Je beperkt de kans op discussies wanneer afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Mondelinge overeenkomsten zijn weliswaar geldig maar natuurlijk moeilijk te bewijzen. E-mails kunnen in principe ook als schriftelijk bewijs dienen. Best maak je een duidelijk en goed geschreven contract. Je toont alleen maar je professionaliteit en met faire en duidelijke bewoordingen hoeft dat ook absoluut geen afschrikwekkend effect te hebben.
Als je wilt samenwerken met een influencer voor meerdere opdrachten, kan je eventueel werken met een kadercontract dat enkele bepalingen bevat die gelden voor alle opdrachten (bv. bepalingen rond auteursrechten; exclusiviteit etc. ). Dat kadercontract kan je dan aanvullen met bijzondere overeenkomsten uitgewerkt voor de verschillende specifieke opdrachten (hoe ziet de opdracht eruit; wat zijn de kpi’s?; hoe zal de vergoeding eruit zien? etc…).
Tip: Vermeld ook dat dit een overeenkomst tussen ondernemingen is, waarbij de influencer niet onder jouw gezag staat, noch in jouw naam of voor jouw rekening zaken afsluit. Zo is de verhouding duidelijk en vermijd je nadien dat men de overeenkomst zou kwalificeren als een arbeidsovereenkomst of een handelsagentuurovereenkomst.