Als freelancer bevind je je in een wereld vol vrijheid, flexibiliteit en kansen. Maar naast al die voordelen zijn er ook obstakels op de weg naar succes. Deze obstakels kunnen aanvoelen als monsters die je pad blokkeren en je proberen tegen te houden. Om ze te verslaan, moet je ze eerst herkennen. Hier zijn de vijf meest voorkomende monsters die elke freelancer vroeg of laat tegenkomt.

​​​​​​1. De onzichtbare klant

Dit is een van de meest frustrerende monsters. De Onzichtbare Klant is degene die je maandenlang beloften doet, belooft terug te bellen of een contract te sturen, maar plotseling verdwijnt in de mist. Je stuurt e-mails, belt, wacht... maar er komt geen antwoord. Het kan lijken alsof je contact hebt gehad met een spook.

Hoe versla je dit monster? Zorg voor duidelijke afspraken vanaf het begin en werk met contracten. Volg elke communicatie op met een schriftelijke bevestiging van wat er is besproken. Als een klant niet reageert, stel dan grenzen en stop na een bepaald aantal pogingen. Het is belangrijk om je tijd te beschermen.

2. De alleseter

Dit monster komt in de vorm van de klant die altijd meer wil. Het begint met een eenvoudige opdracht, maar voor je het weet, ben je bezig met werk dat ver buiten de oorspronkelijke afspraak valt, zonder extra betaling. De Alleseter blijft maar ‘kleine’ toevoegingen vragen totdat je volledig overbelast bent.

Hoe versla je dit monster? Leer ‘nee’ zeggen en wees niet bang om extra werk in rekening te brengen. Zorg ervoor dat je bij elke wijziging een nieuwe offerte stuurt of een aangepaste prijs overeenkomt. Dit voorkomt dat je vastzit in eindeloos onbetaald werk.

3. De angstaanjagende draaikolk

De draaikolk is de innerlijke vijand, dat stemmetje in je hoofd dat je in twijfel trekt. Dit monster veroorzaakt verlamming door onzekerheid. "Ben ik wel goed genoeg?" "Waarom zou een klant mij kiezen boven anderen?" De Draaikolk zuigt je energie weg en kan je ervan weerhouden kansen te grijpen. Een bekend fenomeen hiervan is het 'imposter syndrome', het gevoel dat je op elk moment ontmaskerd zult worden als het gaat om je prestaties.

Hoe versla je dit monster? Focus op je successen en herinner jezelf eraan waarom je in de eerste plaats voor freelancen hebt gekozen. Praat met andere freelancers en zoek steun bij gelijkgestemden. Zet kleine stappen, zelfs als je twijfels hebt, en geloof in je vaardigheden.

4. De tijdsdief

Als freelancer moet je je eigen tijd beheren, maar de tijdsdief ligt altijd op de loer. Deze sluipmoordenaar komt in de vorm van sociale media, eindeloze e-mails of onverwachte taken die je schema overhoop gooien. Voor je het weet, is je dag voorbij zonder dat je iets substantieels hebt bereikt.

Hoe versla je dit monster? Stel een duidelijke planning op en houd je eraan. Gebruik productiviteitstools om afleidingen te minimaliseren en blokkeer specifieke tijden voor diep werk. Leer ook je grenzen te bewaken: niet elke e-mail of taak vereist onmiddellijke aandacht.

5. De onstabiele brug

De Onstabiele Brug vertegenwoordigt de onzekerheid over inkomen. Sommige maanden rollen de opdrachten binnen, terwijl je in andere maanden nauwelijks werk hebt. Deze financiële schommelingen kunnen je doen twijfelen aan je keuzes en zorgen voor stress.

Hoe versla je dit monster? Diversifieer je inkomstenbronnen. Werk aan een combinatie van lange termijnklanten en kortetermijnprojecten om een stabielere stroom van werk en inkomen te hebben. Spaar ook voor magere maanden en overweeg een back-up plan of passief inkomen als extra buffer.

Freelancen biedt vrijheid en de mogelijkheid om je eigen carrièrepad te bewandelen, maar het is geen wandeling in het park. De monsters die je onderweg tegenkomt, zijn echte uitdagingen. Door ze te herkennen en effectieve strategieën te ontwikkelen om ze te verslaan, kun je niet alleen overleven, maar gedijen in de wereld van freelancen.

Nuttig voor jou