UNIZO Kortrijk kijkt terug op een pittig lijsttrekkersdebat in een uitverkochte Budascoop.

Op dinsdag 24 september 2024 mocht UNIZO Kortrijk maar liefst 275 toeschouwers verwelkomen in Budascoop Kortrijk voor hun lijsttrekkersdebat. Full house voor een boeiende avond vol scherpe inzichten en interessante discussies. De 7 lijsttrekkers Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), Axel Ronse (N-VA), Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), Maxim Veys (Vooruit), David Wemel (Groen), Natalie Eggermont (PVDA) en Philippe Gosselin (Gezond Verstand) gaven het beste van zichzelf onder het toeziend oog van Lieven Verstraete. Hij hield de teugels strak tijdens het inspirerende en geanimeerd debat. Op het einde van het debat kregen de lijsttrekkers enkele pittige dilemma’s voorgeschoteld. Met een drankje in de hand konden de toeschouwers nog aanschuiven voor een speeddate met de politici.

Conclusie stelling leegstand: “We moeten durven nadenken om de leegstaande panden een compleet nieuwe invulling te geven, niet enkel economisch”.

Axel Ronse (N-VA) wil meer flexibiliteit in de mogelijkheden tot herbestemming van leegstaande panden. Bovendien mag de leegstandtaks naar omhoog en moet er een evenwicht komen tussen handel en huisvesting. Maxim Veys (VOORUIT) gaat deels akkoord met Ronse zijn stellingen. Volgens hem zijn er te veel handelspanden en vormt  betaalbaar wonen een probleem.

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) haalt scherp uit naar de leegstand in K in Kortrijk (terwijl Ronse benadrukte dat er wel verschillende mogelijkheden onderzocht worden). Vermeersch verwijst naar Ring Kuurne. Vooral het grote aanbod gratis parking komt de populariteit van Ring ten goede, in het nadeel van K in Kortrijk.

Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) is akkoord dat transformatie van het centrum noodzakelijk is en dat men ook diensten naar de stad moet brengen. Zij kunnen een meerwaarde vormen naast de winkels en horeca in het centrum. Ze verwijst naar de Voorstraat in Kortrijk waar een mooie mix aan ondernemers en huisvesting is. Dit zou op meerdere plaatsen mogelijk moeten zijn.

Ook Natalie Eggermont (PVDA) vindt dat in een centrum niet alleen economische activiteit moet aanwezig zijn maar dat men eveneens moet inzetten op betaalbare huisvesting, wijkwerking, jeugdwerking, buurtbibliotheken..

Conclusie stelling mobiliteit: “Nood aan een grondig, nieuw mobiliteitsplan. Geen ingrepen hier en daar, dat werkt niet”.

Er ontstaat een hevig debat over de trambus lijn in de Doorniksewijk en het al dan niet introduceren van éénrichtingsverkeer. Volgens  David Wemel (Groen) moet men deze piste (éénrichting) durven bekijken. Voor Axel Ronse (N-VA) is dit geen optie en moet het sowieso een tweerichtingsstraat blijven. Bovendien moeten ook de parkeermogelijkheden behouden blijven. Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) volgt absoluut dezelfde piste. Dit is immers van enorm belang voor de ondernemers die dreigen veel cliënteel te verliezen. Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) besluit dat het centrum vlot bereikbaar moet blijven met de wagen alsook dat er voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar zijn. “Al is er echt nood aan een grondige herstructurering: mét een mobiliteitsplan voor de ganse stad”, besluit Ruth.

Het bestuur van UNIZO Kortrijk voegt er graag aan toe dat er op 1/10 overleg is geweest tussen het stadsbestuur, enkele handelaars van de Doorniksewijk & UNIZO Kortrijk. “Dat overleg verliep al bij al constructief. Het komt erop neer dat énkel de trambus en het traject beslist zijn. De belangrijkste zaken (richting van het verkeer én behoud van de parkeerplaatsen) ligt nog op de tekentafel. We gaan hier samen met het stadsbestuur en de handelaars aan de slag”, besluit voorzitter Pieter-Jan Mollie.

Conclusie veiligheid: “Focus op bereikbaarheid en veiligheid van enkele zones in onze stad (met stationsomgeving als prio). Die moeten aangepakt worden”

Voor Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) moet veiligheid altijd een topprioriteit zijn en komt de stationsbuurt heel negatief in beeld. “Dat heeft een negatief effect op de handel in de stad. Wie zich niet veilig voelt, zal ook niet komen shoppen of op restaurant gaan. Voor hen is meer politie zeker aan de orde.” besluit Vermeersch.

Ook Axel Ronse van N-VA wil absoluut meer blauw op straat en wil zelfs 40 extra agenten aanwerven. Maxim Veys (VOORUIT) hekelt dat men in de huidige legislatuur 20 extra agenten wil aanwerven maar dat deze vacatures zelfs niet ingevuld geraken.

Veiligheid is een complex gegeven en dus zet men best in op verschillende vlakken als: investeren in preventie, straathoekwerking, wijkprojecten om jongeren mee verantwoordelijkheid te geven. Dit zijn thema’s die worden aangekaart door zowel Natalie Eggermont (PVDA), Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) alsook door David Wemel (Groen).

Conclusie lokaal shoppen: “We moeten zorgen voor één stad: Groot-Kortrijk. Waar het fijn is om te wonen, werken & shoppen”.

Alle partijen in de zaal zijn het erover eens: we moeten alle deelgemeenten betrekken als het over shoppen in Kortrijk gaat. Vandaar dat het belangrijk is om zo veel mogelijk assen te verbinden met het centrum. Het winkelaanbod is er en kan alleen maar verder uitgebreid worden (link met leegstand).

Wie zal onze stad de komende 6 jaar besturen?

‘Als we de grootste partij worden, hoeven we zelfs geen coalitie te vormen’ (Ruth Vandenberghe- Team Burgemeester)

We hopen dat ons debat je voldoende kon bijbrengen om je keuze te maken op zondag 13 oktober. Ga stemmen, het maakt écht een verschil. Ook na 13 oktober blijven we als Unizo Kortrijk ons mee verder inzetten voor de ondernemers in onze stad en blijven we actief betrokken in het overleg met de lokale politici. Onze aanpak: versterken, verbinden en verdedigen.

Het debat integraal bekijken? Dat kan! Surf naar deze link.

Nuttig voor jou