UNIZO Kortrijk komt op!
Van deze punten ligt ondernemend Kortrijk wakker:
Verdedigen: beslissingen moeten transparant (genomen) worden.
Ondernemers aan het woord
UNIZO Kortrijk wil actief de denktanks/infocafés van de stad helpen ondersteunen qua communicatie. Dit biedt ondernemers een platform om actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen en UNIZO Kortrijk kan op die manier de bezorgdheden mee helpen verzamelen, analyseren en overmaken.
Transparant fiscaliteitsbeleid en overleg
Wij roepen op tot een transparant fiscaliteitsbeleid en vragen om bij wijzigingen van het belastingsreglement in overleg te gaan met UNIZO Kortrijk. Dit zorgt voor helderheid en vertrouwen tussen ondernemers en de lokale overheid.
Belangrijkste thema's: wegenwerken, mobiliteit & leegstand.
Essentieel voor een degelijk bestuur in onze stad. We hebben, als UNIZO Kortrijk, graag inspraak in deze topics. Uitdagingen op vlak van de verschillende (vaak synchrone) wegenwerken, vernieuwde mobiliteitsuitdagingen en tot slot: de leegstand aanpakken door het uitwerken van aantrekkelijke plannen en campagnes. Straten als de Doorniksestraat mogen, als toegangspoort van onze stad, niet doodbloeden. Ook de Doorniksewijk blijft (met de komst van de Trambus) een belangrijk dossier.
Verbinden: betere communicatie tussen de stad en haar ondernemers
Gloednieuw communicatieplatform inzake wegenwerken
Geen omelet bakken zonder eieren te breken. UNIZO Kortrijk gelooft absoluut in de positieve impact van de werken in onze stad. Alleen is er directe behoefte aan verbeterde communicatie tussen de stadsdiensten en ondernemers. Wij pleiten voor een interactief en real-time communicatieplatform om ondernemers tijdig en accuraat te informeren. Al kan dit bijvoorbeeld ook, per wijk/regio, met one-way WhatsApp groepen. Zo kan de stad helder en snel communiceren.
Eén overleg per kwartaal met stadsbestuur
Het nieuwe bestuur was nog maar enkele maanden aan zet of er kwam - spontaan - de vraag vanuit het stadsbestuur om te luisteren naar de plannen van het nieuwe UNIZO Kortrijk. Een zeer aangenaam, constructief overleg waarin bepaalde bekommernissen werden geventileerd. De afspraak is dat dit één keer per kwartaal zal kunnen. UNIZO Kortrijk gaat reacties, vragen en uitdagingen van de ondernemers verzamelen en tijdig overleggen met het stadsbestuur.
Versterken: focus op iedereen in Groot-Kortrijk
Inclusief ondernemersbeleid
UNIZO Kortrijk blijft pleiten voor een versterkend en inclusief ondernemersbeleid dat alle ondernemers, ongeacht grootte of sector, ondersteunt in Kortrijk en haar deelgemeenten. Alsook een gerichte begeleiding naar starters toe, in samenwerking met instanties als Hangar K.
Toegankelijksheidsplan voor onze stad
De toegankelijkheid in onze stad is op bepaalde plaatsen onvoldoende. Er moet meer aandacht zijn voor de toegang tot handelszaken voor andersvaliden. Nog te vaak zijn de toiletten beneden, de doorgangen te smal, … Er moet een gericht actieplan komen om dat te verbeteren. Kortrijk is voor iedereen.
Lokale aanbestedingen aanhouden en “winkelhieren” stimuleren
Wij vragen de stad om actief te blijven aanbesteden bij ondernemers uit Kortrijk. Dit stimuleert de lokale economie en bevordert duurzame samenwerking. Blijf daarnaast ook het "winkelhieren" – lokaal winkelen – promoten in Kortrijk en haar deelgemeenten. Dit initiatief helpt lokale bedrijven te floreren en versterkt de gemeenschapsbanden. UNIZO Kortrijk helpt hier ook actief mee campagne voeren door de winkels met de consumenten verder te verbinden.
Vereenvoudigen: eenvoudige en snelle administratie voor ondernemers.
Dit speerpunt is een heikel punt voor veel ondernemers en kwam er ook door de inzending van een van onze leden. Administratieve taken zijn een bekende belemmering. UNIZO Kortrijk pleit o.a. voor de administratieve vereenvoudiging die de dagelijkse lasten van ondernemers verlicht. Het stadshuis op afspraak is daar al een goed voorbeeld van maar het kan nog beter en verder. Van vergunningen tot toelatingen.
We vragen om bestaande procedures te herbekijken en vereenvoudigen waar mogelijk. Daarnaast is het belangrijk dat onze ondernemers weten bij wie ze terecht kunnen. Inzetten op bereikbaarheid (o.a. door voldoende contactpersonen) helpt de communicatie tussen de stad en de ondernemers te bevorderen.