Vakantie
Alles wat je moet weten over de wettelijke vakantie van jouw werknemers, klein verlet en ziekte tijdens de vakantiedagen.
Informatie
Wanneer mogen de vakantiedagen opgenomen worden?
De jaarlijkse vakantie moet worden opgenomen tijdens het lopende vakantiejaar. De vakantie kan collectief worden vastgelegd, op sectoraal of op ondernemingsniveau. Indien de vakantie niet collectief werd vastgesteld, worden de vakantiedata bepaald in een individueel akkoord tussen de werkgever en de werknemer.
In principe is het verboden om wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. Als werkgever ben je verplicht om je werknemer de mogelijkheid te geven om al zijn vakantiedagen op te nemen. Sinds 2024 is hierop wel een uitzondering ingevoerd. Werknemers die in de onmogelijkheid waren om hun wettelijke vakantiedagen op te nemen, kunnen de dagen overdragen en op een later moment opnemen. Er is een limitatieve lijst van situaties waarin deze overdracht wordt toegelaten waaronder bijvoorbeeld ziekte, moederschapsrust en geboorteverlof. De overgedragen vakantiedagen worden wel uitbetaald in het betrokken jaar en kunnen dan in de loop van de volgende twee jaren opgenomen worden als onbetaald verlof. Ook wanneer een werknemer tijdens die twee jaren van werkgever zou veranderen, behoudt hij de mogelijkheid om deze dagen nog op te nemen.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Een medewerker wordt ziek tijdens zijn vakantie. Kunnen deze vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen?
Ja, het is een Europese verplichting om werknemers de mogelijkheid te geven vakantiedagen te recupereren als ze tijdens hun vakantie ziek worden. Vanaf 1 januari 2024 kunnen werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie deze dagen later opnemen als ziektedagen.
Belangrijk: Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Je werknemer moet zich ook aan die voorwaarden houden, anders verliest hij zijn recht op gewaarborgd loon.
Werknemers moeten je als werkgever direct informeren dat ze ziek zijn en hun verblijfsadres doorgeven. Daarnaast moeten ze binnen twee dagen na het begin (of de verlenging) van hun arbeidsongeschiktheid een medisch attest indienen om de ziekte en de duur ervan te bevestigen.
Als je werknemer zijn vakantiedagen direct na de ziekteperiode wil opnemen, moet hij dat melden wanneer hij het ziektebriefje indient. Wil hij de vakantiedagen op een later moment opnemen, dan is directe melding niet vereist.
Vakantiedagen kunnen alleen in onderling overleg tussen werknemer en werkgever worden vastgesteld. Alleen na jouw goedkeuring kunnen vakantiedagen direct na de periode van arbeidsongeschiktheid worden opgenomen.
Als je werknemer zich niet aan deze voorwaarden houdt, vervalt het recht om de vakantiedagen op een later moment op te nemen, tenzij er sprake is van een ziekenhuisopname of overmacht.
Als werkgever heb je ook nog altijd het recht om een controlearts in te schakelen, hoewel we erkennen dat dit lastig kan zijn als de werknemer zich in het buitenland bevindt.
Dit systeem geldt voor zowel arbeiders als bedienden en is van toepassing op zowel individueel gekozen vakantiedagen als collectieve verloven.
Meer weten over dit thema? Download dan onze snelwijzer of beluister onze podcast!
Beluister de podcast |
---|
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 28/08/2024
Wanneer heeft een werknemer recht op klein verlet?
Bij koninklijk besluit is bepaald dat een werknemer ter gelegenheid van onderstaande familiegebeurtenissen of voor de vervulling van onderstaande staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten, het recht heeft, met behoud van zijn gewoon loon van het werk afwezig te zijn.
- het huwelijk van de werknemer;
- het huwelijk van bepaalde familieleden;
- de priesterwijding of intrede in het klooster van bepaalde familieleden;
- de geboorte van een kind van de werknemer zo de afstamming van dit kind langs vaderszijde vaststaat;
- het overlijden van bepaalde familieleden (die al dan niet bij de werknemer inwonen);
- de plechtige communie van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e);
- de deelneming van een kind aan het feest van de vrijzinnige jeugd daar waar dit feest plaats heeft;
- het verblijf van de dienstplichtige werknemer in een recruterings- en selectiecentrum of in een militair hospitaal ten gevolge van zijn verblijf in een recruterings- en selectiecentrum;
- het verblijf van de werknemer-gewetensbezwaarde op de Administratieve Gezondheidsdienst of in één van de door de Koning aangewezen verplegingsinrichtingen;
- het bijwonen van een bijeenkomst van de familieraad, bijeengeroepen door de vrederechter;
- de deelneming aan een jury, oproeping als getuige voor de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank;
- de uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdbureau of enig stembureau bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen;
- de uitoefening van het ambt van bijzitter in één van de hoofdbureaus bij de verkiezing van het Europees Parlement;
- de uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdbureau voor stemopening bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen.
Duur en tijdstip verschillen volgens de reden van de afwezigheid. Eén en ander belet niet dat in een individuele of collectieve overeenkomst gunstigere bepalingen worden opgenomen.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Heeft een werknemer recht op een dag verlof als hij getuige is van het huwelijk van zijn broer?
De werknemer zal een dag klein verlet kunnen genieten, indien hij normaal gezien op die dag had moeten werken.
Er kan geen andere dag voor in aanmerking komen. Het recht op klein verlet geldt immers enkel voor de dag van het huwelijk (kerkelijk of burgerlijk) van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een (schoon-)broer, (schoon-)zus, (schoon-) vader, stiefvader, (schoon-)moeder, stiefmoeder, van een kleinkind van de werknemer. Het best wordt ook even de regeling van klein verlet opgezocht op sectoraal en ondernemingsvlak om na te gaan of er geen gunstiger regelingen zijn.
Het feit dat men getuige is, doet in deze niet ter zake.
Bij een klein verlet heeft de werknemer het recht om van het werk afwezig te zijn met behoud van zijn normaal loon. De werknemer moet vooraf zijn werkgever verwitiggen. Het verlet mag enkel worden aangewend waarvoor het door de werkgever werd toegestaan.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Kunnen werknemers (met een migratieachtergrond) een langdurige verlofperiode vragen om een reis te maken naar hun land van herkomst?
Het lijkt betwistbaar om er in alle gevallen van uit te gaan dat een korte verlofperiode allochtone werknemers meer benadeeld dan anderen omwille van hun band met het land van herkomst. Als enkel werknemers van buitenlandse herkomst een langere verlofperiode mogen nemen, zou er in sommige gevallen zelf sprake kunnen zijn van een discriminatie ten aanzien van werknemers van Belgische herkomst.
Het lijkt dan ook beter om de toekenning van een langere verlofperiode niet rechtstreeks te koppelen aan de herkomst van de werknemer, maar afhankelijk te maken van een aantal andere, meer neutrale criteria zoals het bezoeken van naaste familie die in het buitenland woont, ... Men zou ook kunnen denken aan een beurtrol waarbij elke werknemer om de zoveel tijd een langere verlofperiode kan opnemen.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024