Je wil je partner in de zaak helpen

Wanneer je partner een eenmanszaak uitbaat, mag je hem helpen. Maar dat betekent niet dat je automatisch verplicht bent om als zelfstandige aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen te betalen.

Vennootschap

In een vennootschap kun je niet als helper of meewerkende echtgenoot werken. Om in een vennootschap te helpen heb je 3 mogelijkheden: je wordt bestuurder of zaakvoerder, je bent werkend vennoot of je richt een eigen onderneming op om je diensten aan te bieden aan de vennootschap.

Ben je gehuwd of wettelijk samenwonend en help je in de eenmanszaak van je partner, dan ben je meewerkende echtgenoot. Maar je zal niet altijd moeten aansluiten als meewerkende echtgenoot:

  • Heb je een eigen zelfstandige activiteit, dan ben je gewoon zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep. Het feit dat je je partner helpt in zijn zaak verandert niets. Je mag hem naast je eigen activiteiten gewoon helpen.
  • Ben je werknemer of ambtenaar waardoor je als zelfstandige in bijberoep beschouwd zou kunnen worden, dan mag je niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Je betaalt dan geen sociale bijdragen en je bouwt geen sociale rechten op als zelfstandige. Toch mag je hem gewoon helpen.
  • In alle andere gevallen moet je aansluiten als meewerkende echtgenoot en sociale bijdragen betalen. Je bouwt dan dezelfde sociale rechten op als een zelfstandige in hoofdberoep.

Soms word je op vraag van het RSVZ ambtshalve aangesloten bij het sociaal verzekeringsfonds van je partner. Dit kan ook gebeuren wanneer je niet helpt. Je neemt dan best contact op met het sociaal verzekeringsfonds om dit op te lossen.

Woon je feitelijk samen met je partner en help je hem in zijn eenmanszaak, dan moet je altijd aansluiten als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep. Je bent dan geen meewerkende echtgenoot.

Voor meer informatie kun je terecht bij Liantis.

Beluister de podcast

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 14/08/2024

Een inkomen voor jouw meewerkende echtgenoot/echtgenote: fiscaal voordeliger?

Fiscaal statuut voor jouw meewerkend(e) echtgeno(o)t(e)

Belastingplichtigen met een zelfstandig statuut (geen vennootschappen!) mogen aan hun effectief in de onderneming meewerkende echtgeno(o)t(e) een inkomen toekennen. Dit inkomen moet overeenstemmen met de normale vergoeding voor de geleverde prestaties.

De echtgeno(o)t(e) waaraan dergelijk loon wordt uitgekeerd, mag nog een andere baan uitoefenen waarvoor hij/zij een inkomen ontvangt. Dit inkomen mag echter een bepaalde maximumgrens niet overschrijden.

Het toegekende bedrag moet beperkt zijn tot 30% van het netto-inkomen van de zelfstandige echtgenoot. Als het aandeel van de meewerkende partner in het inkomen echter groter is dan 30%, kan deze grens verhoogd worden.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 06/09/2024

Wat zijn sociale bijdragen? Wat krijg je in ruil?

Zelfstandigen en meewerkende echtgenoten moeten zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen aan dat sociaal verzekeringsfonds. Deze bijdrage wordt berekend op basis van je inkomsten als zelfstandige, in ruil krijg je als zelfstandige in hoofdberoep of als meewerkende echtgenoot recht op sociale bescherming.

Ben je zelfstandige in bijberoep, dan kun je beperktere sociale rechten genieten als zelfstandige, als je voldoende hoge sociale bijdragen betaalt.

Naast de gewone terugbetalingen in de ziekteverzekering en de gezinsbijslag (In Vlaanderen het groeipakket), bestaat de sociale zekerheid van zelfstandigen uit:

Naast deze wettelijke sociale zekerheid, kun je als zelfstandige ook overwegen aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Je kunt bij Liantis terecht voor je wettelijke en aanvullende sociale bescherming.

Beluister de podcast

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 14/08/2024

Nuttig voor jou