Wat wordt precies verstaan onder deeleconomie?

Deeleconomie wordt vaak verward met het 'onbelast bijklussen'. Maar met 'deeleconomie' wordt specifiek het werken via een erkend platform voor deeleconomie bedoeld. Het gaat over inkomsten uit diensten die een belastingplichtige (particulier) levert aan een andere privépersoon via een erkend platform. Dat platform is een soort handelsplaats en regelt de betaling. De inkomsten uit de deeleconomie worden belast aan 10% (tarief van 20%, met 50% forfaitaire onkosten) en zijn vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen. 

Twee situaties worden daarin expliciet uitgesloten van het toepassingsgebied van deeleconomie:

  1. De verhuur van roerende en onroerende goederen (bv. Airbnb). Worden ook diensten geleverd, zonder dat daarvoor een afzonderlijke prijs afgesproken werd, dan worden de diensten geacht 20% van de totale prijs te bedragen.
  2. Het ter beschikking stellen van kapitaal.

Daarnaast heb je ook het zogenaamde verenigingswerk, waarbij verenigingen zonder winstoogmerk en openbare instellingen personen kunnen aanwerven voor tijdelijke ondersteuning, met vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen en een voordelig belastingtarief. Maar deze regeling geldt enkel in de socioculturele en sportsector.

(Fiets)koeriers mogen niet in de deeleconomie werken

Volgens het arbeidshof van Brussel, kunnen (maaltijd)koeriers van bijvoorbeeld Deliveroo geen beroep doen op het stelsel van deeleconomie:

  • De levering van maaltijden die bereid werden door een restaurant zijn geen diensten tussen burgers (particulieren). Want de persoon die de goederen laat leveren oefent een beroepsactiviteit uit als kok of restauranthouder, terwijl de wet bepaalt dat in de deeleconomie enkel diensten tussen particulieren mogelijk zijn. Ook de levering van boodschappen of van andere goederen die online of een winkel aangekocht worden, vallen buiten de deeleconomie.
  • In de case van Deliveroo, maakt het platform ook geen enkel onderscheid tussen professionele en particuliere klanten. Want Deliveroo laat de koeriers ook bij bedrijven leveren.
  • De koeriers oefenen volgens het arbeidshof zelf ook een beroepsactiviteit uit. Want bij de inschrijving als koerier voor een platform engageren ze zich om met een zekere regelmaat en tegen een vergoeding (winstoogmerk) prestaties te leveren. Dit betekent dat prestaties in de deeleconomie bijkomstig en/of occasioneel moeten zijn.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Wat zijn de voorwaarden om een platform voor deeleconomie op te zetten en te exploiteren?

Het platform moet erkend zijn

Om de gunstregeling te kunnen toepassen moet het platform erkend worden door de fod Financiën. De voorwaarden tot erkenning van elektronische platformen zijn:

  • Het platform moet ingericht zijn door een vennootschap of een vzw;
  • De vennootschap of vzw moet gevestigd zijn in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EU, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen of Zwitserland) of in een staat waartegenover België de verbintenis is aangegaan om haar ondernemingen te behandelen als Belgische onderneming;
  • De vennootschap of vzw is ingeschreven in de KBO of in het handelsregister volgens de eisen van het land;
  • De vennootschap of vzw beschikt over een identificatienummer voor btw-doeleinden;
  • De uitbaters voldoen aan de voorwaarden m.b.t. hun professionele betrouwbaarheid en mogen niet in staat van faillissement verkeren.

Gedetailleerde informatie over de voorwaarden en de erkenningsprocedure in Deeleconomie vind je op de website van de fod Financiën.

Dit zijn puur formele erkenningscriteria. Via een erkend platform mogen ook professionelen prestaties leveren, maar dan zal het fiscaal voordelige stelsel van Deeleconomie niet van toepassing zijn. Of het stelsel van Deeleconomie van toepassing is, hangt dus af van wie de diensten levert, wie de diensten ontvangt en wat de aard is van de diensten. We bespreken die voorwaarden in een ander artikel.

Het platform moet bedrijfsvoorheffing inhouden

Het platform moet de bedrijfsvoorheffing inhouden aan de bron en dit vervolgens doorstorten naar de fiscus. Maar de bedrijfsvoorheffing werkt niet bevrijdend voor de dienstverrichter (dit is de persoon die de prestaties levert). De dienstverrichter moet de inkomsten altijd aangeven, op het aanslagbiljet zal de ingehouden bedrijfsvoorheffing verrekend worden met de personenbelasting.

Jaarlijkse Ficheverplichting

Elk jaar moet het platform een fiscale fiche opmaken en bezorgen aan de belastingadministratie en elke dienstverrichter. De fiche vermeldt onder andere de betaalde vergoedingen, de ingehouden bedrijfsvoorheffing en andere inhoudingen (bv. van kosten).

Consumentenverplichtingen

Het platform moet duidelijk meedelen dat het de particuliere gebruiker een overeenkomst afsluit, waarbij het platform optreedt als vertegenwoordiger van een andere particulier. Wordt deze regel niet gerespecteerd, dan gelden de regels inzake consumentenkoop (bv. garantie).

Volgens Europese regelgeving is een online marktplaats verplicht om op haar website een link te leggen naar de website van het Europees platform voor de regeling van online geschillen: http://ec.europa.eu/odr. Daarnaast moet het platform ook een e-mailadres ter beschikking stellen van de gebruiker, omdat de ODR-procedure per e-mail werkt. Dit mag geen ‘no reply’-adres zijn.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Actief binnen de deeleconomie: hoeveel belastingen en sociale bijdragen betaal je?

De deeleconomie is de voorbije jaren in opmars. Vooral via online platforms worden steeds meer goederen en diensten rechtstreeks onder particulieren aangeboden, buiten het traditionele commerciële circuit. Denk maar aan Uber, Ring Twice en andere platformen.

Er zijn specifieke regels voor de deeleconomie bepaald. Je moet al deze regels respecteren om minder belastingen te betalen en om vrijgesteld te zijn van sociale bijdragen.

Wat houdt de regeling in?

Wanneer je als privépersoon diensten levert aan een andere particulier, na tussenkomst van een (elektronisch) platform, geldt een fiscaal gunstregime, op voorwaarde dat je in de deeleconomie minder dan 7.460 euro verdient.

Wat zijn de voorwaarden?

  1. Het stelsel van deeleconomie geldt enkel voor inkomsten uit diensten.
  2. De verhuur van roerende of onroerende goederen valt niet onder de deeleconomie. Maar lever je ook diensten bij de verhuur, dan vallen de inkomsten uit de extra diensten er wel onder. Werd voor de diensten geen afzonderlijke prijs afgesproken, dan wordt de prijs van de diensten geschat op 20% van de totale prijs.
  3. Je mag je eigen zelfstandige beroepsactiviteit niet in de deeleconomie uitoefenen. Je mag dus alleen occasioneel of bijkomstig prestaties leveren in de deeleconomie.
  4. Je mag alleen diensten leveren aan andere privépersonen, niet aan ondernemingen.
  5. De diensten moeten verstrekt worden via een door de overheid erkend of georganiseerd elektronisch platform, dat ook de betalingen regel.
Erkenning van het platform niet voldoende

Let op, een platform wordt erkend op basis van formele voorwaarden. Wanneer een platform erkend is, is dat platform niet verplicht om alleen te bemiddelen voor activiteiten in de deeleconomie. Ook gewone zelfstandigen mogen hun diensten aanbieden via een erkend platform. Het is dus belangrijk dat je goed oplet dat jouw activiteiten effectief tot de deeleconomie behoren.

Het arbeidshof van Brussel oordeelde bijvoorbeeld dat fietskoeriers van Deliveroo niet via het stelsel van Deeleconomie mogen werken. Want de koeriers leveren maaltijden die bereid zijn door professionele koks of restauranthouders. De koeriers van Deliveroo leveren ook aan bedrijven (en niet alleen aan hun personeelsleden). En de koeriers engageren zich om op regelmatige basis, met een winstoogmerk, prestaties te leveren. Door de regelmaat en het winstoogmerk worden ze geacht een beroepsactiviteit uit te oefenen.

Hoe worden inkomsten uit de deeleconomie belast?

De inkomsten worden belast aan 10%. In werkelijkheid geldt een tarief van 20%, maar er worden 50% forfaitaire kosten in mindering gebracht. De inkomsten zijn vrijgesteld van sociale bijdragen.

Wanneer je meer verdient dan 7.460 euro, zul je als een zelfstandige worden beschouwd. Dit betekent dat je bij een sociaal verzekeringsfonds moet aansluiten als zelfstandige en dat je 20,5% sociale bijdragen zal moeten betalen op de de volledige inkomsten uit de deeleconomie. 

De drempel wordt bepaald per jaar en per belastingplichtige, en dus niet per platform. Bovendien worden je inkomsten uit de deeleconomie en verenigingswerk samengeteld om te bepalen of je de drempel wel/niet overschrijdt.

Wat met de btw bij deeleconomie?

Als je alle voorwaarden vervult, moet je geen btw-nummer aanvragen en geen btw-listing indienen. Ook wanneer je in de bouwsector bijklust, moet je geen btw-nummer aanvragen zolang je aan de voorwaarden voldoet.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024