Moet jij opdraaien voor de schulden van de aannemer die werken bij jou uitvoert (inhoudingsplicht)?

Doe je beroep op (onder)aannemers uit de sectoren bouw, tuinaanneming, schoonmaak, vleesverwerking of bewaking? Dan val je onder de ‘inhoudingsplicht’.

Je moet dan, vooraleer je de factuur van de (onder)aannemer betaalt, eerst controleren of die geen openstaande schulden heeft bij de fiscus, RSZ)-schulden of onbetaalde sociale bijdragen. 

Je kan dat nagaan via een online tool. Pas wanneer uit die tool blijkt dat er geen openstaande schulden zijn, mag je de factuur betalen.

CONCLUSIE

Tip: in de tool kan je een bewijs opvragen dat je de tool hebt geraadpleegd. Op die manier kan je je indekken bij eventuele latere problemen. Meer info in deze video.

Blijkt uit de tool dat de (onder)aannemer toch openstaande schulden heeft, dan moet je een deel van die factuur eerst aan de overheid betalen:

  • Bij fiscale schulden moet je 15% van de factuur inhouden en betalen aan de fiscus
  • bij RSZ -schulden, moet je 35% van de factuur inhouden en doorstorten aan de RSZ
  • Vanaf 1 juli 2024 moet je bovendien bij meer dan € 2.500 onbetaalde sociale bijdragen van de (onder)aannemer, 15% inhouden en doorstorten aan de RSVZ.

Het gaat om een ketenaansprakelijkheid: iedere tussenkomende aannemer in de keten kan aangesproken worden. Bij het uitoefenen van die aansprakelijkheid wordt de chronologische volgorde gerespecteerd, telkens wanneer de gevorderde sommen niet vereffend worden binnen de 30 dagen na de betekening van een dwangbevel.

Meer info vind je op de website van VLAIO.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/12/2024

Ketenaansprakelijkheid bij economische migratie

Ben je een (intermediaire) aannemer, dan zal je vanaf 1 januari 2026 verplicht worden om een aantal stukken op te vragen en te bewaren van jouw rechtstreekse onderaannemer(s) wanneer die derdelanders (werknemers en/of zelfstandigen, ongeacht of het gaat over detachering of arbeidsvergunningen, buiten de EU) tewerkstelt. Blijft jouw rechtstreekse onderaannemer in gebreke, dan dient je de Vlaamse Sociale Inspectie hiervan op de hoogte te brengen. Doe je dat niet, dan kan je aansprakelijk worden gesteld voor de inbreuken die jouw rechtstreekse onderaannemer begaat. De ontsnappingsclausules op zich zijn voldoende om niet aansprakelijk gesteld te worden.

Ben je een onderaannemer, dan zal je vanaf 1 januari 2026 verplicht worden om een aantal stukken aan te leveren aan jou rechtstreekse opdrachtgever wanneer je derdelanders (werknemers of zelfstandigen, ongeacht of het gaat over detacheringen of arbeidsvergunningen, buiten de EU) tewerkstelt. Doe je dat niet dan wordt dit gemeld bij de Vlaamse Sociale Inspectie door je opdrachtgever.  

Uitstel

Hoewel de nieuwe regels voor deze ketenaansprakelijkheid voorzien waren om in werking te treden op 1/1/2025, heeft de Vlaamse Regering op de valreep beslist om de inwerkingtreding uit te stellen naar 1/1/2026

Nooit meer illegale tewerkstelling dankzij het

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 24/12/2024

Ik ben werkzaam in de schoonmaaksector. Wat betekent die nieuwe registratieverplichting voor mij?

Vanaf 1 september 2024 moeten ondernemingen actief in de schoonmaaksector, ervoor zorgen dat hun werknemers, zelfstandigen (helper, bestuurders, werkende vennoten), uitzendkrachten, stagiairs en onderaannemers hun aanwezigheid op het werk registreren. Dit is de check in and out at work. Maar om aanwezigheidsregistraties te kunnen doen, moet je voor elke klant eerst een aangifte van werken doen. De aangifte van werken wordt soms 'werfmelding' genoemd, die ook dient voor de inhoudingsplicht bij fiscale of sociale schulden.

Deze verplichtingen gelden ook voor onderaannemers.

Voor welke schoonmaakactiviteiten geldt de aanwezigheidsregistratie?

De aangifte van werken en de aanwezigheidsregistratie geldt voor de schoonmaak of reiniging van onroerende goederen bij professionele klanten, op voorwaarde dat de waarde van de werken hoger is dan:

  • 30.000 euro zonder onderaannemers.
  • 5.000 euro met 1 onderaannemer.
  • 0 euro met 2 of meer onderaannemers.

De verplichting geldt voor klassieke schoonmaakactiviteiten, bijvoorbeeld glazenwassers en het poetsen van kantoren. Maar hij geldt ook bij schoonmaakactiviteiten in publieke ruimtes, tuinen en aan andere onroerende goederen. Bijvoorbeeld wanneer de opruiming en verwijdering van afval of de verwijdering van graffiti. Maar verwar reiniging en schoonmaak niet met onderhoudswerken.

Bij de uitvoering van bijvoorbeeld administratieve taken of de schoonmaak aan roerende goederen moet geen registratie gebeuren.

Wie moet registreren? 

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat elke werknemer, uitzendkracht of stagiair die voor jou werkt zichzelf in- en uitcheckt zodra hij schoonmaakactiviteiten start en eindigt. Je moet daarom een registratiesysteem ter beschikking stellen.

Deze verplichting geldt ook voor zelfstandigen, aan wie je dus ook een registratiesysteem ter beschikking moet stellen:

  • Werk je bijvoorbeeld als glazenwasser zonder personeel en zonder onderaannemers, dan moet jij jezelf in- en uitchecken bij schoonmaakactiviteiten voor een professionele klant zodra de werken minstens 30.000 euro waard zijn.
  • Ben je bestuurder of werkende vennoot en doe je zelf schoonmaakwerk, dan moet je jezelf in- en uitchecken telkens je met schoonmaakactiviteiten start.
  • In een eenmanszaak moeten je helpers of meewerkende echtgenoot die schoonmaken zich ook in- en uitchecken.
  • Werk je met een zelfstandige onderaannemer of freelancer, dan moet je ervoor zorgen dat hij zich ook in- en uitcheckt.

Wat registreren? 

Je moet zowel de registratie 'in' (het inchecken) als de registratie 'uit' (het uitchecken) doen. In- en uitchecken vallen niet samen met een werkdag! Je moet ook rekening houden met pauzes en met de specifieke klant.

De persoon die het werk uitvoert, moet inchecken telkens hij schoonmaakwerk begint en na onderbrekingen. Dus ook na een pauze. Uitchecken moet telkens wanneer iemand het werk beëindigt of bijvoorbeeld voor een pauze onderbreekt.

Ook wanneer je werk start bij een andere klant moet je eerst uitchecken bij de vorige klant om in te checken bij de nieuwe. Dit geldt ook wanneer je in hetzelfde gebouw of dezelfde straat verschillende klanten hebt.

Omdat het systeem zo moeilijk is, met specifieke regels, komt het niet in de plaats van een gewone aanwezigheidsregistratie zoals een prikklok.

Hoe registreren? 

Er zijn bestaan er 2 methodes, die je terugvindt op de website Check In and Out at Work:

  • Doe je de werfmelding, dan ontvang je automatisch een QR-code of een link. Die QR-code of link bezorg je aan je werknemers en zelfstandigen. De personen die het werk uitvoeren kunnen dan met een smartphone en itsme in- en uitchecken. Let op, ze moeten op hun smartphone toestemming geven om de GPS-locatie te gebruiken.
  • Je kunt ook gebruik maken van een app of een badgesysteem. Maar dat moet je aankopen bij een externe dienstverlener.

Let op, de registratie moet altijd ter plekke gebeuren, op de werf. Dit wordt gecontroleerd via de GPS-locatie van de smartphone.

Registratie van werkende vennoten en helpers

Let op: naast de check in and out at work in de schoonmaaksector moeten ondernemers sinds 1 juli 2024 ook hun zelfstandige helpers en werkende vennoten registreren het register van helpers en werkende vennoten in de KBO.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 13/12/2024

Onderaanneming bouw, vlees - en verhuissector

In het kader van de hervorming van het Sociaal Strafwetboek heeft de wetgever een aantal nieuwe verbodsbepalingen voorzien om sociale dumping tegen te gaan.

Zo geldt er vanaf 1/01/2025 een verbod van zgn. “financiële onderaanneming”. Concreet betekent dit dat onderaannemers voortaan met twee verbodsbepalingen rekening zullen moeten houden:

  • Een verbod om de werken die hem zijn toevertrouwd, volledig in sub-onderaanneming te geven;
  • Een verbod om de werken die hem zijn toevertrouwd, aan verschillende sub-onderaannemers uit te besteden, waarbij de onderaannemer enkel nog de coördinatie verzorgt.

Dit verbod geldt enkel voor drie specifieke sectoren, nl. de bouw-, vlees- en verhuissector.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 06/12/2024

Nuttig voor jou