Wat is de besloten vennootschap (BV)?

De besloten vennootschap (BV) is eigenlijk bedoeld als de 'standaard' vennootschapsvorm voor ondernemers die onder een vennootschap willen werken, maar toch de nodige vrijheid willen behouden. 

Er is geen minimumkapitaal (zoals bij een NV), maar een BV moet wel een "toereikend aanvangsvermogen" hebben. Dit moet je verantwoorden in een financieel plan.

Een BV heeft volkomen rechtspersoonlijkheid, waardoor haar vermogen volledig is afgescheiden.

Wil je meer weten over de besloten vennootschap? Download dan nu onze Snelwijzer: 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/08/2024

Kies ik voor een éénmanszaak of een vennootschap?

Bij de start van jouw ondernemersdroom, moet je kiezen of je gaat werken via een eenmanszaak of via een vennootschap (zoals een BV). Om je te helpen bij jouw keuze, sommen wij enkele voor- en nadelen op van beide vormen.

Een eenmanszaak

Veel starters kiezen voor een eenmanszaak. Dit betekent dat je geen afzonderlijke rechtspersoon opricht. Er is dan geen juridische scheiding tussen jouw activiteiten als privépersoon en als ondernemer. 

Voordelen

  • Jouw vrijheid als ondernemer: je kan snel en eenvoudig beslissingen nemen over jouw zaak
  • Voor een eenmanszaak gelden minder wettelijke verplichtingen, bijvoorbeeld voor de besluitvorming en winstverdeling. Je bepaalt zelf wat je doet met de inkomsten van je zaak
  • Minder zware boekhoudkundige verplichtingen

Nadelen

  • Er is geen juridische scheiding tussen jouw privévermogen en het vermogen van je eenmanszaak. Dit betekent dat jij onbeperkt aansprakelijk bent voor de schulden van jouw zaak. Schuldeisers kunnen dus ook aanspraak maken op jouw privébezittingen
  • De inkomsten van je zaak worden belast in de personenbelasting, aan sterk progressieve tarieven. Dit gebeurt via jouw eigen aangifte in de personenbelasting, je moet dus geen aparte aangifte indienen

Een vennootschap

Als je voor een vennootschap kiest, richt je wel een afzonderlijke rechtspersoon op (bijvoorbeeld een BV). Daardoor is er een duidelijke juridische scheiding tussen jouw activiteiten als privépersoon en als ondernemer.

Voordelen

  • Jouw vennootschap is een afzonderlijke rechtspersoon, met een afgescheiden vermogen en eigen rechten en plichten
  • Afhankelijk van de gekozen vennootschapsvorm, is jouw aansprakelijkheid (in meer of mindere mate) beperkt. Hierop zijn echter uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als de bank vraagt dat je een persoonlijke waarborg stelt voor een lening toegekend aan jouw vennootschap
  • Jouw vennootschap wordt belast in de vennootschapsbelasting. Deze vaste tarieven (20% of 25%) zijn lager dan de progressieve tarieven in de personenbelasting

Nadelen

  • Een vennootschap moet een heel aantal wettelijke verplichtingen naleven, bijvoorbeeld voor de besluitvorming en winstverdeling. Je kan dus niet vrij kiezen wat je doet met de inkomsten van je zaak
  • De inkomsten van je zaak behoren tot het vermogen van je vennootschap. Je kan deze dus niet zomaar aanwenden voor privédoeleinden
    • TIP: Wil je weten hoe je op een fiscaal vriendelijke manier geld uit jouw vennootschap kan halen? Lees dan snel onze snelwijzer.
  • Een vennootschap heeft zwaardere boekhoudkundige verplichtingen en hogere werkingskosten. Denk bijvoorbeeld aan de éénmalige kosten voor de notariële akte voor de oprichting en publicatie van de oprichtingsakte in het Belgisch Staatsblad of de terugkerende kosten voor een accountant

 

Fiscaal onderscheid

Omdat een eenmanszaak geen afzonderlijke rechtspersoon is, er geen juridische scheiding tussen jouw privévermogen en het vermogen van je eenmanszaak. De winst van je eenmanszaak wordt belast in de personenbelasting en komt na de belasting bij jezelf terecht. Nadien kan je zelf beslissen hoeveel je opnieuw wil investeren in je activiteit.

Een vennootschap is wel een afzonderlijke rechtspersoon met een eigen rechtspersoonlijkheid. De winst van je vennootschap wordt belast in de vennootschapsbelasting en blijft na belasting in de vennootschap. Dat geld blijft dus ter beschikking blijven van de vennootschap. Wil je weten hoe je dit geld naar jouw privévermogen kan verplaatsen? Raadpleeg dan onze snelwijzer.

Eenmanszaak of vennootschap?

Voordat je definitief een keuze maakt, vraag je best advies aan een UNIZO starterscoach. Jouw keuze is immers afhankelijk van diverse factoren, gekoppeld aan de specifieke situatie van jouw onderneming.

Stel je vraag via de UNIZO Starterslijn

Vergroot je slaagkansen als succesvol ondernemer!

Een grondige voorbereiding op de opstart van je eigen zaak is cruciaal. En dat is precies wat we doen binnen het traject Starten. Via dit individueel begeleidingstraject werk je samen met je UNIZO-coach je ondernemings- en financieel plan volledig uit, zodat je goed gewapend aan de slag kan als ondernemer.

Ik wil weten of mijn idee haalbaar is!

Beluister de podcast

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/08/2024

Is mijn vennootschap groot of klein?

Hoe weet ik of mijn vennootschap een grote of kleine vennootschap is?

De wetgeving bevat drie drempels om te bepalen of een vennootschap klein of groot is. 

Een vennootschap die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar geen of maximaal één drempel overschrijdt, is een kleine vennootschap. Zodra gedurende twee opeenvolgende boekjaren twee of drie drempels worden overschreven, wordt de vennootschap beschouwd als een grote vennootschap.

In maart 2024 verhoogde de wetgever twee drempels, zodat deze de economische realiteit terug weerspiegelen. Voor boekjaren gestart sinds 01/01/2024 gelden bijgevolg de volgende drempels:

  1. 50 werknemers VTE (jaargemiddelde); 
  2. jaaromzet (excl. btw) van 11.250.000 EUR; 
  3. balanstotaal van 6.000.000 EUR.

Waarom is dit belangrijk?

UNIZO lanceerde een succesvolle oproep voor een verhoging van de drempels (Bijkomende kosten en lasten dreigen voor honderden vennootschappen | UNIZO). De kwalificatie als kleine of grote vennootschap is namelijk niet zonder gevolg.

Een kleine (niet-beursgenoteerde) vennootschap is, bijvoorbeeld, niet verplicht om een commissaris te benoemen. Een kleine vennootschap kan ook zijn jaarrekening opmaken volgens het verkort schema.

Er zijn ook fiscale gevolgen. Bepaalde voordelen in de vennootschapsbelasting gelden enkel voor kleine vennootschappen. Bijvoorbeeld de verhoogde basis-investeringsaftrek, het VVPR bis-regime op dividenden en het verlaagd tarief van 20% op de eerste 100.000 EUR winst.
 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 05/08/2024

Wat is een feitelijke vereniging?

Een feitelijke vereniging is een groepering van mensen die gezamenlijk een bepaald doel nastreven in een georganiseerde vorm. Vergelijk het dus met een vzw, maar dan zonder rechtspersoonlijkheid.

Een feitelijke vereniging is niet gebonden aan wettelijke bepalingen. Een feitelijke vereniging is dus een verzameling van individuele personen die elk afzonderlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het geheel. De vereniging heeft ook geen eigen vermogen: alle goederen die door de vereniging worden aangekocht zijn eigendom van alle leden.

Let op! Dit betekent ook dat alle schulden op (het vermogen van) alle individuele leden kunnen worden verhaald. Bij een feitelijke vereniging zijn de leden individueel en persoonlijk gebonden voor fouten die er worden gemaakt. Bij schadegevallen die zich voordoen in het kader van de feitelijke vereniging kan dit zware financiële gevolgen hebben voor de leden.

Je kan de structuur van een feitelijke vereniging volledig zelf regelen. Een reglement opstellen is niet wettelijk verplicht, maar toch aanbevolen. Goede afspraken maken goede vrienden. Bovendien vragen sommige banken een reglement op in het kader van de  antiwitwaswetgeving.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 25/07/2024

Zelfstandige in de kinderopvang

Een zelfstandige is een natuurlijke persoon die niet onder het gezag van iemand anders werkt. Hij is dus niet verbonden is door een arbeidsovereenkomst (>< werknemer) noch wordt zijn rechtspositie eenzijdig geregeld door de overheid (>< ambtenaar).

Een zelfstandige is een natuurlijke persoon die niet onder het gezag van iemand anders werkt. Hij is dus niet verbonden is door een arbeidsovereenkomst (>< werknemer) noch wordt zijn rechtspositie eenzijdig geregeld door de overheid (>< ambtenaar).

Een zelfstandige werkt dus niet onder het gezag van iemand anders.

Wil je jouw kinderdagverblijf starten als zelfstandigen? Dan dien je enkele formaliteiten in orde te brengen. Zoals de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, de aanvraag van een ondernemingsnummer,…

Het statuut van zelfstandige in de kinderopvang

Meer informatie over het statuut van zelfstandige in de kinderopvang kan je terugvinden in onderstaande kennisclip. Bekijk zeker ook de vergelijking van de sociale rechten voor de statuten zelfstandige en werknemer. Deze infofiche kan je terugvinden onderaan deze pagina in de downloadzone. (download onderaan toevoegen)[EL1] 

Twijfel je om je aan te sluiten bij een dienst voor onthaalouders, dan kan onze infofiche over de vergelijking tussen werken als zelfstandige in een kinderdagverblijf en als aangesloten onthaaloude je helpen in je keuze. Ook deze vind je onderaan deze pagina terug in de downloadzone (download onderaan toevoegen)

 [EL1]Overzicht statuten 2022.pdf

Het statuut zelfstandige in de kinderopvang

Het statuut zelfstandige in de kinderopvang

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/06/2024

Samenwerkende zelfstandige(n) in de kinderopvang

Wil je werken met zelfstandige medewerkers of met werknemers?

Er zijn talloze verschillen, vooral op financieel vlak en op vlak van flexibiliteit en organisatie. De keuze tussen zelfstandigen en werknemers is echter niet zonder gevolgen: wie gezag wil kunnen uitoefenen over zijn medewerkers en ze toch als zelfstandigen inschrijft riskeert bij schijnzelfstandigheid terecht te komen, met belangrijke risico’s tot gevolg.

Tijdens het webinar Schijnzelfstandigheid: hoe correct samenwerken? behandelen we volgende thema's:

  • we brengen in kaart wat het inhoudt om een werknemer te zijn en om een zelfstandige te zijn
  • wat bespreken wat de voornaamste verschillen en de voor- en nadelen zijn
  • dan leggen we uit wat schijnzelfstandigheid precies is
  • hoe je riskeert daarmee geconfronteerd te worden en wat daarvan de gevolgen zijn
  • uiteraard komt ook aan bod hoe je schijnzelfstandigheid kan vermijden en wat daarbij de do’s en don’ts zijn
  • we gaan ten slotte in op specifieke vragen zoals hoe het zit met familieleden, met werkend vennoten of met zaakvoerders van een vennootschap. 

Kies je voor een samenwerking tussen zelfstandigen?

Dan is het belangrijk dat dit correct gebeurt. Een correcte samenwerkingsovereenkomst is daarbij van cruciaal belang. De nadruk ligt op het correct weergeven van de realiteit. Enkele aandachtspunten voor de opmaak van een samenwerkingsovereenkomst.

Kind en Gezin maakte een overzicht van de verplichtingen die een organisator heeft indien deze een feitelijke vereniging is. Daarnaast ontwikkelde UNIZO een checklist waar je de belangrijkste aandachtspunten voor een feitelijke vereniging kan terugvinden.

Schijnzelfstandigheid in de kinderopvang: risico’s en hoe correct samenwerken

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024

Zelfstandige/toevallige helper in de kinderopvang

Naast het statuut van zelfstandige kan je eveneens werkzaam zijn als zelfstandig helper (of toevallig helper indien dit minder dan 90 dagen per jaar is). In het statuut van zelfstandig helper sta je de zelfstandige bij. Dit wil echter niet zeggen dat er sprake is van een gezagsrelatie tussen de zelfstandige en zijn/haar helper. Is het mogelijk te werken met een zelfstandige of toevallige helper? Afhankelijk van de situatie zijn bepaalde statuten al dan niet mogelijk.

Meer informatie over het statuut van een helper kan je terugvinden in onderstaande kennisclip. Ook in dit document kan je de sociale rechten terugvinden.

Kennisclip: Het statuut zelfstandig/toevallig helper in de kinderopvang

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024

Verplichtingen in de kinderopvang

In de sector kinderopvang zijn er bepaalde verplichtingen wat betreft de organisatievorm.

Een organisator die de subsidie inkomenstarief ontvangt en meer dan één locatie heeft, is verplicht een organisatievorm met rechtspersoonlijkheid te hanteren. Meer informatie hierover kan je terugvinden in dit webinar.

Voor bestaande organisatoren geldt een overgangsmaatregel tot 1 april 2021. Voor andere organisatoren zijn er geen verlichtingen wat betreft de ondernemingsvorm van de organisatie. 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024