Een éénmanszaak starten
Als je kiest voor een éénmanszaak, hoe zit het dan met je boekhouding en belastingen? En wat waren weer al de verschillen tussen een éénmanszaak en een vennootschap?
Informatie
Kies ik voor een éénmanszaak of een vennootschap?
Bij de start van jouw ondernemersdroom, moet je kiezen of je gaat werken via een eenmanszaak of via een vennootschap (zoals een BV). Om je te helpen bij jouw keuze, sommen wij enkele voor- en nadelen op van beide vormen.
Een eenmanszaak
Veel starters kiezen voor een eenmanszaak. Dit betekent dat je geen afzonderlijke rechtspersoon opricht. Er is dan geen juridische scheiding tussen jouw activiteiten als privépersoon en als ondernemer.
Voordelen
- Jouw vrijheid als ondernemer: je kan snel en eenvoudig beslissingen nemen over jouw zaak
- Voor een eenmanszaak gelden minder wettelijke verplichtingen, bijvoorbeeld voor de besluitvorming en winstverdeling. Je bepaalt zelf wat je doet met de inkomsten van je zaak
- Minder zware boekhoudkundige verplichtingen
Nadelen
- Er is geen juridische scheiding tussen jouw privévermogen en het vermogen van je eenmanszaak. Dit betekent dat jij onbeperkt aansprakelijk bent voor de schulden van jouw zaak. Schuldeisers kunnen dus ook aanspraak maken op jouw privébezittingen
- De inkomsten van je zaak worden belast in de personenbelasting, aan sterk progressieve tarieven. Dit gebeurt via jouw eigen aangifte in de personenbelasting, je moet dus geen aparte aangifte indienen
Een vennootschap
Als je voor een vennootschap kiest, richt je wel een afzonderlijke rechtspersoon op (bijvoorbeeld een BV). Daardoor is er een duidelijke juridische scheiding tussen jouw activiteiten als privépersoon en als ondernemer.
Voordelen
- Jouw vennootschap is een afzonderlijke rechtspersoon, met een afgescheiden vermogen en eigen rechten en plichten
- Afhankelijk van de gekozen vennootschapsvorm, is jouw aansprakelijkheid (in meer of mindere mate) beperkt. Hierop zijn echter uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als de bank vraagt dat je een persoonlijke waarborg stelt voor een lening toegekend aan jouw vennootschap
- Jouw vennootschap wordt belast in de vennootschapsbelasting. Deze vaste tarieven (20% of 25%) zijn lager dan de progressieve tarieven in de personenbelasting
Nadelen
- Een vennootschap moet een heel aantal wettelijke verplichtingen naleven, bijvoorbeeld voor de besluitvorming en winstverdeling. Je kan dus niet vrij kiezen wat je doet met de inkomsten van je zaak
- De inkomsten van je zaak behoren tot het vermogen van je vennootschap. Je kan deze dus niet zomaar aanwenden voor privédoeleinden
- TIP: Wil je weten hoe je op een fiscaal vriendelijke manier geld uit jouw vennootschap kan halen? Lees dan snel onze snelwijzer.
- Een vennootschap heeft zwaardere boekhoudkundige verplichtingen en hogere werkingskosten. Denk bijvoorbeeld aan de éénmalige kosten voor de notariële akte voor de oprichting en publicatie van de oprichtingsakte in het Belgisch Staatsblad of de terugkerende kosten voor een accountant
Fiscaal onderscheid
Omdat een eenmanszaak geen afzonderlijke rechtspersoon is, er geen juridische scheiding tussen jouw privévermogen en het vermogen van je eenmanszaak. De winst van je eenmanszaak wordt belast in de personenbelasting en komt na de belasting bij jezelf terecht. Nadien kan je zelf beslissen hoeveel je opnieuw wil investeren in je activiteit.
Een vennootschap is wel een afzonderlijke rechtspersoon met een eigen rechtspersoonlijkheid. De winst van je vennootschap wordt belast in de vennootschapsbelasting en blijft na belasting in de vennootschap. Dat geld blijft dus ter beschikking blijven van de vennootschap. Wil je weten hoe je dit geld naar jouw privévermogen kan verplaatsen? Raadpleeg dan onze snelwijzer.
Eenmanszaak of vennootschap?
Voordat je definitief een keuze maakt, vraag je best advies aan een UNIZO starterscoach. Jouw keuze is immers afhankelijk van diverse factoren, gekoppeld aan de specifieke situatie van jouw onderneming.
Vergroot je slaagkansen als succesvol ondernemer!
Een grondige voorbereiding op de opstart van je eigen zaak is cruciaal. En dat is precies wat we doen binnen het traject Starten. Via dit individueel begeleidingstraject werk je samen met je UNIZO-coach je ondernemings- en financieel plan volledig uit, zodat je goed gewapend aan de slag kan als ondernemer.
Beluister de podcast |
---|
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/08/2024
Wat zijn mijn boekhoudkundige verplichtingen als zelfstandige?
Een goede boekhouding is onontbeerlijk als zelfstandige. Langs de ene kant is dit belangrijk voor je fiscale verplichtingen. Langs de andere kant geeft jouw boekhouding een realistische kijk op de financiële situatie van je bedrijf. Zelfs als je een beroep doet op een account, is het belangrijk om je boekhouding regelmatig op te volgen.
Als zelfstandige met een eenmanszaak, moet je in principe slechts een vereenvoudigde boekhouding voeren.
Was je omzet (exclusief btw) over het laatste boekjaar hoger dan 500.000 EUR? In dit geval is een volledige (dubbele) boekhouding verplicht.
Wat is een vereenvoudigde boekhouding?
Een vereenvoudigde boekhoud bestaat uit minstens drie dagboeken:
- Het financieel dagboek (of kasboek). Hierin vermeld je alle inkomsten en uitgaven (zowel cash-verrichtingen als verrichtingen op je bankrekening);
- Het aankoopboek. Dit bevat alle inkomende facturen met bewijsstukken;
-
Het verkoopboek. Hierin noteer je alle uitgaande facturen die je opmaakt.
Het financieel dagboek moet je dagelijks invullen. De aan-en verkoopboeken moet je op regelmatige basis updaten.
Naast deze drie dagboeken, moet je jaarlijks een inventarisboek opmaken. Dit is een gedetailleerd overzicht van het vermogen van je onderneming.
Het volstaat om jouw boekhouding elektronisch bij te houden.
TIP: Als UNIZO-lid krijg je een mooie korting bij Dexxter.
Wat met de jaarrekening?
Je bent verplicht om jaarlijks een jaarrekening op te maken. Als je werkt met een vereenvoudigde boekhouding, gelden geen formele vereisten voor jouw jaarrekening.
Als zelfstandige met eenmanszaak ben je niet verplicht om jouw jaarrekening te publiceren.
Een "regelmatige" boekhouding
Het houden van een vereenvoudigde boekhouding betekent niet dat je zomaar wat mag opnemen in jouw boeken en jaarrekening. Jouw boekhouding moet immers "regelmatig" zijn, wat betekent dat deze controleerbaar is. De fiscus moet de gegevens en resultaten van jouw boekhoudkundige verwerkingen a posteriori kunnen controleren.
Bovendien moet je boekhouding aangepast zijn aan de aard en omvang van je onderneming. Zij moet voldoende informatie verstrekken over alle verrichtingen in je bedrijf. Bewaar dus steeds de verantwoordingsstukken bij de verschillende verrichtingen (zoals facturen, rekeninguittreksels en afschrijvingstabellen).
Wil je graag meer hulp bij de opstart van je eigen zaak?
Check zeker het UNIZO Startersplatform, waar je je ondernemingsplan van A tot Z kan uitwerken.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 22/08/2024
Ben ik verplicht om te werken met een boekhouder?
Neen, er is geen wettelijke verplichting om een boekhouder te nemen. Maar in de praktijk doe je dat natuurlijk best wel. Zeker als je verplicht bent om een dubbele boekhouding te voeren, werk je met een boekhouder.
Als je geen dubbele boekhouding voert, kan je in principe zelf alle nodige formaliteiten verzorgen, maar let op: het houden van een correcte boekhouding is wél een wettelijke verplichting. Dus als je dat zelf doet, zorg je er best voor dat je geen fouten maakt.
Er zijn evenwel nog tal van andere redenen om te werken met een goede boekhouder. Denk maar aan verplichtingen die je misschien zelf nog niet kent (zoals optimalisatie, het UBO-register, of bepaalde wettelijke verplichtingen als je een vennootschap hebt).
Een goede boekhouder vind je op de website van het ITAA.
Zoek je een goed boekhoudpakket? Als UNIZO-lid krijg je korting op Dexxter.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 24/07/2024
Zelfstandige in de kinderopvang
Een zelfstandige is een natuurlijke persoon die niet onder het gezag van iemand anders werkt. Hij is dus niet verbonden is door een arbeidsovereenkomst (>< werknemer) noch wordt zijn rechtspositie eenzijdig geregeld door de overheid (>< ambtenaar).
Een zelfstandige is een natuurlijke persoon die niet onder het gezag van iemand anders werkt. Hij is dus niet verbonden is door een arbeidsovereenkomst (>< werknemer) noch wordt zijn rechtspositie eenzijdig geregeld door de overheid (>< ambtenaar).
Een zelfstandige werkt dus niet onder het gezag van iemand anders.
Wil je jouw kinderdagverblijf starten als zelfstandigen? Dan dien je enkele formaliteiten in orde te brengen. Zoals de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, de aanvraag van een ondernemingsnummer,…
Het statuut van zelfstandige in de kinderopvang
Meer informatie over het statuut van zelfstandige in de kinderopvang kan je terugvinden in onderstaande kennisclip. Bekijk zeker ook de vergelijking van de sociale rechten voor de statuten zelfstandige en werknemer. Deze infofiche kan je terugvinden onderaan deze pagina in de downloadzone. (download onderaan toevoegen)[EL1]
Twijfel je om je aan te sluiten bij een dienst voor onthaalouders, dan kan onze infofiche over de vergelijking tussen werken als zelfstandige in een kinderdagverblijf en als aangesloten onthaaloude je helpen in je keuze. Ook deze vind je onderaan deze pagina terug in de downloadzone (download onderaan toevoegen)
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/06/2024
Zelfstandige/toevallige helper in de kinderopvang
Naast het statuut van zelfstandige kan je eveneens werkzaam zijn als zelfstandig helper (of toevallig helper indien dit minder dan 90 dagen per jaar is). In het statuut van zelfstandig helper sta je de zelfstandige bij. Dit wil echter niet zeggen dat er sprake is van een gezagsrelatie tussen de zelfstandige en zijn/haar helper. Is het mogelijk te werken met een zelfstandige of toevallige helper? Afhankelijk van de situatie zijn bepaalde statuten al dan niet mogelijk.
Meer informatie over het statuut van een helper kan je terugvinden in onderstaande kennisclip. Ook in dit document kan je de sociale rechten terugvinden.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024
Eénmanszaak of vennootschap in de kinderopvang
Een eerste keuze die gemaakt moet worden, is de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap? Er bestaan verschillende types vennootschapsvormen. Ook aan een eenmanszaak zijn voor- en nadelen verbonden. Wat indien verschillende zelfstandigen (eenmanszaken) willen samenwerken? Zij vormen dan een feitelijke vereniging.
In de zelfstandige kinderopvang zijn er verschillende statuten mogelijk.
Zijn er zaken die je moet wijzigen in de Kruispuntbank? Dat doe je zo.
Ondernemingsvormen
Start je als eenmanszaak of richt je een vennootschap op? Als je met anderen samenwerkt, richt je dan samen met hen een vennootschap op of werken jullie onder de zogenaamde ‘feitelijke vereniging’? De keuze heeft allerlei aspecten en gevolgen: ondernemersrisico, belastingen, kosten, formaliteiten, de manier van samenwerken met anderen,…
Veel zaken verschillen of kunnen verschillen naar gelang van de keuze die men maakt, ook op vlakken waar men mogelijk niet meteen aan denkt. Bijzondere aandacht gaat onder andere naar die feitelijke vereniging, die de meest elementaire samenwerkingsvorm van zelfstandigen is, en hoe deze gestructureerd kan worden.
In onderstaand webinar Ondernemingsvormen in de kinderopvang worden alle verschillende vormen toegelicht. Ook de wijzigingen in het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen komen hierin aan bod.
Feitelijke vereniging
Wil je als zelfstandigen gaan samenwerken? Dan kan dit in een feitelijke vereniging. UNIZO ontwikkelde een checklist feitelijke vereniging waar je de belangrijkste aandachtspunten voor een feitelijke vereniging kan terugvinden. In onderstaand webinar wordt uitgelegd waarop je dient te letten als je wil samenwerken binnen een feitelijke vereniging.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/06/2024