UNIZO Kortrijk presenteert haar speerpunten voor de gemeenteraadsverkiezingen én laat jou mee bepalen.

Kortrijk, 31 mei 2024 – Het compleet vernieuwde UNIZO Kortrijk presenteert nu al met trots haar speerpunten aan de politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Deze speerpunten, ontwikkeld in nauwe samenwerking met hun leden, zijn partijonafhankelijk en gericht op het versterken, verbinden en verdedigen van ondernemerschap in Groot-Kortrijk. Uniek is dat ze het laatste speerpunt integraal laten bepalen door de Kortrijkse ondernemers (lid of geen lid van UNIZO). Die oproep willen ze eind juni afronden. Ze hangen de verschillende speerpunten op aan hun gekende kapstok: verdedigen, verbinden en versterken.

Verdedigen: beslissingen moeten transparant (genomen) worden.

Ondernemers aan het woord
UNIZO Kortrijk wil actief de denktanks/infocafés van de stad helpen ondersteunen qua communicatie. Dit biedt ondernemers een platform om actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen en UNIZO Kortrijk kan op die manier de bezorgdheden mee helpen verzamelen, analyseren en overmaken.

Transparant fiscaliteitsbeleid en overleg
Wij roepen op tot een transparant fiscaliteitsbeleid en vragen om bij wijzigingen van het belastingsreglement in overleg te gaan met UNIZO Kortrijk. Dit zorgt voor helderheid en vertrouwen tussen ondernemers en de lokale overheid.

Belangrijkste thema's: wegenwerken, mobiliteit & leegstand.
Essentieel voor een degelijk bestuur in onze stad. We hebben, als UNIZO Kortrijk, graag inspraak in deze topics. Uitdagingen op vlak van de verschillende (vaak synchrone) wegenwerken, vernieuwde mobiliteitsuitdagingen en tot slot: de leegstand aanpakken door het uitwerken van aantrekkelijke plannen en campagnes. Straten als de Doorniksestraat mogen, als toegangspoort van onze stad, niet doodbloeden. Ook de Doorniksewijk blijft (met de komst van de Trambus) een belangrijk dossier.

Verbinden: betere communicatie tussen de stad en haar ondernemers

Gloednieuw communicatieplatform inzake wegenwerken
Geen omelet bakken zonder eieren te breken. UNIZO Kortrijk gelooft absoluut in de positieve impact van de werken in onze stad. Alleen is er directe behoefte aan verbeterde communicatie tussen de stadsdiensten en ondernemers. Wij pleiten voor een interactief en real-time communicatieplatform om ondernemers tijdig en accuraat te informeren. Al kan dit bijvoorbeeld ook, per wijk/regio, met one-way WhatsApp groepen. Zo kan de stad helder en snel communiceren.

“Ik had onlangs een uitgebreid en bijzonder gericht overleg met de Minder Hinder coördinator Heidi Debels. Ze doen écht goed werk daar. Alleen is de uitdaging om mee te helpen communiceren en de impact zo beperkt mogelijk te houden. Daar gaan we alles aan doen.” aldus voorzitter Pieter-Jan.

Eén overleg per kwartaal met stadsbestuur
Het nieuwe bestuur was nog maar enkele maanden aan zet of er kwam - spontaan - de vraag vanuit het stadsbestuur om te luisteren naar de plannen van het nieuwe UNIZO Kortrijk. Een zeer aangenaam, constructief overleg waarin bepaalde bekommernissen werden geventileerd. De afspraak is dat dit één keer per kwartaal zal kunnen. UNIZO Kortrijk gaat reacties, vragen en uitdagingen van de ondernemers verzamelen en tijdig overleggen met het stadsbestuur.

Versterken: focus op álle ondernemers in Groot-Kortrijk

Inclusief ondernemersbeleid
UNIZO Kortrijk blijft pleiten voor een versterkend en inclusief ondernemersbeleid dat alle ondernemers, ongeacht grootte of sector, ondersteunt in Kortrijk en haar deelgemeenten. Alsook een gerichte begeleiding naar starters toe, in samenwerking met instanties als Hangar K.

Lokale aanbestedingen aanhouden
Wij vragen de stad om actief te blijven aanbesteden bij ondernemers uit Kortrijk. Dit stimuleert de lokale economie en bevordert duurzame samenwerking.

Winkelhieren Promoten
Blijf het "winkelhieren" – lokaal winkelen – promoten in Kortrijk en haar deelgemeenten. Dit initiatief helpt lokale bedrijven te floreren en versterkt de gemeenschapsbanden. UNIZO Kortrijk helpt hier ook actief mee campagne voeren door de winkels met de consumenten verder te verbinden.

Vragen: wat is jouw speerpunt?

Meer slimme verkeerslichten langs de weg? Een AI-verantwoordelijke in onze stad? Een B2B-ideeënbus? Stuur jouw speer- of aandachtspunt door naar unizo.kortrijk@unizo.be. Je kan dit doen t.e.m. 30 juni. Dan sluiten ze de inzendingen af en maakt het bestuur een keuze. We delen sowieso alle voorstellen (die relevant en haalbaar zijn).

“We geloven in de speerpunten die op vandaag op tafel liggen maar willen vooral onze capaciteit om te luisteren in de verf zetten. Waar liggen jullie wakker van? Voor de ene iets kleins is voor de ander iets groots. Op die manier kunnen we al die bekommernissen, speerpunten of niet, mee helpen ventileren. Gerichte aanpak zonder loze woorden. Daar staan we écht voor.” besluit voorzitter Pieter-Jan.

Contact:

Pieter-Jan Mollie
Voorzitter, UNIZO Kortrijk
0478 70 28 26
pieterjan.mollie@unizo.be

Over UNIZO Kortrijk: UNIZO Kortrijk is een toonaangevende vereniging die opkomt voor de belangen van ondernemers in Kortrijk. Wij bieden ondersteuning, advies en vertegenwoordiging aan ondernemers van alle sectoren.

Over de foto: v.l.n.r. bestuur: Frank Vandermeersch (secretaris), Damien Rapoye (partners & deelgemeenten), Ewout Benoit (events), Jurgen Douterlungne (belangenbehartiging), Maxim Leirman (ledenverantwoordelijke), Pieter-Jan Mollie (voorzitter), Thomas Malfait (belangenbehartiging & pers), Arthur Devos (binnenstad & retail), Brenda Dezitter (Doorniksewijk & events). Provincie: Vincent Kint (gedelegeerd bestuurder West-Vlaanderen). Nationaal: Danny Van Assche (CEO UNIZO).

Niet op de foto: bestuur: Tom Callewaert (techniek & events), Kathy Deprez (stedenbouw & administratie), Nigel Callewaert (events) & Véronique Dewettinck (nieuwste bestuurslid).

Foto: © Tony Decruynaere

Nuttig voor jou