Stel: je verhuurt een goed aan een klant, of je hebt een goed verkocht onder eigendomsvoorbehoud. Door financiële problemen van de klant krijgt die een deurwaarder over de vloer die beslag legt. Mag de deurwaarder dan ook beslag leggen op jouw goederen?
Wanneer beslag wordt gelegd, mag degene die beslag legt er in principe van uitgaan dat alles wat zich in de woning of handelszaak van de schuldenaar bevindt, ook van de schuldenaar is. Hij kan daar dus beslag op leggen. Jouw klant heeft wel de verplichting om de deurwaarder attent te maken dat bepaalde goederen aan iemand anders toebehoren.
Als jouw klant dat niet doet kan jij als rechtmatige eigenaar je tegen een eventuele verkoop verzetten. Dat kan door een gerechtsdeurwaardersexploot te laten betekenen aan de beslaglegger, jouw klant en de gerechtsdeurwaarder. Hierdoor wordt de zaak voor de beslagrechter gebracht, die dan moet oordelen of je inderdaad de rechtmatige eigenaar bent van de goederen. Het gerechtsdeurwaardersexploot moet de bewijzen van de eigendom bevatten, anders is het niet geldig!
Werden de goederen intussen wel al verkocht, dan kan je het goed in principe niet terugeisen. De koper kan zich rechtmatig als eigenaar opwerpen, voor zover hij ter goeder trouw was. Dat wil zeggen dat hij niet op de hoogte mocht zijn van het feit dat jij de eigenaar van het goed was. Was dat wel het geval, of waren er ten minste elementen die zijn argwaan hadden moeten wekken, dan kan een terugvordering mogelijks wel succes hebben.