Moet je btw betalen bij export buiten de EU?

Is een exportfactuur vrijgesteld van btw? Hoe kan ja dit recht op vrijstelling bewijzen?

Elke uitvoer van goederen naar een land dat niet tot de Europese Unie behoort is vrijgesteld van btw. Het maakt in dit geval niet uit of je verkoopt aan een andere btw-plichtige of een particulier. Hetzelfde geldt voor een aantal gelijkgestelde verrichtingen als de plaatsing onder douane-entrepot, tijdelijke opslag, …

Je moet wel kunnen aantonen dat de goederen effectief de EU verlaten hebben. Deze bewijslast is tweeledig. Je moet kunnen aantonen

  • dat er vervoer geweest is van binnen de EU naar buiten de EU
  • dat dit vervoer gedaan werd door of voor rekening van de verkoper

Het is echter ook mogelijk dat de koper het vervoer regelt. In dat geval moet je opnieuw kunnen aantonen

  • dat er effectief vervoer geweest is van binnen de EU naar buiten de EU
  • ditmaal door of voor rekening van een niet in België gevestigde koper

Welke documenten vormen een afdoende bewijs t.o.v. de btw-administratie ?

Uitgangspunt is dat geen enkel bewijsstuk als sluitend bewijs wordt aanvaard. Het oordeel van de Algemene Administratie van de Fiscaliteit zal immers gestoeld zijn op het geheel van bewijsstukken dat door de betrokken onderneming geleverd wordt. Het is dus zaak voor de exporteur om zoveel mogelijk documenten of kopieën ervan te bewaren om die later als bewijs te kunnen voorleggen.

De praktijk wijst echter uit dat het bericht van uitvoer gericht aan de verzender van de goederen, gevalideerd door het douanekantoor van uitgang (dit is het laatste kantoor vóór de goederen de Gemeenschap verlaten), in de meeste gevallen als voldoende bewijs aanvaard wordt. Het is echter raadzaam om steeds bijkomende bewijsstukken, zoals vervoerdocumenten, betalingsstukken en bestelbonnen bij te voegen.

Let op! Het is niet steeds de verkoper die de goederen verzendt. Indien je klant instaat voor het transport en daardoor voor het bewijs, dan reken je beter toch btw aan en stort je die terug eenmaal je het bewijs ontvangen hebt. In die situatie zet je op de factuur: “Vrijgesteld van btw, overeenkomstig art.39 WBTW”. Verifieer op voorhand de incoterms in jouw contract om na te gaan of jij verantwoordelijk bent voor de invoerformaliteiten of je klant.

Wil je meer weten over de export van goederen naar het VK na de Brexit? Volg dan het stappenplan van Flanders Investment and Trade.

Opgepast!

De btw-wetgeving is een zeer complexe materie. Neem bij twijfel altijd contact op met uw fiscalist of vraag bijkomende informatie bij Unizo Internationaal.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 06/09/2024

Btw vrijstelling na afhaling door buitenlandse klant?

Als mijn buitenlandse klant de aangekochte goederen zelf komt afhalen, mag ik dan een factuur zonder btw uitschrijven?

Een transactie waarbij een in een andere EU-lidstaat gevestigde afnemer de goederen bij jou komt afhalen, valt onder de regeling voor de intracommunautaire levering.

Dit betekent dat je het nultarief kan toepassen, op voorwaarde dat de goederen daadwerkelijk worden uitgevoerd naar de andere lidstaat en daar onderhevig zijn aan de btw.

Opgelet: Jij moet bewijzen dat de export plaatsvond en de koper de goederen dus effectief naar de andere lidstaat vervoerde. Er zijn veel gevallen bekend waar dit een probleem vormt, zeker als de koper de goederen afhaalt. Als je de export niet kan bewijzen, zal de fiscus aannemen dat de goederen het land niet verlaten hebben. Je moet in dat geval alsnog de achterstallige btw én een eventuele boete  betalen. Neem de bewijslast dus ernstig en verzamel zo veel mogelijk bewijsstukken!

De wetgever schrijft dat je bij een controle via 'een geheel aan bewijsstukken' moet aantonen dat de goederen het land effectief hebben verlaten. Een duidelijke lijst van voor te leggen documenten is er dus niet. We raden dus aan om de export zo grondig mogelijk te  documenteren: een door de klant ondertekende "afhaalverklaring", de schriftelijke bestelling vanuit het buitenland, de correcte factuur op naam van de buitenlandse afnemer, bewijs van betaling vanuit het buitenland, vervoersdocumenten, eventueel een bewijs dat er in de andere lidstaat btw op de goederen wordt betaald, ... Bespreek de mogelijkheden met de koper.

Als je twijfelt, neem dan zeker contact op met je plaatselijk btw-kantoor om de zaak met hen te bespreken.

Voor vragen rond btw-regelgeving en export: kijk op de website van Flanders Investment & Trade

Zie ook zeker de website van Enterprise Europese network Vlaanderen

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 24/07/2024

Vermijd voorfinanciering van btw bij import en vraag nu een ET 14000 vergunning aan!

Op het ogenblik van de invoer van goederen van buiten de Europese Unie is er steeds btw verschuldigd. Deze voorfinanciering heeft uiteraard een negatief effect op uw cash flow, ook al recupereert u de btw later.

Maar, er is goed nieuws. Indien u regelmatig importeert bestaat er immers de mogelijkheid om de btw bij import te verleggen naar uw periodieke btw-aangifte.

Je moet hiervoor wel beschikken over de ET 14000 vergunning. In de praktijk komt het erop neer dat u op het moment van invoer gebruik maakt van deze vergunning om de verschuldigde btw via je btw-aangifte te regelen.

Het volstaat in dat geval om de verschuldigde btw op te nemen in het rooster 57. Ook de maatstaf van heffing neem je natuurlijk op in rooster 81 (handelsgoederen en grond- en hulpstoffen), 82 (diensten, diverse goederen en andere) of 83 (bedrijfsmiddelen). Voor het recupereren van de btw gebruik je dan weer het rooster 59.

Hou er rekening mee dat wanneer je over een ET 14000-vergunning beschikt, je ook verplicht bent om deze regeling toe te passen.

De ET 14000-vergunning vraag je aan bij je de FOD Financiën te Brussel en is geldig vanaf de datum waarop het werd verleend.

Hieronder vind je de voorwaarden om de ET 14000-vergunning te ontvangen:

  • Een invoeractiviteit hebben of ermee starten, te bewijzen door voorgaande inklaringsdocumenten, contracten of offertes;
  • De btw-verplichtingen hebben nageleefd gedurende de vier kalenderkwartalen die aan de aanvraag voorafgaan;
  • Periodieke btw-aangiften indienen;
  • Over een btw-nummer beschikken.

De aanvraag wordt ingediend via een door de FOD Financiën opgesteld formulier. Het ingevuld formulier verzend je naar de Dienst btw van de Dienst Operationele Expertise en Ondersteuning (Centrale Diensten) van de Algemene Administratie van de Fiscaliteit (FOD Financiën).

North Galaxy - bus 37
Koning Albert II-laan, 33
1030 Brussel
België
info.douane@minfin.fed.be

Klik hier voor meer informatie

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 25/11/2024

Btw-regeling bij aankoop buitenland door ondernemer met vrijstellingsregeling

Je geniet van de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen in België. Je plant een aantal aankopen in een andere lidstaat. Hoe zal de btw geregeld worden?

  • Als een btw-plichtige handelaar een aankoop doet in het buitenland bij een btw-plichtige handelaar, dan is er sprake van een intracommunautaire verwerving van goederen. Er kan dan geen gebruik gemaakt worden van de verlegging van btw. Op de factuur wordt geen btw aangerekend, maar de ontvanger geeft de btw aan in de eigen btw-aangifte.
  • Als een niet-btw-plichtige een aankoop doet in het buitenland, betaalt deze de btw die toepasbaar is in de andere lidstaat.
    • OPGELET: Als je voor meer dan 11.200 EUR aankopen doet in het buitenland, ben je verplicht om een btw-activatie te doen. Er is dan toch sprake van een intracommunautaire verwerving van goederen. Je kan dan ook aankopen doen zonder btw van de lidstaat, maar moet via een bijzondere btw-aangifte de Belgische btw betalen

TIP
Als je de bijzondere aangifte wil vermijden, dan moet je ervoor zorgen dat je je btw-nummer niet doorgeeft aan de buitenlandse leverancier. Zodra je je btw-nummer meedeelt, geef je immers aan dat je kiest voor de intracommunautaire regeling en dus in België een bijzondere aangifte zal doen.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/08/2024

Wat als een buitenlandse klant/leverancier geen btw-hoedanigheid heeft?

Daarbij moet een onderscheid gemaakt worden, naargelang je zelf wel of niet btw-plichtig bent.

  • Pas je het vrijstellingsregime voor kleine ondernemingen toe? Dan betaal je geen btw en heb je geen recht op de btw-aftrek. De intracommunautaire verwervingen van goederen zijn niet onderworpen aan de btw in België, voor zover het bedrag 11.200 EUR niet overstijgt. Het feit dat je buitenlandse handelspartner btw-plichtig is of niet, is hier niet relevant.

  • Ben je niet onderworpen bent aan het vrijstellingsregime kleine ondernemingen? Dan kan je wel van de btw-aftrek genieten, op voorwaarde dat je leverancier of klant btw-plichtig is (tenzij je een aankoop van voertuigen verricht). Is jouw klant/leverancier niet btw-plichtig, dan kan je dus niet genieten van de btw-aftrek.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 05/08/2024

Wat is de douanewaarde en hoe bereken je die?

De vaststelling van de douanewaarde is de methode om de waarde van goederen te bepalen. De douanewaarde vormt de belastbare basis voor de toepassing van de ad-valorem-rechten. Alle landen binnen de EU passen dit internationaal geaccepteerde concept toe, zoals werd vastgelegd in de overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie. Deze regels zijn belangrijk om de waarde van goederen rechtvaardig, eenvormig en neutraal te kunnen vaststellen. Op die manier kan een juiste invoerheffing bekomen worden en ben je als importeur beschermd tegen oneerlijke concurrentie.

Hoe bereken je de douanewaarde?

De basis voor de berekening van de douanewaarde van goederen is de transactiewaarde van de ingevoerde goederen. De transactiewaarde is het effectief betaalde of te betalen bedrag bij verkoop voor uitvoer naar het douanegebied van de Europese Unie. Bovenop de transactiewaarde moeten onderstaande elementen toegevoegd worden om tot de douanewaarde te komen:

  • Door de koper gemaakte kosten die niet zijn opgenomen in de betaalde prijs, zoals commissies, provisie, kosten van containers. Bijkomende kosten: de waarde van de goederen en diensten, die gratis of tegen gereduceerde prijs worden aangeboden door de koper en die worden gebruikt voor de productie van de ingevoerde goederen.
  • Royalty's en licentierechten van de goederen waarvan de waarde wordt bepaald, indien betaald als een voorwaarde voor de verkoop van de goederen;
  • Opbrengsten van elke daaropvolgende wederverkoop, verwijdering of gebruik van de ingevoerd goederen die toevallen aan de verkoper;
  • Vervoerskosten en andere gerelateerde kosten tot aan het punt van binnenkomst in het douanegebied van de Unie.

Onderstaande elementen moeten niet toegevoegd worden aan de douanewaarde:

  • Vervoerskosten gemaakt na de plaats van binnenkomst in het douanegebied van de EU;
  • Rentelasten;
  • Invoerrechten of andere belastingheffingen vanwege de invoer van de goederen;
  • Assemblage- of onderhoudskosten die zijn gemaakt na binnenkomst in het douanegebied van de Unie;
  • Inkoopcommissie.

Voorbeeld (FOD Financiën)

Aankoop van een fantasiejuweel bij een Chinese webshop

  • Waarde: 160 euro
  • Invoerrechten: 4%
  • Verzendkosten: 35 euro
  • Verzekeringskosten: 5 euro
  • btw: 21%

Berekening invoerrechten:

  • Douanewaarde = factuurwaarde van de goederen (160 euro) + verzendkosten (35 euro) + verzekeringskosten (5 euro) = 200 euro
  • Invoerrechten = 4% op 200 euro = 8 euro

Berekening btw bij invoer:

  • Maatstaf van heffing inzake btw = de douanewaarde (200 euro) + de invoerrechten (8 euro) = 208 euro
  • btw = 21% op 208 euro = 43,68 euro

Voor meer informatie kan je terecht op de website van FOD Financiën.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 25/11/2024

Nuttig voor jou