HR / Personeel
Bij het runnen van een bedrijf komt heel wat kijken. En elke keuze of beslissing heeft belangrijke gevolgen. Je kan dus maar beter goed geïnformeerd starten. Hier vind je alvast de antwoorden op een reeks cruciale vragen over het thema HR/Personeel. Niet gevonden wat je zocht? Contacteer de UNIZO Ondernemerslijn!
884
Aanwerven
5
adviezen
Flexi-jobs, interim, ...: ook voor jouw zaak een oplossing?
Tijdelijke werkkrachten zijn een makkelijke en voordelige manier om extra personeel tewerk te stellen in je zaak. In welke sectoren zijn flexi-jobs mogelijk en wat zijn de voorwaarden om met een flexi-jobber te werken? En wanneer kan je een interim inschakelen?
Aanwerven
Waar vind je geschikt personeel?
Hoe kies je gepast personeel en welke aanwervingskanalen kan je gebruiken om je vacature te verspreiden? Alle nuttige info en tips over aanwerven vind je in dit artikel.
Aanwerven
Welke steun krijg jij bij je volgende aanwerving?
Zowel de Vlaamse, Brusselse als federale overheid hebben diverse maatregelen voor de aanwerving van (specifieke) werknemers. En dat via verschillende instrumenten en mechanismen. We zetten voor jou de belangrijkste op een rijtje.
Aanwerven
889
Arbeidsvoorwaarden
11
adviezen
Sociaal overleg
Arbeidsvoorwaarden
Mobiliteitsvergoedingen
Er zijn een aantal mogelijkheden om jouw werknemer te vergoeden voor hun verplaatsingen. Dit kan onder meer via het mobiliteitsbudget of de fietsvergoeding. Hoe zitten die juist in elkaar? We geven je hieronder het antwoord.
Loon en voordelen
Tijdskrediet
Jouw werknemer wil tijdskrediet opnemen. Wat zijn de toegangsvoorwaarden? Wat moet je doen met de aanvraag en kan je die weigeren?
Arbeidstijd
1013
Arbeidsongeschiktheid
2
adviezen
Arbeidsongeschiktheid van werknemers
Wat als jouw werknemer uitvalt? Hoe zit het met het ziektebriefje, en kan je beroep doen op een controlearts? En wat bij langere afwezigheid? Lees er hier alles over.
Arbeidsongeschiktheid
Arbeidsongeschiktheid als zelfstandige
Wat als je ziek wordt als zelfstandige? Heb je dan recht op een uitkering en kan je jezelf laten verzekeren tegen ziekte?
Arbeidsongeschiktheid
897
Gezondheid & welzijn
2
adviezen
Vaccinatie verplicht voor personeel?
Zijn jouw werknemers verplicht om zich te laten vaccineren? En hoe kan je hen sensibiliseren om dat toch te laten doen?
Gezondheid & welzijn
Preventie en bescherming op het werk
Wat moet je doen als er zich toch een ongeval op de werkvloer voordoet? Maar beter voorkomen dan genezen. Hoe kan je jouw werknemers beschermen op het werk?
Gezondheid & welzijn
900
HR
4
adviezen
Personeel begeleiden én controleren
Wat kan je doen om arbeidsongeschikte medewerkers opnieuw te integreren? En mag je jouw werknemers controleren?
HR
Sociale verkiezingen
Wanneer moet je sociale verkiezingen organiseren in jouw onderneming? Wat zijn de regels en wat brengt het met zich mee?
Vakbondsvertegenwoordiging
Staking
Hoe kan je de overlast van een staking voor jouw werknemers zo veel mogelijk beperken. En wat kan je doen als stakers werkwilligen hinderen of zelfs jouw zaak barricaderen?
Vakbondsvertegenwoordiging
901
Opleiding
3
adviezen
Personeel opleiden
Welke verplichtingen zijn er? Hoe haal je via opleiding, bijscholing en begeleiding het beste rendement uit je (toekomstig) personeel? Welke opleidingsmogelijkheden bestaan er in Vlaanderen en Brussel om jouw personeel op te leiden of bij te scholen?
Opleiding
Werkplekleren en stages
Werkplekleren en stages vormen een cruciale brug tussen theorie en praktijk, waarbij individuen waardevolle ervaring opdoen en hun professionele vaardigheden ontwikkelen. Misschien vind je via deze instrumenten jouw volgende werknemer?
Opleiding
Opleiding voor jou als ondernemer
Er zijn verschillende vormen van ondersteuning waar je als ondernemer beroep op kan doen. Bekijk de mogelijkheden en ontdek wat het beste bij jouw noden past.
Opleiding