Aan de slag als freelancer
Verleen je als freelancer diensten aan andere ondernemers of bedrijven? Dan zorg je best voor een sluitende overeenkomst met je opdrachtgever.
Informatie
Een waterdichte overeenkomst tussen freelancer en opdrachtgever, hoe geraak je daar?
Verleen je als zelfstandige diensten aan andere ondernemers of bedrijven? Als freelancer, consultant, aannemer of andere zelfstandige dienstverlener sluit je daarvoor best een samenwerkingsovereenkomst of dienstverleningsovereenkomst af. Je wil daarvoor juridisch goed ingedekt zijn en een correcte uitvoering en betaling van je diensten veilig stellen.
Maar hoe begin je hieraan? Met deze 15 algemene bouwstenen van UNIZO geraak je al een heel eind ver.
De 15 bouwstenen
- Partijen: Met wie sluit je het contract af?
- Diensten of voorwerp van overeenkomst: Welke diensten verstrek jij?
- Uitvoeringsmodaliteiten: Maak duidelijke afspraken. maak concrete praktische en commerciële afspraken, o.a. over je rol, beschikbaarheid, gebruik van materialen en faciliteiten.
- Vergoeding: Bepaal hoe je je vergoeding zal aanrekenen en hoe je zal factureren.
- Duur en beëindiging: Van wanneer tot wanneer loopt je samenwerking en hoe wil je ze kunnen beëindigen?
- Niet-concurrentiebeding: Vermijd oneerlijke concurrentie en leg dit duidelijk vast.
- Niet-afwervingsbeding: Wil je zaken kunnen doen met klanten, personeel of dienstverleners van het bedrijf waarvoor je werkt?
- Loyaliteitsbeding: Vermijd een belangenconflict door daarover afspraken vast te leggen.
- Confidentialiteitsbeding: Waarborg de vertrouwelijkheid naar je opdrachtgever toe.
- Informatie over de opdrachtgever: Zorg dat je volledige en correcte informatie krijgt van je opdrachtgever.
- Aansprakelijkheid: Ben je voor bepaalde zaken aansprakelijk?
- Overdracht: Mag je je opdracht overdragen aan een andere dienstverlener?
- Volledige overeenkomst: Is je contract volledig?
- Toepasselijk recht: Zorg ervoor dat de Belgische wetgeving van toepassing is.
- Kennisgevingen: Leg de wijze waarop de formele communicatie moet gebeuren vast.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 23/02/2023
Uw freelance-opdracht wordt vervroegd beëindigd door uw opdrachtgever. Kan dat?
Als freelancer werkt u als zelfstandige. In tegenstelling tot een werknemersstatuut gelden in het zelfstandige statuut geen wettelijke opzegtermijnen.
Dat wil concreet zeggen dat de modaliteiten van opzeg van de overeenkomst in de overeenkomst moeten worden afgesproken. In de samenwerkingsovereenkomst moet dus terug te vinden zijn hoelang de overeenkomst duurt, en op welke manier (en onder welke voorwaarden) ze kan worden opgezegd.
Is er niets bepaald in de overeenkomst inzake opzeg, dan moet u in eerste instantie nagaan of de overeenkomst werd gesloten voor een bepaalde duur (bijvoorbeeld 6 maanden, of tot een bepaald project is afgelopen), dan wel of het gaat om een overeenkomst van onbepaalde duur.
Een overeenkomst voor een bepaalde duur kan in principe niet worden opgezegd tot de voorziene looptijd is afgelopen. Werd er bijvoorbeeld afgesproken dat het contract voor 1 jaar zou gelden, of tot een bepaald project afgerond is, dan kan de overeenkomst in principe niet vroeger worden beëindigd. Indien dit toch gebeurt, heeft u in principe (minstens) recht op schadeloosstelling voor de resterende duurtijd. In bepaalde gevallen zal uw wederpartij dit betwisten wanneer zij menen dat de afspraken niet zijn nagekomen of er zware fouten werden gemaakt die een beëindiging van de overeenkomst rechtvaardigen (bij discussie hierover zal de rechter het laatste woord hebben).
Werd er geen specifieke duurtijd afgesproken, dan gaat het om een overeenkomst van onbepaalde tijd. Die zijn altijd opzegbaar. Werd er geen opzegtermijn afgesproken, dan moet u een redelijke opzegtermijn in acht nemen. Wat hieronder precies moet worden verstaan, hangt af van de concrete omstandigheden van de samenwerking en de aard van de opdracht.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 28/11/2024
Vallen freelancers onder uw arbeidsongevallenverzekering?
Om pieken op te vangen in uw bedrijf of voor het uitvoeren van specifieke taken, doet u beroep op een aantal freelancers. Maar wat als die dat werk ter plaatse, in uw bedrijf zelf komen uitvoeren. Vallen die dan onder uw arbeidsongevallenverzekering? Of staan die daar zelf voor in?
Freelancers zijn zelfstandige ondernemers, net als de loodgieter die bij u een nieuwe afvoerpijp komt plaatsen of de installateur van uw bewakingscamera’s. Het is dus logisch, en ook wettelijk bepaald, dat die freelancers zelf moeten instaan voor de verzekering van hun ongevallen en de eventueel daaruit voortvloeiende gevolgen, zoals arbeidsongeschiktheid. Dus in de regel vallen freelancers niet onder uw arbeidsongevallenverzekering.
Dat neemt niet weg dat u zelf ook een belangrijke verantwoordelijkheid draagt, bijvoorbeeld wanneer u een kantoortje in uw bedrijf ter beschikking stelt aan de freelancer. Of wanneer die een ladder van u mag gebruiken… Zo moet het bewuste kantoor aan alle (brand)veiligheidsvoorschriften voldoen. Net als al het andere materiaal dat u ter beschikking stelt om aan de wettelijke regels inzake veiligheid te voldoen. Krijgt een freelancer een arbeidsongeval in uw bedrijf, dan zal hij daarvoor zijn eigen verzekering aanspreken. Maar als vervolgens zou blijken dat het ongeval mee te wijten is aan de manke veiligheid in uw bedrijf, dan kan u alsnog mede aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval.
Hou ook steeds rekening met de regelgeving rond schijnzelfstandigheid. Een freelancer moet een echte zelfstandige zijn. Gaat het om een schijnzelfstandige - dus een werknemer - dan moet hij/zij eigenlijk wel onder uw arbeidsongevallenverzekering vallen.
- Een freelancer is een zelfstandige en staat dus zelf in voor zijn arbeidsongevallenverzekering.
- U kan wel mee aansprakelijk worden gesteld wanneer de freelancer een ongeval krijgt door de slechte veiligheidsomstandigheden in uw bedrijf.
- Hou rekening met de regelgeving rond schijnzelfstandigheid.
UNIZO heeft een sterke eigen werking voor freelancers en hun klanten, waarvan ook u gebruik kan maken. Ontdek het freelancersnetwerk van UNIZO op www.lovetobefree.be.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024
Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid als freelancer?
Freelancer zijn enorm waardevolle werkkrachten voor steeds meer bedrijven. Er is nood aan een wendbare organisatie met de juiste kennis op het juiste moment. Freelancers hebben die specifieke kennis en zijn als zelfstandige ondernemers harde werkers die willen presteren. Vaak worden freelancers ingezet voor bepaalde projecten of welomschreven opdrachten.
Moet je vrezen voor schijnzelfstandigheid en wat zijn de consequenties?
Een goed contract is het halve werk
- Het contract vermeldt dat je een overeenkomst voor aanneming van diensten afsluit.
- Je omschrijf duidelijk welke diensten je zal leveren aan de opdrachtgever
- Leg ook vast bij wie de aansprakelijkheid rust. Werknemers zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele fouten, zelfstandige contractanten kunnen dat wel zijn.
- Vermijd elementen die eigen zijn aan een arbeidsovereenkomst zoals vakantiegeld, tijdelijke verdere uitbetaling tijdens ziekte of afwezigheid.
- Vermeld duidelijk het overeengekomen tarief en wat daaronder valt: btw, verplaatsingskosten, andere kosten.
- Omschrijf duidelijk de betalingstermijn, facturatiegegevens en op welke momenten er gefactureerd zal worden.
- Maak duidelijk melding van de beëindigingsmodaliteiten van de overeenkomst.
Maar de praktijk is minstens zo belangrijk
Ook al sluit je een aannemingsovereenkomst af, in de praktijk kunnen andere verhoudingen steeds tot een herkwalificatie van de arbeidsrelatie leiden. Bewaak je zelfstandigheid daarom ook in de praktijk.
- Als zelfstandige werk je niet onder het gezag van een opdrachtgever. Je bent vrij om je arbeid te organiseren zoals jij dat wenst.
- Dit betekent dat je als zelfstandige een resultaatsverbintenis aangaat. Het resultaat, en eventueel contractueel bepaalde tussentijdse doelstellingen, worden geëvalueerd.
- Overlegmomenten zijn nodig, maar organiseer geen permanente evaluatie, die de schijn wekt van hiërarchische controle.
- Investeer in eigen werkmateriaal. Aanvaard geen laptop of telefoon van je opdrachtgever.
- Bepaal zelf je prijzen en voorzie je facturen van duidelijke betaalvoorwaarden.
- Je bepaalt op elk moment zelf wanneer en waaraan je werkt.
Consequenties
De RSZ kan jouw statuut herkwalificeren van zelfstandige naar werknemer. Daarvoor dienen meerdere omstandigheden erop te wijzen dat de hiërarchische verhouding in de praktijk sterk overeenkomt met die van werkgever-bediende. Eén enkele aanwijzing zal dus niet voldoende zijn. Een herkwalificatie is vooral voor je opdrachtgever een zware opdoffer want het is de opdrachtgever die dan plots alle niet-verjaarde achterstallige werkgevers- een werknemersbijdragen moet betalen. En daar komt een forfaitaire verhoging van 10% + intresten bovenop. Deze kosten kunnen niet verhaald worden op de freelancer zelf. Toch kun ook jij in de problemen komen, wanneer je bijvoorbeeld ziekte-uitkeringen hebt genoten.
Als je als freelancer met een vennootschap werkt, dan kan dit contractueel wel anders bepaald worden. Let dus goed op dat er in je overeenkomst geen clausule staat die eventuele kosten bij herkwalificatie op jou afwentelt!
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 22/08/2024
Freelancen vanuit het buitenland: de spelregels
Mag je zomaar vanuit het buitenland als freelancer blijven werken? Heb je een visum nodig? Hoe zit het met je belastingen? Hoe zorg je ervoor dat opdrachtgevers je gemakkelijk kunnen betalen? Ga je voor korte of lange tijd wonen in het buitenland? En wil je vanuit je nieuwe locatie blijven freelancen? Dan zijn dit enkele spelregels zodat je zorgeloos kan vertrekken en werken.
Domicilie
Als je ook in het buitenland je hoofdverblijfplaats zal vestigen, dan moet je je uitschrijven uit het Belgische bevolkingsregister. Dit doe je bij de dienst burgerzaken in je gemeente en ten laatste één dag voor je vertrek. Je ontvangt dan een ‘bewijs van schrapping (model 8)’. Met dit document, je paspoort en bewijs van vestiging in het buitenland, kan je je inschrijven bij de Belgische ambassade of het consulaat van je nieuwe woonplaats. Meer informatie vind je ook terug op de website van de Belgische overheid.
Ben je nog niet zeker of je je definitief in het buitenland wil vestigen? Je kan dan ook ingeschreven blijven in de Belgische bevolkingsregisters als ‘tijdelijke afwezige’. Dit moet je ook vooraf melden bij je gemeente. Tijdelijke afwezigheid is enkel beperkt mogelijk. Als freelancer mag je onder dit stelsel maximaal één jaar afwezig zijn. Alle voorwaarden vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.
Nationaliteit
Heb je de nationaliteit van een EU-, EER-land (de 27 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Lichtenstein) of Zwitserland , dan kan je je gemakkelijk als freelancer vestigen in deze regio zolang je jezelf financieel kan bedruipen.
Heb je een ander nationaliteit? Dan moet je rekening houden met extra papierwerk. En soms mag je enkel een onderneming opzetten die een antwoord biedt op een lokale behoefte. In enkele landen moet je eerst een verblijfplaats vinden vooraleer ze jouw aanvraag accepteren.
Visum
In sommige landen heb je een visum of een werkvergunning nodig. Welke je precies nodig hebt, hangt af van factoren zoals je nationaliteit, je onderneming, je achtergrond … Elk land heeft zo zijn eigen regels. Onderzoek dit vooraleer je vertrekt.
Zo’n 50 landen bieden ondertussen een specifieke visa voor digitale nomaden aan: Digital Nomad Visa. Steeds meer landen beseffen dat freelancers zich niet verbonden voelen tot één vaste locatie, maar graag werk en reizen combineren. Voorbeelden in Europa zijn Portugal, Tsjechië en Estland.
Wat is het verschil tussen een Digital Nomad Visa en een gewone (toeristen)visa? Met een Digital Nomad Visa mag je legaal werken in het land waar je bent, is ook meestal een jaar geldig, wat veel langer is dan een toeristenvisum. Dus als je een paar maanden in het buitenland bent, hoef je je visum niet elke paar weken te verlengen.
Inkomstengarantie
Op de ene locatie is het goedkoper wonen en werken dan in België. Op de andere duurder. Daarom vragen sommige dat je aan verschillende inkomensvereisten voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld in Ijsland bewijzen dat je 1 miljoen IJslandse kroon per maand verdient, of zo’n 7.000 euro. In Maleisië is 2.000 euro voldoende.
Registratie onderneming
In veel gevallen moet je je onderneming laten registreren. Vaak kan dit online. Check ook de lokale verplichtingen die hierbij aansluiten zoals een ondernemingsplan, verwachte inkomsten, goedkeuring van een accountant …
Zorg er zeker voor dat je voldoende gespaard hebt vooraleer je verhuist. Probeer om toch minstens genoeg geld opzij te zetten om zo’n 6 maanden rond te komen. Dat geeft je de nodige ademruimte om je te settelen.
Vreemde valuta
Dankzij de euro is het heel gemakkelijk om je centen te krijgen wanneer je verhuist binnen Europa. Ook is het gemakkelijk om da Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel te accepteren. Is dat niet voldoende? Kies dan een bankdienst waarmee klanten je vanuit de hele wereld je kunnen betalen. Denk maar aan PayPal of Wise.
Belastingen
Is je hoofdverblijfplaats in het buitenland, dan moet je daar ook belastingen betalen. Heb je nog inkomsten uit België, dan moet je nog een aangifte voor niet-inwoners indienen bij de Belgische belastingadministratie. Via deze link vind je meer info over aangifte voor niet-inwoners specifiek voor zelfstandigen.
Is je hoofdverblijfplaats in België, dan moet je in ons land personenbelastingen betalen. Soms moet je toch ook nog in het buitenland belastingen betalen. België sloot met heel wat landen een overeenkomst om dubbele belasting te vermijden. Meer info over je aangifte vind je hier. Neem voor je vertrek contact op met je belastingkantoor voor meer info te krijgen over hoe je je belastingplichten moet vervullen.
Sociale zekerheid
Ziekteverzekering, kinderbijslag, pensioen … je verhuis naar het buitenland heeft ook gevolgen voor je sociale zekerheid. Verhuis je naar een plaats waar ons land specifieke akkoorden mee sloot, dan kan je bepaalde sociale rechten meenemen. Alle info vind je terug op de portaalsite van de Sociale Zekerheid.
Bankrekening
In sommige landen ben je verplicht om een lokale, zakelijke bankrekening te openen. En vaak heb je ook een persoonlijke rekening nodig voor je dagelijks leven.
Een bankrekening openen in een nieuw land kan een uitdaging zijn als je freelancer bent, maar er zijn opties. Denk hierbij aan uitsluitend online bankdiensten.
Check regels rond …
- domicilie
- nationaliteit
- inkomensgarantie
- visum / werkvergunning / Digital Nomad Visa
- registratie onderneming
- bankdienst en bankrekening
- belastingen
- sociale zekerheid
- bankrekening
Heb jij plannen om te verhuizen naar het buitenland en om van daaruit te werken? Stuur ons dan zeker een postkaartje vanwaar je vertoeft en vertel ons hoe het met je gaat. We appreciëren dat zeker.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024
De juiste verzekering voor jouw freelance onderneming
Als ondernemer kies je ervoor om je eigen ding te doen, je dromen na te streven en vol in te zetten op je eigen talenten. Super, een fantastische keuze! Maar ondernemen is ook risico’s nemen. Daar ga je best proactief mee om. Bijvoorbeeld door tijdig op zoek te gaan naar nieuwe opdrachten, btw inkomsten aan de kant te zetten, een financiële buffer op te bouwen,… Maar ook door je voor sommige risico’s te verzekeren zodat je je daar alvast geen zorgen over hoeft te maken.
We zetten hier de voornaamste verzekeringen voor freelancers op een rij:
Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze beschermt je tegen onopzettelijke schade door een contractuele of beroepsfout aan bedrijven waarmee je samenwerkt. De kostprijs van deze verzekering hangt sterk af van je sector en verantwoordelijkheden en de dekkingsgraad.
Bv. Tom ontwerpt voor een van zijn klanten, een transportbedrijf, software die helpt om de snelste route voor de vrachtwagens te berekenen. Omdat Tom een module verkeerd programmeerde, rijden veel vrachtwagens fout en lijdt zijn klant financiële schade. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Tom dekt die schade. (Bron: Liantis)
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schadeclaims van derden, zoals klanten of bezoekers, als gevolg van letsel of schade aan eigendommen veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Zeker interessant voor freelancers die werken met apparatuur die schade kan veroorzaken.
Verzekering bij ongeval, ziekte of overlijden
Als zelfstandige geniet je niet dezelfde bescherming bij ongeval of ziekte als een werknemer. Op het moment dat je ziek in je bed ligt, heb je dus geen inkomsten. Toch blijven de meeste kosten gewoon doorlopen. Het is dus verstandig om hiervoor een goede verzekering af te sluiten.
Moet je opgenomen worden in het ziekenhuis, dan zal je ziekenfonds een deel van de ziekenhuisfactuur voor zijn rekening nemen. Met een hospitalisatieverzekering kan je je indekken
Bij erkenning van je arbeidsongeschiktheid, krijg je een uitkering van je ziekenfonds. In de meeste gevallen zal deze echter niet volstaan om je vaste kosten te dekken (Afhankelijk van je gezinssituatie krijg je € 44,64/dag (Samenwonend), € 58,21/dag (alleenstaande), € 73,10/dag (met gezinslast)
Het kan dus verstandig zijn om een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten die je extra ademruimte geeft in geval van arbeidsongeschiktheid, zodat je je alvast geen financiële zorgen moet maken tijdens je revalidatie. De te betalen premie hangt sterk af van je activiteit, leeftijd, periode van eigen risico en uiteraard het gewenste bedrag van je uitkering.
Wil je je gezin beschermen in geval van een eventueel overlijden, dan kan je een overlijdensverzekering afsluiten. Ook deze zijn er in alle maten en vormen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de studies van je kinderen veilig te stellen bij een eventueel overlijden. Vb. 1. Als je op je 40ste de studies van 2 kinderen verzekert voor 100.000 euro en kiest voor een looptijd van 10 jaar, bedraagt je eerste maandpremie 17 euro. (Bron: KBC)
Pensioenverzekering
Je bent nog volop bezig met de (verdere) uitbouw van jouw freelance-onderneming. Je pensioen is dus nog verre toekomst waar je op dit moment nog niet mee bezig bent. Hoe ver precies en hoeveel? Dat kan je eenvoudig checken op www.mypension.be. Ook al is je pensioen nog heel ver weg, je wil – als het zo ver is – ten volle kunnen genieten van je welverdiende oude dag. Daar bereid je je best nu al op voor want je wettelijk pensioen is mogelijks niet voldoende. Je kan hier alvast op anticiperen met een Sociaal VAPZ (vrij aanvullend pensioen) waarmee je tegelijkertijd extra sociale bescherming opbouwt.
De wetgever laat bij een Sociaal VAP toe om meer te sparen en dus meer aan pensioenopbouw te doen dan bij een Gewoon VAP. Je kan tot 9,40% van jouw beroepsinkomsten investeren, ten opzichte van 8,17% in het Gewoon VAP. Het absolute maximum in 2023 € 4.440,43 in het Sociaal VAP op jaarbasis (of 1.110,11 euro per kwartaal).
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024