Hoe overtuig je je medewerkers om zich te laten vaccineren? 8 bruikbare tips

Misschien maak je je ook zorgen over de lage vaccinatiegraad in Brussel? En wil je ook helpen om je nog niet-gevaccineerde medewerkers te overtuigen van het belang van de vaccinatie?

Als werkgever kan je juridisch gezien je medewerkers niet verplichten om zich te laten vaccineren. Je kan zelfs niet vragen of ze al dan niet gevaccineerd zijn.

Maar dat neemt niet weg dat je in een vrijblijvend gesprek, waar iedereen de informatie deelt die hij/zij wenst te delen, toch resultaat kan boeken.

Onderstaande tips kunnen je hierbij van dienst zijn.

  1. Blijf positief – communiceer verbindend – uit geen bedreigingen (ontslag, minder werk,…)
  2. Stigmatiseer of (ver)oordeel niet – respecteer het standpunt
  3. Ga in gesprek : vraag naar de redenen van de weerstand en geef informatieve en zakelijke antwoorden :

Soort weerstand

Mogelijke antwoorden

Gebrek aan vertrouwen in de kwaliteit, effectiviteit en veiligheid van de vaccins.

 

De vaccins zijn wetenschappelijk onderbouwd. Gebaseerd op andere vaccins, die al hun degelijkheid hebben bewezen. Geen 100%-garantie, maar wel de best beschikbare bescherming.

 

Geloof in nepnieuws en complottheorieën (duidt op een gebrek aan kritische houding tegenover deze boodschappen en boodschappers).

 

Geef voorbeelden of suggereer andere, nieuwe en betrouwbare informatiebronnen.

Gebrek aan informatie over de vaccinatiecampagne.

 

Geef concrete informatie over de vaccinatie : hoe,waar, wanneer, … Benadruk ook dat het gratis is.

  1. Hang informerende en sensibiliserende affiches op in je bedrijf, de kantine, de kleedkamer, de inkom, het magazijn, ….
  1. Focus op de voordelen van het vaccin - breng een boodschap van solidariteit en het collectieve belang.
  1. Versterk de motivatoren van je medewerker: wat is zijn/haar voordeel ?

zichzelf beschermen - anderen beschermen - het sociale leven weer hervatten - niet meer thuis werken - kinderen en kleinkinderen weer kunnen knuffelen – geen probleem met CST-toegang - ….

  1. Geef concrete tips en richtlijnen richting een “call-to-action” (ultieme stap is richting vaccinatiecentrum, maar tussenstappen zijn ook positief : spreek er met je dokter over, iemand die wel gevaccineerd is die je kent, ….) .
  1. Vraag achteraf zeker nog eens na of er stappen gezet zijn?
  1. Begin opnieuw bij punt 3 indien nodig

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

Mag ik mijn werknemers verplichten om zich te laten vaccineren?

Neen. Naar aanleiding van de coronacrisis werd die vraag af en toe gesteld, maar het mag dus niet. Wanneer de overheid geen verplichting oplegt, dan mag iedereen voor zichzelf beslissen of hij zich laat vaccineren of niet. Deze keuzevrijheid is ook wettelijk voorzien in de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt. De werkgever kan een werknemer dus niet verplichten zich te laten vaccineren, zelfs niet in de zorgsector en kan hem of haar ook geen sancties opleggen.

Iets anders is natuurlijk het sensibiliseren van je werknemers. Dat mag wel. Geef je werknemers alle informatie over de risico's van bepaalde ziektes, zoals griep of corona, en informeer hen over de mogelijkheid om zich gratis en tijdens de werkuren (een vaccinatieverlof zal worden toegekend) te laten vaccineren en de mogelijke risico's van een dergelijke vaccinatie.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 22/08/2024

Moet mijn werknemer mij op de hoogte houden over zijn keuze om al of niet te vaccineren?

Neen. Aangezien het hier bovendien gaat om medische gegevens van persoonlijke aard, moet de werkgever niet op de hoogte worden gesteld van de weigering van een werknemer om een niet-verplichte inenting te ondergaan. Een werkgever kan zijn werknemers ook niet vragen of zij gevaccineerd zijn. Wanneer de werknemer deze informatie toch verstrekt, dan mag de werkgever die gegevens niet registreren en er ook geen gevolgen aan koppelen, zoals een aanpassing van het uurrooster of verplicht telewerk.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/08/2024

Nuttig voor jou