Een flexijob-werknemer wordt arbeidsongeschikt door een ongeval. Moet u gewaarborgd loon betalen?

Wie is algemeen gezien gewaarborgd loon verschuldigd? En daarnaast, welke werkgever dient het gewaarborgd loon te betalen in het geval een werknemer door een ongeval tijdens de flexijob arbeidsongeschikt wordt?

Indien een flexijob-werknemer een (schriftelijk) contract heeft voor een langere duurtijd, bestaat de kans dat deze werknemer ziek valt. Aangezien de arbeidsovereenkomstenwet van toepassing is op de flexijob-werknemers, zal er gewaarborgd loon verschuldigd zijn wanneer de werknemer ziek wordt. Concreet moet dan het overeengekomen flexiloon (incl. flexivakantiegeld) als gewaarborgd loon betaald worden.

Anderzijds, zal elke werkgever voor zich zal het gewaarborgd loon moeten betalen voor de dagen dat werknemer bij hem aan de slag had moeten gaan volgens het gewone uurrooster.

Enkel wanneer zich een arbeidsongeval zou voordoen bij de flexijob-werkgever, zal diens verzekeraar het gewaarborgd loon ook moeten terugbetalen aan de ‘vaste werkgever’. Maar enkel in dat geval.
 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

Heeft een werknemer recht op gewaarborgd loon voor een doktersbezoek of een onderzoek?

Als werkgever bent je enkel gewaarborgd loon verschuldigd wanneer jouw werknemer arbeidsongeschikt is en een doktersattest kan voorleggen dat dit bevestigt. Wat dan met afwezigheden die wel een medische context hebben maar waarbij het niet gaat om arbeidsongeschiktheid? Bijvoorbeeld een doktersbezoek om resultaten van een bloedonderzoek te bespreken of een scan om het herstel na een operatie op te volgen?

Werknemer wordt ziek tijdens het werk 

Stel: een werknemer komt werken maar wordt halverwege de dag ziek en verlaat het werk om naar de dokter te gaan. Hij verlaat het werk in dit geval omwille van een oorzaak die onafhankelijk is van zijn wil en heeft daardoor recht op gewaarborgd loon voor de rest van deze werkdag. De werknemer moet wel toestemming vragen aan zijn leidinggevende vooraleer hij het werk mag verlaten maar hij moet geen doktersattest indienen om zijn afwezigheid voor deze werkdag te verantwoorden.

Geplande afspraak tijdens arbeidstijd 

Indien de werknemer een doktersbezoek of onderzoek plant tijdens zijn werkdag dan is er geen gewaarborgd loon verschuldigd en moet hij voor deze dag of uren verlof nemen. Je kan in dat geval wel een regeling treffen dat de werknemer de verloren uren kan inhalen op een ander moment maar u bent als werkgever niet verplicht om hiermee in te stemmen. Toch kan het in jouw voordeel zijn om dergelijke regeling te treffen, wanneer de werknemer toch een attest van arbeidsongeschiktheid krijgt dan ben je immers alsnog een volledige dag gewaarborgd loon verschuldigd.

Zwangerschapsonderzoeken 

Er bestaat een belangrijke uitzondering op bovenstaande regeling voor zwangere werkneemsters. Wanneer het onmogelijk is om een zwangerschapsonderzoek buiten de werkuren te plannen dan mag een zwangere werkneemster hiervoor met behoud van loon het werk verlaten. Ze moet dit wel vooraf melden aan jou (werkgever) en de afwezigheid rechtvaardigen met een doktersattest zoals dat bepaald wordt in het arbeidsreglement.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

Moet u gewaarborgd loon betalen in geval van een niet-dringende geplande medische ingreep bij uw werknemer?

Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt wordt door een ongeval of een plotse ziekte, dan heeft hij recht op gewaarborgd loon tot op het moment dat hij kan terugvallen op een uitkering van het ziekenfonds. Is dat echter ook het geval wanneer het gaat om een geplande en vooral om een niet noodzakelijke medische ingreep zoals bijvoorbeeld een schoonheidsoperatie. Moet je in dergelijke gevallen steeds gewaarborgd loon betalen?

De algemene regel is: van zodra de werknemer een geldig doktersattest kan voorleggen dat hem arbeidsongeschikt verklaart, dan ben je als werkgever verplicht om het gewaarborgd loon te betalen. De oorzaak van de arbeidsongeschiktheid maakt dus geen verschil. Het kan bijvoorbeeld gaan om een dringende hartoperatie of een geplande ingreep in geval van aanslepende kniepijn, maar ook om een zelfgekozen esthetische ingreep.

Meer details over de berekening van het gewaarborgd loon kan u hier vinden:

Zonder doktersattest ben je  geen gewaarborgd loon verschuldigd. De werknemer moet in dat geval een andere oplossing zoeken. Hij kan bijvoorbeeld verlof opnemen of met jou onderhandelen dat hij onbetaald verlof kan opnemen voor deze afwezigheid zodat hij zijn betaalde verlofdagen niet verliest.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

Mijn medewerker zit door een pilotenstaking vast op Gran Canaria. Moet ik hem betalen voor de dagen dat hij niet aanwezig is?

Een geannuleerde vlucht kan wel al eens voorvallen en is erg vervelend. Zeker als je werknemer terugkeert uit verlof en daags nadien opnieuw aan de slag zou gaan. Maar aangekondigde stakingen zijn geen excuus om niet op het werk te verschijnen. Een werknemer moet maatregelen nemen om er toch tijdig te geraken, en steeds minstens zijn werkgever informeren. De situatie is enigszins anders voor wie niet of niet tijdig op het werk geraakt door een wilde staking waardoor de werknemer in dat geval wel zijn loon behoudt. Dit geldt wel enkel voor de eerste dag van de wilde staking en niet voor de dagen die daarop volgen aangezien de stakingsacties dan wel te voorzien zijn.

Als je werknemer dus te laat terugkeert naar het werk door een aangekondigde pilotenstaking, heb je een aantal opties als werkgever:

•            Vooreerst zou je in onderling overleg kunnen afspreken om de vakantie van de werknemer te verlengen of om hem onbetaald verlof toe te kennen. Dit kan je als werkgever nooit eenzijdig doen, waardoor je werknemer steeds hiermee akkoord moet gaan.

•            Is het niet mogelijk om een akkoord te vinden dan is de werknemer gewettigd, maar onbetaald afwezig. Hij of zij heeft dan geen recht op loon als er geen arbeidsprestaties worden geleverd.

•            Heeft je werknemer helemaal niks van zich laten horen waardoor je als werkgever helemaal niet geïnformeerd was over zijn plotse afwezigheid, dan is de werknemer ongewettigd afwezig en hoef je eveneens geen loon te betalen.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024