Vermelding verantwoordelijke uitgever verplicht?

Is het verplicht om de verantwoordelijke uitgever te vermelden, ook al staan alle firmagegevens sowieso al op de folder?

De wet verplicht je inderdaad naam en adres van de verantwoordelijke uitgever te vermelden (mag afgekort worden als V.U.), als rechtstreeks aanspreekpunt voor een eventuele vervolging, als er onrechtmatige of strafbare vermeldingen zouden in staan. In de wetgeving is sprake van “enigerlei drukwerk”, wat aangeeft dat de verantwoordelijke uitgever in theorie op álle soorten drukwerk dient vermeld (affiches, strooibiljetten, tijdschriften, overlijdensberichten, naamkaartjes, facturen,…). 

In de praktijk wordt de naleving van deze verplichting enkel gecontroleerd voor drukwerken van een zeker belang. Met een eenvoudig naamkaartje zal je, zolang er geen schadelijke vermeldingen op staan, bijvoorbeeld weinig risico op vervolging lopen. Uiteindelijk moet jij de afweging maken. Op jouw promotiefolder dien je in ieder geval een verantwoordelijke uitgever te vermelden.

Op digitale publicaties hoef je geen verantwoordelijke uitgever te vermelden. De auteur is aansprakelijk.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 11/09/2024

Gelijknamig bedrijf dient klacht in. Moet u uw handelsnaam nu veranderen?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Je maakt als freelancer mooie creaties voor je opdrachtgever maar wie is nu eigenaar?

Auteursrechten komen in de regel toe aan diegene die gecreëerd heeft. Hij die de foto’s maakte, zij die het artikel schreef en zij die het logo ontwierp,… Iedereen is eigenaar van zijn eigen creatie en wordt hierbij beschermd door het Intellectueel eigendomsrecht. Dat betekent dat iemand anders niet zomaar jouw werk mag gebruiken, hij moet hiervoor jouw toestemming vragen. Als je als freelancer foto’s maakt voor de website van een opdrachtgever behoud je de intellectuele eigendomsrechten van deze beelden. Het is niet omdat een opdrachtgever betaalt voor een werk dat de auteursrechten ook automatisch aan jou worden overgedragen.

Stel dat je enkele maanden na je opdracht merkt dat het bedrijf waarvoor je werkte de foto niet meer enkel gebruikt voor de website maar plots een volledige mediacampagne uitrolt met jouw foto in verschillende dagbladen en op grote billboards langs de weg. Dan had je opdrachtgever hiervoor jouw toestemming moeten vragen. En dan kan je hiervoor een extra vergoeding vragen.

Tot zover de algemene basisregel. Partijen kunnen natuurlijk in overeenkomst bepalen om deze regel niet toe te passen. Bijvoorbeeld “Met deze overeenkomst wordt het auteursrecht overgedragen” of “de auteur ontvangt voor elke exploitatie die hij overdraagt een vergoeding van .. EURO.”

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024

Gratis analyse intellectuele rechten

Via de FOD Economie kan je jouw onderneming gratis laten doorlichten door een expert in intellectuele rechten. Die gaat dan na welke intellectuele rechten al op jouw naam staan, welke bescherming die bieden, welke andere zaken in jouw onderneming eventueel beschermd zouden moeten worden op het vlak van intellectuele rechten, wat de kosten zijn die daarmee verbonden zijn, ... 

Het proces verloopt in verschillende stappen, en op het einde krijg je een rapport dat je in staat stelt een concreet actieplan uit te werken. 

Deze dienst is gratis, en richt zich zowel op ondernemers die niets van intellectuele rechten kennen en zich daarom een beeld willen vormen van de mogelijkheden, als op meer ervaren ondernemers die nieuwe opportuniteiten willen onderzoeken. 

Meer info

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 13/06/2023