Je kan publieke laadpaal in de buurt aanvragen via de Vlaamse overheid (met uitzondering van Antwerpen, Gent en Genk: zie verder). Zowel particulieren als bedrijven kunnen een aanvraag doen om een publieke laadpunt te laten installeren binnen de 250 meter van hun woning of bedrijf. Binnen de 6 maanden moet de aangestelde laadpaaloperator de infrastructuur ook effectief geplaatst hebben. In principe kan iedereen die beschikt over een volledig elektrisch voertuig (in eigendom, via een contract van huurfinanciering, huurkoop of gelijkaardig of als bedrijfswagen) een laadpunt aanvragen. Dus de werknemers kunnen ook een laadpaal aanvragen in de buurt van hun woning wanneer ze over een bedrijfswagen beschikken.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het vooralsnog niet mogelijk om een publiek laadpunt aan te vragen. Je kan via de website van Electrify.brussels wel aangeven dat er in de buurt van een bepaald adres een laadpaal nodig zou zijn.
Voorwaarden
Er gelden enkele voorwaarden.
- Het voertuig is een volledig elektrische personenwagen (M1) of lichte vracht (N1)
- De aanvrager (particulier - werknemer) beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of is niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van brandweer in een ondergrondse parking).
- Aanvragende bedrijven beschikken niet over parkeerplaatsen op privaat domein en kan dus zelf geen laadpunten installeren.
- De aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels.
- Er is geen publiek toegankelijk laadpunt op maximaal 250m wandelafstand van de woonst beschikbaar.
De aanvraag
Er kan een aanvraag voor een publieke laadpaal ingediend worden bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Dit kan al van zodra de bestelling van de wagen gebeurd is. Er moet een bewijs geleverd worden in de vorm van een inschrijvingsformulier, een bestelbon of een leasecontract voor dit voertuig. Aanvragen doe je hier: