Eénmanszaak of vennootschap in de kinderopvang

Een eerste keuze die gemaakt moet worden, is de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap? Er bestaan verschillende types vennootschapsvormen. Ook aan een eenmanszaak zijn voor- en nadelen verbonden. Wat indien verschillende zelfstandigen (eenmanszaken) willen samenwerken? Zij vormen dan een feitelijke vereniging.

In de zelfstandige kinderopvang zijn er verschillende statuten mogelijk.

Zijn er zaken die je moet wijzigen in de Kruispuntbank? Dat doe je zo.

Ondernemingsvormen

Start je als eenmanszaak of richt je een vennootschap op? Als je met anderen samenwerkt, richt je dan samen met hen een vennootschap op of werken jullie onder de zogenaamde ‘feitelijke vereniging’? De keuze heeft allerlei aspecten en gevolgen: ondernemersrisico, belastingen, kosten, formaliteiten, de manier van samenwerken met anderen,…

Veel zaken verschillen of kunnen verschillen naar gelang van de keuze die men maakt, ook op vlakken waar men mogelijk niet meteen aan denkt. Bijzondere aandacht gaat onder andere naar die feitelijke vereniging, die de meest elementaire samenwerkingsvorm van zelfstandigen is, en hoe deze gestructureerd kan worden.

In onderstaand webinar Ondernemingsvormen in de kinderopvang worden alle verschillende vormen toegelicht. Ook de wijzigingen in het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen komen hierin aan bod. 

Feitelijke vereniging

Wil je als zelfstandigen gaan samenwerken? Dan kan dit in een feitelijke vereniging. UNIZO ontwikkelde een checklist feitelijke vereniging waar je de belangrijkste aandachtspunten voor een feitelijke vereniging kan terugvinden. In onderstaand webinar wordt uitgelegd waarop je dient te letten als je wil samenwerken binnen een feitelijke vereniging.
 

Ondernemingsvormen in de kinderopvang 2020

Schijnzelfstandigheid in de kinderopvang: risico’s en hoe correct samenwerken

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/06/2024

Verplichtingen in de kinderopvang

In de sector kinderopvang zijn er bepaalde verplichtingen wat betreft de organisatievorm.

Een organisator die de subsidie inkomenstarief ontvangt en meer dan één locatie heeft, is verplicht een organisatievorm met rechtspersoonlijkheid te hanteren. Meer informatie hierover kan je terugvinden in dit webinar.

Voor bestaande organisatoren geldt een overgangsmaatregel tot 1 april 2021. Voor andere organisatoren zijn er geen verlichtingen wat betreft de ondernemingsvorm van de organisatie. 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024