Ben je als werkgever verplicht om maaltijdcheques of ecocheques te geven aan jouw personeel?

Op jaarbasis gaat dit slechts over enkele maaltijdcheques, maar als werkgever vind je de administratieve kost hiervoor te groot. Móet je die geven of niet?

Dat zal vooral afhangen van de vraag onder welk paritair comité jouw onderneming valt. In sommige paritaire comités ben je inderdaad verplicht maaltijdcheques toe te kennen. In dat geval kan je daar dus ook niet onder uit.

Als je onder een paritair comité valt waar maaltijdcheques of ecocheques niet verplicht moeten worden toegekend, ben je ook niet verplicht om dit te doen. In dit geval gaat het immers om een aanvullend voordeel dat je als werkgever kán geven aan jouw personeel, maar niet moet. Er moet hierbij wel rekening gehouden worden met de loonnorm.

Opmerking: Als je nu al op vrijwillige basis maaltijdcheques of ecocheques geeft (dus zonder sectorale verplichting), kan je die niet eenzijdig afnemen van jouw werknemers. Het loon is immers een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst en een werkgever mag dit niet eenzijdig wijzigen.

Meer weten?

Meer informatie over maaltijd - en ecocheques vind je op de website van de FOD Sociale Zekerheid: 

Meer info over maaltijdcheques

Meer info over ecocheques

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 05/08/2024

Wat zijn de kosten van ecocheques (aan uw personeel) voor u als werkgever?

Als werkgever

Wanneer je als werkgever maaltijdcheques of ecocheques wilt bestellen voor jouw werknemers, betaal je naast de zichtwaarde van de cheques ook een administratieve kost voor de bestelling. Die varieert in functie van de omvang van de bestelling (reken tussen 2% en 7,5%) op de bestelde waarde. Daarnaast betaal je ook een kost voor de bestelling van de kaarten voor jouw werknemers waar de cheques op gestort worden.

Als handelaar

Wanneer je de maaltijdcheques of ecocheques in jouw winkel wilt aanvaarden, betaal je een servicekost aan de uitgevers van de cheque. Die varieert van 1% - 3% voor maaltijdcheques en 2,5% - 3% voor ecocheques. 

Minder betalen als UNIZO - lid

Als UNIZO - lid betaal je minder kosten voor maaltijd - of ecocheques: 

Naar het ledenvoordeel voor werkgevers

Naar het ledenvoordeel voor handelaars

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 05/08/2024

Welke producten kunnen jouw werknemers met ecocheques betalen?

Ecocheques zijn specifiek ontworpen om werknemers aan te zetten ecologisch verantwoorde producten te kopen. De lijst van producten die je met ecocheques kan aankopen, is dan ook beperkt en wordt bepaald door de Nationale Arbeidsraad. 

De huidige lijst vind je hier: 

Lijst ecocheques

Deze lijst wordt elke twee jaar herbekeken. Tussen die periodes bekijkt de Nationale Arbeidsraad ook vragen van producenten die hun producten op de lijst willen krijgen. Meer info daarover vind je hier

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 05/08/2024

Kan je jezelf als zelfstandig bedrijfsleider maaltijdcheques of ecocheques toekennen?

Dat kan inderdaad, ook voor bedrijfsleiders zijn deze cheques vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen als ze aan dezelfde voorwaarden voldoen als bij werknemers (bv. één maaltijdcheque per gewerkte dag van maximum €8 waarvan €1,09 eigen bijdrage,…).  

Je moet wel rekening houden met een aantal voorwaarden en beperkingen:

  • Dit is enkel mogelijk in een vennootschap, als je een eenmanszaak hebt kan je jezelf dus geen maaltijdcheques of ecocheques toekennen.
  • Als je personeel tewerkstelt dan kan je enkel cheques aan jezelf toekennen als ook je werknemers cheques krijgen. Niet alle werknemers hoeven cheques te ontvangen maar er moet minstens één afgebakende groep van werknemers zijn met recht op maaltijdcheques of ecocheques.
  • Je kan jezelf geen hoger bedrag toekennen dan het hoogste bedrag waarop een werknemer recht kan hebben.
  • Wie geen personeel in dienst heeft, kan zichzelf wel nog steeds cheques toekennen.
Minder betalen als UNIZO - lid

Als UNIZO - lid betaal je minder kosten voor het bestellen van maaltijd - of ecocheques: 

Naar het ledenvoordeel voor werkgevers

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 14/08/2024

Koopkrachtpremie

Tot en met 31 december 2023 kan je aan jouw werknemers een koopkrachtpremie geven. 

Ondernemingen die in het jaar 2022 ‘(uitzonderlijk) hoge winsten’ behaalden, kunnen een koopkrachtpremie toekennen: 

  • Bij hoge winst kan de medewerker consumptiecheques met een waarde van maximaal 500 euro krijgen. 

  • Bij uitzonderlijke hoge winst kan de medewerker consumptiecheques met een waarde van maximaal 750 euro krijgen. 

Lees er alles over op de website van Liantis.

Modelcontract werkgever

Raadpleeg ook het modelcontract dat je kan gebruiken om de toekenning van de koopkrachtpremie met jouw werknemer vast te leggen. 

Naar het modelcontract

Verlenging toekenningstermijn

De datum van uitreiking van de koopkrachtpremie wordt verlengd tot 31 maart 2024. Dat betekent dat je 3 maanden extra krijgt om de koopkrachtpremie te bestellen voor jouw werknemers. Let wel op: er is géén uitstel voor de toekenning van de koopkrachtpremie, enkel voor de uitreiking. Dat betekent concreet dat het recht van de werknemer om de koopkrachtpremie te krijgen moet zijn ontstaan vóór 1 januari 2024. Of anders gezegd: de individuele arbeidsovereenkomst of de CAO op basis waarvan jouw werknemer recht heeft op de koopkrachtpremie moet uiterlijk op 31/12/2023 rond zijn. De CAO moet zijn afgesloten en ondertekend voor 1 januari, maar niet voor deze datum dient te zijn neergelegd bij de FOD WASO. 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024