Ondanks enkele doemberichten over het al dan niet doorbreken van de elektrische auto, mag je er zeker van zijn dat binnen afzienbare tijd zowat elke car-policy uit quasi uitsluitend EV’s zal bestaan. Maar hoe vind jij je weg in dat elektrische aanbod? Met de UNIZO EV-Gids 2024, met de expertise van Autofans, bieden we een antwoord op alle vragen die daarbij naar boven komen.

Toegegeven, de omslag naar een CO2-neutraal wagenpark gaat niet zo snel als enkele jaren geleden werd voorspeld. Maar dat er geen weg terug is, dat is duidelijk. Al was het maar omdat bedrijven via fiscale stimuli bijna gedwongen zullen worden om hun wagenpark om te schakelen naar elektrische voertuigen. We kunnen niet uitsluiten dat een volgende regering nog wat morrelt aan de tijdslijn, maar ondernemers en bedrijven die vandaag al willen profiteren van het beste fiscale voordeel, kunnen niet anders dan te kiezen voor elektrische mobiliteit. Het goede nieuws? Het aanbod groeit zienderogen en de nadelen die je vaak associeert met elektrisch rijden, verdwijnen sneller dan je denkt.

Veel (foute) vooroordelen
Elektrische wagens zijn vaak een boeiend gespreksonderwerp en het aantal zelfverklaarde specialisten groeit even snel als het aanbod EV’s. Feit blijft wel dat medewerkers die verplicht worden om voor het eerst een volledige elektrische bedrijfswagen te kiezen, vaak met lange tanden aan het elektrische avontuur beginnen. Maar vele angsten en vooroordelen zijn vaak achterhaald of ongegrond. In de UNIZO EV-Gids gaan we uitgebreid in op foutieve assumpties en andere “broodje aap”-verhalen.

Bovenal biedt de UNIZO EV-Gids ook een compleet en uitgebreid overzicht van alle elektrische modellen die op de markt beschikbaar zijn. Daarbij leer je in één oogopslag ook meer over de catalogusprijs, de batterij en het rijbereik. Daarnaast biedt de EV-Gids tal van artikels met praktische informatie voor zowel bedrijfsleiders als medewerkers. Zo kom je alles te weten over een laadpunt plaatsen thuis, over laadpassen, terugbetaling, fiscaliteit, reizen met een EV, enz… Met al deze juiste informatie zullen ook medewerkers met een gerust gemoed en meer enthousiasme de omschakeling maken naar elektrisch rijden.

Vaste autorubriek
Eén ding staat als een (laad)paal boven water: het maken van de juiste wagenkeuze kan je als bedrijf veel geld opleveren… of kosten. Daarom zal UNIZO jou via onze gekende mediakanalen ook in de toekomst blijven informeren over de evoluties in de automarkt, over leasing, onderhoud, fiscaliteit en veel meer. We doen dat in samenwerking met de specialisten van Autofans.be, zodat jij altijd juist en volledig geïnformeerd blijft.

De digitale EV-gids van UNIZO en Autofans wordt regelmatig (geruisloos) ge-update. Zo ben je altijd mee met de nieuwste info over
wat er zicht beweegt op de EV-markt.

Welke soorten (semi-)elektrische aandrijflijnen?

Hoewel we volop evolueren in de richting van volledig elektrische bedrijfswagens, bestaan er ook heel wat hybride oplossingen, waarbij de elektrische aandrijving wordt gecombineerd met andere aandrijfvormen (brandstof), en dat in verschillende vormen. In dit overzicht maken we je wegwijs in de verschillende mogelijkheden en de afkortingen die daar bij horen.

EV, hybride, plug-in… Welke kiezen?

Je wilt je wagenvloot vergroenen en afstappen van diesel- of benzineaandrijving. Welke alternatieven zijn er dan, en waar moet je op letten?

Tot voor kort werden bedrijfswagen bijna per definitie uitgerust met een zuinige dieselmotor of een ecologische benzine-hybride. Vandaag bevinden we ons in een totaal andere wereld. Hoewel de trend soms wat afneemt, of soms weer een boost krijgt, is er geen ontkomen aan: we gaan vroeg of laat aan de stekker, al was het maar om te kunnen genieten van een voordelige fiscaliteit. We lijsten even de verschillende mogelijkheden op, met een woordje uitleg in mensentaal. Zo kan je de beste keuze maken.

MHEV: Voor wie een zuinige motor wil en niet kan laden.
De Mild Hybrid Electric Vehicle heeft ook gewoon een verbrandingsmotor en beschikt daarnaast over een zeer kleine (vaak 48V) batterij. Deze techniek is in het leven geroepen om op een relatief simpele en betaalbare manier verbrandingsmotoren nog zuiniger te maken. De milde hybride rijdt dus nog altijd op benzine of diesel.

HEV: Voor wie een nog zuinigere diesel of benzine wil en niet kan laden.
Een Hybrid Electric Vehicle of Full Hybrid (kortweg hybride) heeft een iets grotere batterij aan boord die zichzelf oplaadt tijdens het afremmen. De hybride is in staat om zeer korte afstanden op stroom vanuit de batterij te rijden, maar je kan dit als bestuurder niet altijd geforceerd kiezen. Een HEV rijdt ook nog steeds hoofdzakelijk op benzine of diesel, maar verbruikt en stoot aanzienlijk minder CO2 uit.

PHEV: Voor wie zowel op benzine/diesel als elektrisch wil rijden en kan laden.
Een Plug-in Hybrid Electric Vehicle heeft het woord ‘plug’ (stekker) in zijn naam en kan je dus opladen. Hier kan je als bestuurder kiezen om er 100% elektrisch te rijden, maar evengoed 100% op de verbrandingsmotor, of een combinatie van beide. De meeste mensen die de wagen correct gebruiken zullen dus brandstof tanken én laden de batterij zoveel mogelijk op. Hij heeft een elektro- én verbrandingsmotor. Wie een PHEV van de nieuwste generatie kiest, kan vaak al tot 100 km volledig elektrisch rijden.

BEV: Voor wie volledig elektrisch wil rijden en kan laden.
De BEV, of ‘Battery Electric Vehicle’ is 100% elektrisch en heeft de grootste batterij uit dit overzicht. Je zal ‘m natuurlijk altijd moeten opladen, bezoekjes aan de pomp behoren nu finaal tot het verleden. De BEV heeft één of meerdere, elektromotoren. Kijk zeker naar de laadsnelheid, dat kan belangrijk zijn als je verwacht veel onderweg te moeten laden.

FCEV: Voor wie volledig elektrisch wil rijden en waterstof kan tanken. 
Een Fuel Cell Electric Vehicle of waterstof-elektrische wagen maakt zijn eigen stroom in een brandstofcel, de benodigde brandstof is waterstof. Je rijdt altijd 100% elektrisch. Je tankt het gas op een identieke manier als LPG, al kan je dit zeker niet zomaar in elk
tankstation vinden.

Waar vind je de EV-gids van UNIZO en Autofans.be?

www.autofansmagazine.be/EVgids

Nuttig voor jou