke beroepsactiviteit van het ondernemingshoofd. De voorwaarde hier is dat er in het voorbije jaar geen uitverkoop is geweest omwille van stopzetting handelsactiviteit of verhuis of sluiting van de handelsinrichting.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/08/2024

Wat is het verschil tussen uitverkoop en solden?

Wat is precies het verschil tussen een uitverkoop en solden? Je zou met het oog op de verhuis van uw zaak de huidige stock versneld van de hand willen doen, aan verminderde prijzen. Maar mag dat op dit moment, of moet je daarvoor wachten tot de soldenperiode?

Uitverkopen is volgens de wet heel wat anders dan koopjes (solden) organiseren. Terwijl bij solden sprake is van een ‘seizoensopruiming’, beperkt tot twee vastgelegde periodes in het jaar (wintersolden van 3 tot en met 31 januari, zomersolden van 1 tot en met 31 juli), geldt voor uitverkopen geen beperking qua datum. Zélfs tijdens de sperperiode, voorafgaand aan de solden, mag je dus uitverkopen. Volgens de wet mag je slechts uitverkopen in negen welbepaalde gevallen. De verhuis van jouw zaak is er daar één van.

Zowel bij uitverkoop als solden is het toegestaan om te verkopen met verlies.

Beluister de podcast

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/08/2024

Welke formaliteiten moet je vervullen om een uitverkoop te organiseren?

Vroeger moest er voor een uitverkoop verplicht een kennisgeving gedaan worden aan de FOD Economie. Deze formaliteit werd afgeschaft. Je kan dus zonder aangifte starten met jouw uitverkoop.

Let op: bij controles moet je wel het bewijs kunnen voorleggen dat je voldoet aan één van de 9 vermelde gevallen om de uitverkoop te mogen organiseren.

Elke aankondiging of andere reclame over een uitverkoop moet steeds verplicht de aanvangsdatum van de uitverkoop vermelden.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 06/08/2024

Hoelang mag een uitverkoop duren?

De duur van de uitverkoop is in principe beperkt tot 5 maanden. Enkel als je met pensioen gaat, kan je een uitverkoop organiseren van 12 maanden.

Deze termijnen zijn niet voor enige verlenging vatbaar. Als je om de één of andere reden de uitverkoop onderbreekt, loopt de termijn gewoon door: je mag de termijn van de onderbreking later dus niet recupereren.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/08/2024

Welke producten mogen / moeten uitverkocht worden?

Enkel de producten die voor het begin van de uitverkoop deel uitmaken van de voorraad van de onderneming, mogen in uitverkoop verkocht worden.

Bestellingen die speciaal gedaan werden met het oog op de uitverkoop, herbevoorrading of uitbreiding van het assortiment zijn bijgevolg uitgesloten.

In de volgende gevallen geldt hierop een uitzondering en mogen ook tevoren regelmatige bestelde producten - die zich nog niet in de voorraad bevinden - uitverkocht worden: uitverkoop wegens rechterlijke beslissing (vb. faillissement), overlijden zaakvoerder, ramp of overmacht (vb. openbare werken).  Voorwaarde is wel dat het moet gaan om bestellingen die als normaal kunnen beschouwd worden. Daarbij wordt gekeken naar de omvang en de datum (bestellingen die men gewoonlijk doet).

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 26/07/2024

Mag je de uitverkoop houden op een andere locatie dan je gewone winkel?

Je zit met jouw winkel tijdelijk op een andere locatie wegens werken in jouw winkelpand. Mag je een uitverkoop houden op die tijdelijke locatie? Zijn er andere acties mogelijk?

In principe moet je goederen tijdens een uitverkoop verkopen in jouw vaste winkel of verkoopruimte. Er zijn hierop twee wettelijke uitzonderingen, namelijk bij uitverkoop na een gerechtelijke beslissing of een ramp. Het verplaatsen van goederen tussen verschillende verkooppunten is niet toegestaan.

Als het toch onmogelijk blijkt om de uitverkoop te organiseren in de vaste winkel kan je een afwijking aanvragen bij de FOD Economie via een aangetekende brief. Het is belangrijk jouw aanvraag tot afwijking goed te motiveren. In geval van verbouwing zal de FOD Economie dit misschien niet aanvaarden - je had immers de uitverkoop in de winkel kunnen organiseren voor de werken. Bij schadegevallen, overstromingen of andere onvoorziene omstandigheden die jouw winkelpand onbruikbaar maken, is een uitverkoop op een andere locatie meestal wel toegestaan.

Als je binnen 10 werkdagen geen antwoord krijgt op jouw aanvraag, wordt de afwijking automatisch goedgekeurd en kan je de uitverkoop op een andere locatie organiseren.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 06/08/2024

In welke periodes mogen uitverkopen georganiseerd worden?

Een uitverkoop is niet gebonden aan wettelijk vastgestelde periodes.

Uitverkopen mag dan ook voor, tijdens en na de soldenperiodes, indien de handelaar zich kan beroepen op één van de negen wettelijke situaties om tot een uitverkoop te mogen overgaan.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 26/07/2024

Is een gedeeltelijke uitverkoop toegelaten?

Enkel in geval van uitverkoop door de erfgenamen van een overleden verkoper of in geval van overname is een gedeeltelijke uitverkoop toegelaten. In alle andere gevallen moet het steeds gaan om een gehele uitverkoop.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 26/07/2024

Nuttig voor jou