Kan een deurwaarder alle goederen in beslag nemen op de maatschappelijke zetel, ongeacht waar die zich bevindt?

Bij opstart van een eenmanszaak kan de maatschappelijke zetel niet vrij gekozen worden maar is dit steeds het domicilieadres. Wat indien uw zoon of dochter nog gedomicilieerd is bij u en het verkeerd gaat met zijn bedrijf? Bestaat het risico dan dat uw bezittingen (als ouders) zullen aangesproken worden om de schulden van de onderneming van uw zoon te betalen?

Als het gaat over schuldeisers die gaan invorderen via deurwaarders, dan geldt er een vermoeden van eigendom. Dus de deurwaarder vermoedt dat hetgeen hij aantreft op het domicilieadres (dat dus ook het adres is van de zaak bij eenmanszaak), eigendom is van de ondernemer. Hij zal alles wat voor beslag vatbaar is, mogen opschrijven.

Als u als ouder kan bewijzen dat er goederen van u zijn opgeschreven dan kan u uw bezwaren overmaken aan de deurwaarder. Worden er nog goederen opgehaald die van u zijn, dan kan u via een revindicatieprocedure bij de beslagrechter deze goederen terugbekomen.

Maar de rechtspraak is heel streng en vereist een dubbel bewijs. Namelijk de ouders moeten zowel via facturen als via overschrijvingsbewijzen kunnen aantonen dat het goederen zijn die zij hebben aangekocht en dat ze die met eigen gelden hebben betaald.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

Wat is het verschil tussen een bewarend en een uitvoerend beslag bij loonbeslag bij uw werknemer?

Bij een bewarend beslag moet u het afgeroomde loon van uw werknemer bewaren voor later. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer nog uitgemaakt moet worden welk deel welke schuldeiser toekomt, of bij betwistingen waarover nog uitspraken ten gronde moeten worden gedaan. De meest zuivere en correcte manier bestaat erin het bewaarde geld op een bankrekening te plaatsen, waar het geld ook rente opbrengt.

Bij een uitvoerend beslag bestaat er wél duidelijkheid over waar het geld naartoe moet, en wordt u geacht het geld rechtstreeks door te storten naar de schuldeisers die in het deurwaardersexploot vermeld worden.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

U verhuurt goederen aan andere bedrijven. Wat als één van die bedrijven failliet gaat?

U verhuurde een mobiele betoncentrale aan een bedrijf dat haar activiteiten uitoefende op een bedrijfsterrein dat zij huurde van een derde. Het bedrijf aan wie u de betoncentrale huurde is failliet verklaard. Nu beweert de derde-eigenaar van het terrein dat door het faillissement uw betoncentrale eigendom geworden is van hem. Kan dat zomaar?

De huurder-gefailleerde heeft in elk geval niet het recht om de betoncentrale op te eisen, ze wordt gehuurd. Het faillissement brengt in principe niet automatisch een einde van de huurovereenkomst met zich mee. Het is de curator van de failliete vennootschap die moet beslissen of de lopende overeenkomst al dan niet wordt voortgezet. Wordt de huurovereenkomst verder gezet (bv. in het kader van een tijdelijke voortzetting van de handelsactiviteit) dan zullen de huurgelden blijven doorbetaald worden. Wordt aan de huurovereenkomst een einde gesteld, dan moet de huurder (in dit geval de curator van de failliete huurder) het gehuurde goed weer afgeven aan u als verhuurder.

Misschien had de derde-eigenaar van het bedrijfsterrein geen kennis van de huurovereenkomst en ging hij er daarom van uit dat de betoncentrale eigendom was van de gefailleerde. Dan geldt het recht van natrekking. Dat recht schept het vermoeden dat de eigenaar van de grond (de derde-eigenaar) ook de eigenaar is van de onroerende goederen die op die grond staan.

Voorzie in de huurovereenkomst van de betoncentrale dat u op het goed een plaat of klever zal bevestigen met de vermelding dat het goed uw eigendom is en slechts verhuurd is. In dat geval weet de derde-eigenaar van het terrein aan wie het eigendomsrecht van de betoncentrale toebehoort. Zo niet, kan u best contact opnemen met de curator om de betoncentrale te recupereren.

Ledenvoordeel

Op zoek naar juridische bijstand bij klachten of conflicten? U kan een advocaat zoeken uit uw regio en rechtstreeks contacteren. Het eerste uur is dan als UNIZO-lid gratis. 

Naar het ledenvoordeel

CONCLUSIE
  • De derde-eigenaar kan de betoncentrale niet opeisen, ze wordt verhuurd.
  • Het faillissement brengt in principe niet automatisch een einde van de huurovereenkomst met zich mee. Het is de curator van de failliete vennootschap die moet beslissen of de lopende overeenkomst al dan niet wordt voortgezet.
  • Voorzie in de huurovereenkomst van de betoncentrale dat u op het goed een plaat of klever zal bevestigen met de vermelding dat het goed uw eigendom is en slechts verhuurd is.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 08/08/2024

Kunnen jouw eigendommen in beslag genomen worden bij jouw klanten?

Stel: je verhuurt een goed aan een klant, of je hebt een goed verkocht onder eigendomsvoorbehoud. Door financiële problemen van de klant krijgt die een deurwaarder over de vloer die beslag legt. Mag de deurwaarder dan ook beslag leggen op jouw goederen?

Wanneer beslag wordt gelegd, mag degene die beslag legt er in principe van uitgaan dat alles wat zich in de woning of handelszaak van de schuldenaar bevindt, ook van de schuldenaar is.  Hij kan daar dus beslag op leggen. Jouw klant heeft wel de verplichting om de deurwaarder attent te maken dat bepaalde goederen aan iemand anders toebehoren. 

Als jouw klant dat niet doet kan jij als rechtmatige eigenaar je tegen een eventuele verkoop verzetten. Dat kan door een gerechtsdeurwaardersexploot te laten betekenen aan de beslaglegger, jouw klant en de gerechtsdeurwaarder. Hierdoor wordt de zaak voor de beslagrechter gebracht, die dan moet oordelen of je inderdaad de rechtmatige eigenaar bent van de goederen. Het gerechtsdeurwaardersexploot moet de bewijzen van de eigendom bevatten, anders is het niet geldig!

Werden de goederen intussen wel al verkocht, dan kan je het goed in principe niet terugeisen. De koper kan zich rechtmatig als eigenaar opwerpen, voor zover hij ter goeder trouw was. Dat wil zeggen dat hij niet op de hoogte mocht zijn van het feit dat jij de eigenaar van het goed was. Was dat wel het geval, of waren er ten minste elementen die zijn argwaan hadden moeten wekken, dan kan een terugvordering mogelijks wel succes hebben.  

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/08/2024

Nuttig voor jou