Met meer dan 450 aanwezigen, waaronder heel wat politici en prominenten op alle niveaus, naast uiteraard onze ondernemers, was ons UNIZO Startevent 2024 een absolute topeditie. Namens onze gedelegeerd bestuurder, Danny Van Assche, en onze nationale voorzitter, Peter Brysse, heel veel dank aan alle aanwezigen.

"UNIZO KOMT OP." Met ons memorandum voor de lokale verkiezingen, onder de gelijknamige titel, bepleiten we al meer dan een jaar een ondernemersvriendelijk lokaal beleid, in de aanloop naar de verkiezingen van 13 oktober. En die boodschap zetten we eens temeer kracht bij tijdens ons UNIZO Startevent - de traditionele aftrap van ons werkjaar - op 17 oktober, in de Ancienne Belgique. Voor een talrijk opgekomen publiek van genodigden zetten UNIZO-voorzitter Peter Brysse en gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche nog eens de puntjes op de 'i', daarin gesteund door verschillende videogetuigenissen van ondernemers op het terrein. In antwoord hierop mochten burgemeesters Gwendolyn Rutten (provinciestad Aarschot) en Bart De Wever (metropool Antwerpen) komen vertellen hoe zij het toekomstbeleid voor hun gemeente of stad zien, ten dienste van de lokale ondernemers. Maar met de formateur op het podium kon het niet anders dan ook over de moeizame formatiegesprekken gaan voor de vorming van een nieuwe federale regering, naast een nieuwe Vlaamse en Brusselse regering.

Bekijk hier de fotogalerij van ons UNIZO Startevent24.

Danny in de studio van Kanaal Z

Danny Van Assche in gesprek met Francesca Vanthielen op Kanaal Z: "In teveel gemeenten worden nog 'pestbelastingen' geheven op ondernemerschap. Dat moet stoppen."

In de aanloop naar ons UNIZO Startevent mocht gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche in de studio van Kanaal Z alvast een aantal voorstellen formuleren om het ondernemerschap in ons land, zowel lokaal als regionaal en nationaal te stimuleren.

Bekijk hier het integrale studiogesprek op Kanaal Z met Danny.

Nationaal UNIZO-voorzitter Peter Brysse mocht tijdens ons Startevent de spits afbijten. In een gesprek met moderator Fatma Taspinar benadrukte Peter, die zelf in de eerste plaats ondernemers is, hoe bijzonder groot de impact van het lokale beleid is op de dagelijkse realiteit van ondernemers. "Ruimte om te ondernemen, mobiliteit, veiligheid, dienstbaarheid..." het zijn voor Peter Brysse allemaal cruciale aandachtspunten voor de plaatselijke politici van vandaag en morgen. "Omarm de kmo-mentaliteit, ook in de gemeentepolitiek, kortom het 'YES WE CAN!'-principe", luidde zijn devies. "Lokale beleidsmakers moeten vertrekken vanuit de vraag: 'Hoe kunnen we initiatieven vorm geven om ze - wél - te laten slagen?',   in plaats van administratief te kaderen waarom iets níet kan."

Geen betere manier om de nood aan een ondernemersvriendelijk lokaal beleid te illustreren dan aan de hand van 'levende' cases. Wij trokken naar de landelijke gemeente Pittem, naar de provinciestad Aalst en naar de grote stad Antwerpen om er getuigenissen te plukken bij onze lokale ondernemers/UNIZO-bestuursleden.

Aarschots (kandidaat-)burgemeester Gwendolyn Rutten benadrukte in haar betoog het investeringsbeleid in haar stad in, onder meer, de aantrekkelijkheid van de handelskern en de betere bereikbaarheid ervan. Ze onthulde ook de plannen om de site aan station en het industrieterrein te upgraden, ten dienste van de lokale ondernemers.

Antwerps burgemeester Bart De Wever: "Dankzij een doorgedreven schuldsanering is onze stad momenteel schuldenvrij. Dat geeft ons de ruimte om opnieuw te investeren in de verbetering van onze stad op diverse fronten. Voor mij zijn ondernemers cruciale partners in ons beleid om onze stad qua welzijn en welvaart naar een hoger niveau te tillen. Dat zetten we nadrukkelijk in de verf met onze stadsslogan 'We're open to business'."

Tijdens een canapégesprek, aansluitend op hun uiteenzettingen, kwamen ook de moeizame onderhandelingen op federaal en regionaal niveau aan bod. Formateur Bart De Wever daarover: "De TGV die ik initieel wou lanceren is noodgedwongen een stoptrein geworden. Het zal nu onvermijdelijk tot na de verkiezingen van 13 oktober duren vooraleer we weer snelheid kunnen maken. Maar dat betekent niet dat we intussen niet quasi dagelijks overleggen. We gaan sowieso tot de noodzakelijke regeringen komen. Dat blijft mijn overtuiging."

"Beste lokale politici, wat je ook wil aanpakken of beslissen, denk eraan dat de sterkte van lokale democratie net zit in overleg.  Ga praten met die lokale ondernemers.  Ga praten met die UNIZO-lokale ondernemersverenigingen. En nog beter dan praten: luister naar hen en luister naar hun voorstellen. Elke gemeente die een sterke lokale UNIZO-ondernemersvereniging heeft, zou daar bijzonder dankbaar voor moeten zijn. Want een lokaal beleid dat ondernemers versterkt, komt ten goede aan de ganse gemeente." Zo verwoordde gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche het in zijn slottoespraak tijdens ons UNIZO Startevent.

Een toespraak waarin hij aandacht vroeg voor elk van de 7 speerpunten uit ons "UNIZO KOMT OP." -verkiezingsmemorandum:

  • Toon respect voor de ondernemers in jouw stad of gemeente;
  • Verzeker een vlotte bereikbaarheid van de lokale ondernemers;
  • Zorg voor een faire lokale fiscaliteit;
  • Zet in op bedrijvige kernen;
  • Winkelhier - koop lokaal - óók als gemeente- of stadsbestuur;
  • Help lokale ondernemers bij hun zoektocht naar personeel;
  • Steun lokale ondernemers bij hun inspanningen om te verduurzamen.

Alle details over deze speerpunten én ons integrale "UNIZO KOMT OP."-memorandum vind je hier.

In de actuele politieke context kon Danny Van Assche uiteraard niet voorbij gaan aan de moeizame onderhandelingen voor de vorming van federale, Vlaamse en Brusselse regeringen: "De opdracht voor onze regeringen is niet eenvoudig.  We beseffen dat.  Maar onze ondernemers willen verandering.  Échte verandering.  Ze willen dat politiek niet meer bestaat uit uitvergrote meningsverschillen maar uit een gedragen beleidsvisie.  Ze willen verandering door het gevoel te krijgen dat het beleid ons versterkt in plaats van verstikt.  Ze willen een toekomstperspectief naar een welvarende, solidaire en gezonde samenleving, in plaats van donderpreken van hel en verdoemenis.  Het moet echt anders.  We willen een renaissance.  Een renaissance van de politiek.  Een renaissance van de lage landen.  Bijna heel onze geschiedenis waren de lage landen bij de zee absolute wereldtoppers: of het nu gaat over de Bourgondiërs, de Gouden eeuw, de industrialisatie of het Vlaamse Wirtschaftswunder na de Tweede Wereldoorlog, we speelden altijd Champion’s League.  We hebben alles in ons om dat ook te blijven doen.  En daarvoor hebben we sterke regeringen nodig die krachtig kunnen hervormen.  Regeringen die belonen, bevrijden, bemiddelen en slim begroten.  Noem het nieuw industrieel beleid, noem het groeibeleid, competitiviteit, sociaal beleid, links beleid, rechts beleid.  Beleid dat leidt tot een echte renaissance van ons land noem ik gewoon “goed beleid”.  Laat ons daar al mee beginnen.

Lees hier het persbericht met de UNIZO-boodschap tijdens ons Startevent.

 

Danny Van Assche naar aanleiding van het UNIZO Startevent in de krant De Tijd: "De regeringen moeten op twee sporen werken: de rekeningen op orde brengen en de economie versterken. Dat kan je door de kosten te verlagen, maar ook door productiever te werken. Meer mensen actief krijgen en houden is daarbij een cruciaal element. Een ander probleem is de administratieve rompslomp waarmee bedrijven kampen, en in het bijzonder de rechtsonzekerheid bij het krijgen van vergunningen."

Nuttig voor jou