Hoe kan je een diefstal voorkomen? Checklist diefstalbeveiliging.

Voor particulieren volstaan meestal een degelijk deurslot en gezond verstand om inbraken te voorkomen, een bedrijf beveiligen vergt wat meer voorbereidend werk.
Je houdt er bovendien beter rekening mee dat dieven en inbrekers niet altijd wachten tot je de deur uit bent of jouw zaak gesloten hebt om toe te slaan. Maak het ze in ieder geval zo moeilijk mogelijk.

Open deur?

Vanzelfsprekend moeten deuren en ramen jouw grootste bekommernis zijn. Sluit altijd deuren en ramen als je weggaat. Zorg voor stevigheid en kies voor veiligheidsglas als je een glazen deur wilt.
Vergeet de garagepoort niet te sluiten zodat gereedschap, fietsen of bromfietsen niet te kijk staan. Koepels en keldergaten worden het best beveiligd met een verankerd binnenrooster. Denk er altijd aan de kwetsbare punten goed te beveiligen. Het heeft geen zin de voordeur hermetisch af te sluiten als de achterdeur moeiteloos open kan.

Sleutelbeheer

Elke beveiliging faalt als de sleutels zoek raken of onbeheerd blijven liggen. Koop sleutels die niet door iedereen gekopieerd kunnen worden. Verstop ze ook nooit onder de mat, in de bloemenbak of brievenbus. Geef uitsluitend een reservesleutel aan iemand die je honderd procent vertrouwt. Zorg ervoor dat - als je voor lange tijd weg bent - iemand jouw brievenbus komt leegmaken. Een uitpuilende brievenbus geeft te kennen dat je niet thuis of in de zaak bent.

Verdacht

Besteed aandacht aan verdachte handelingen in en rond jouw zaak. Controleer altijd eerst de toegangen (ramen en deuren) voor je jouw zaak opent. Laat je niet afleiden door een klant die komt 'verkennen'. Het gaat mogelijk om iemand die wil weten waar camera's en andere beveiligingsmiddelen te vinden zijn. Doe een sluitingsronde en controleer of er zich geen verdachte mensen of wagens in de nabijheid bevinden.

Voorzichtig met geld

Klanten zien beter niet hoeveel geld er in jouw kassa ligt. Tel het geld niet tijdens de openingsuren en neem het ook niet mee naar buiten als je de zaak sluit. Kijk goed uit als het erg druk wordt in jouw zaak. Dat is het moment waarop mensen met slechte bedoelingen vals geld proberen uit te geven of gewoon iets willen stelen.

Hoe geld vervoeren?

Doe het in de eerste plaats zo onopvallend mogelijk. Gebruik vooral geen geldkoffer. Gebruik je jouw eigen wagen, vergeet je gsm dan niet mee te nemen en sluit alle portieren. Vermijd vaste gewoontes (zelfde tijdstip of zelfde route) en let op verdachte personen en situaties. Vergeet ook niet dat je zelf, wettelijk gezien, nooit meer dan 30.000 euro cash mag vervoeren. Door elektronisch bankieren beperk je de geldvoorraad. Laat evenwel nooit bank- of kredietkaarten rondslingeren.

Verhoogd risico

Sommige luxeproducten zoals juwelen, bont, merkkledij en audio verhogen het risico op inbraak. Dure producten moet je extra beveiligen. Stel jouw rekken in je zaak zo op dat je altijd het overzicht houdt. Je vermijdt zo dat je bestolen wordt waar je bijstaat.

Registratie

Breng op huishoudapparatuur, audio en video en dergelijke het nummer van jouw identiteitskaart en andere identificatiegegevens aan met onuitwisbare markeerstift of een graveertoestel. Dat vergemakkelijkt het herkennen van gestolen goederen. Bewaar zo veel mogelijk facturen en neem foto's van juwelen en schilderijen.

Licht schrikt af

Dieven schuwen het licht. Je doet er goed aan licht te laten branden in jouw zaak. Je kunt dat regelen met een tijdschakelaar. Er bestaan gebruiksvriendelijke lampen - zoals natrium - met laag elektriciteitsverbruik. Bij alarm moet het licht op volle kracht branden.

Elektronisch alarm

Een elektronisch alarm is nuttig maar geen beveiliging op zich. Een buitenalarm heeft enkel zin als je afspraken met de buren of een bewakingsdienst hebt gemaakt. Er moet iemand zijn die op het alarm reageert, anders heeft het geen zin. Een systeem dat in verbinding staat met een centrale bewakingscentrale is zeer efficiënt. De beveiligingsapparatuur moet worden aangebracht door een erkend installateur. Van hem krijg je een gelijkvormigheidsattest, dat de kwaliteit van de installatie garandeert.
Sinds 2003 kunnen zelfstandigen en kmo's die investeren in de beveiliging van hun zaak een verhoogde fiscale aftrek krijgen. Alle informatie daarover vindt je hier.

Politietoezicht tijdens jouw afwezigheid in de vakantiemaanden

De politie biedt een dienst aan om een oogje in het zeil te houden tijdens jouw afwezigheid. De aanvraag voor het politietoezicht over jouw woning of onderneming kan online via www.police-on-web.be. Bijzonder handig dus voor ondernemers die op vakantie vertrekken. Op de website kan je een formulier invullen waarin je aangeeft in welke periode je niet thuis zal zijn. De site verstuurt jouw aanvraag automatisch naar het politiekorps van jouw zone. Wanneer die de aanvraag ontvangen heeft, verstuurt het korps je een bevestiging. De aanvraag is gemakkelijk in te dienen met een elektronische identiteitskaart, maar kan ook zonder.

Slachtoffer

Ben je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch het slachtoffer van diefstal of inbraak, verwittig de politie en laat alles onaangeroerd.

Je kan ook online melding maken van een diefstal via www.police-on-web.be.

Snelle checklist met algemene diefstalpreventietips:

1. Besteed aandacht aan verdachte handelingen in en rond jouw zaak. Nummerplaten en andere informatie noteren kan soms geen kwaad.
2. Leg of installeer ‘diefstalgevoelige’ artikelen of toestellen bij voorkeur op duidelijk zichtbare plaatsen.
3. Laat je niet afleiden door een klant die misschien wel deel zou kunnen uitmaken van een bende. Doorgaans gaat het dan om iemand die de omgeving verkent om camera’s en andere beveiligingsmiddelen te ontdekken.
4. Klanten zien beter niet hoeveel geld er in de kassa ligt. Tel het beschikbare geld niet tijdens de openingsuren.
5. Wees dubbel op je hoede als het erg druk is in jouw zaak. Vooral dàn proberen sommige mensen met minder goede bedoelingen wel eens vals geld uit te geven of iets mee te graaien.
6. Bewaar zo mogelijk videobeelden van verdachte handelingen. Zorg ervoor dat de lens van de camera probleemloos kan observeren. Vernieuw de videoband regelmatig. Voor meer informatie over de regels in verband met bewakingscamera’s, klik hier.
7. Controleer vóór sluitingstijd de goede werking van jouw alarmsysteem. Potentiële daders durven de detectoren wel eens overplakken.
8. Voorkom vals alarm door voorwerpen her en der zomaar te laten rondslingeren.
9. Laat buiten het bedrijf geen ladders, containers of paletten achter die het de daders heel makkelijk maken om op het dak te klimmen en zo jouw zaak binnen te dringen.
10. Ben je het slachtoffer van diefstal of inbraak, laat alles dan onaangeroerd en verwijder geen mogelijke sporen. Wacht de komst van de politie af vooraleer op te ruimen.

Tien anti-diefstaltips, specifiek met betrekking tot jouw laptop

1. Laat jouw laptop enkel achter in een afgesloten ruimte. (gesloten kantoorgebouw, een afgesloten kast,…)
2. Hou jouw laptop permanent goed in de gaten, wanneer hij niet in een afgesloten ruimte staat. Moet je even weg, plaats hem dan onder toezicht van een vertrouwenspersoon.
3. Wees extra op je hoede in druk bevolkte ruimtes zoals treinstations en luchthavens.
4. Kies liever geen traditionele computertas. Moet je met jouw laptop de straat op, stop hem dan liever in een onopvallende, van een slot voorziene koffer dan in een traditionele computertas, waaraan iedereen (ook de kandidaatdief) kan zien wat u bij heeft. Er bestaan trouwens al leuke ‘camouflage’-pakken voor laptops. Zouden dieven ook voor een ogenschijnlijk ordinaire pizzadoos jouw autoruit inslaan?
5. Een laptop achterlaten in de wagen is altijd riskant en dus te vermijden. Leg hem in ieder geval uit het zicht, in de koffer… maar dan nog is er steeds het gevaar dat dieven ook daar gaan zoeken of traceren met zoekapparatuur.
6. Neem regelmatig back-ups van de gegevens op jouw laptop. Mocht hij dan toch gestolen worden, dan ben je tenminste niet alles kwijt. Bewaar de gegevens op een veilige, aparte plaats.
7. Bewaar jouw paswoorden, login-gegevens… altijd afzonderlijk en nooit in de tas van jouw laptop zelf.
8. Versleutel op zijn minst jouw meest bedrijfsgevoelige informatie op de laptop, zodat dieven de gegevens niet kunnen lezen.
9. Breng zoveel mogelijk onuitwisbare identificatiegegevens aan op jouw laptop: laat bijvoorbeeld het ondernemingsnummer van jouw bedrijf erin graveren. Noteer ook het serienummer van jouw laptop en hou het op een veilige plaats bij. Bij diefstal stap je meteen met al deze gegevens naar de politie.
10. Zet in het opstartscherm van de computer de contactgegevens van de persoon of dienst die moet worden gecontacteerd als de computer wordt teruggevonden.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 12/09/2024

Kan u de zakken en tassen van uw klanten controleren bij het verlaten van uw winkel?

De gezellige drukte van de kerstperiode en eindejaar gaat tradtioneel ook gepaard met een verhoogd aantal winkeldiefstallen. Als winkelier kan u dan maar beter extra op uw hoede zijn. Let op! U mag daarbij wel niet verder gaan dan wettelijk toegelaten.

Uitgangscontrole

Zo kan u overwegen om een uitgangscontrole uit te voeren waarbij de klant verzocht wordt tot het tonen van de inhoud van diens rugzak of handtas bij het passeren aan de kassa of het verlaten van de winkel.

Dergelijke uitgangscontroles mag u geenszins zelf of door uw personeel laten uitvoeren. Deze kunnen enkel worden uitgevoerd door een externe bewakingsonderneming of een interne bewakingsdienst. Beiden dienen daarbij te beschikken over een bewakingsvergunning.

Bij gebrek aan zulke vergunning, kunnen sancties worden opgelegd. Administratieve geldboetes variëren tussen maar liefst 15.000 en 25.000 EUR. Men kan eventueel nog een minnelijke schikking voorgesteld krijgen van 30% van de administratieve geldboete, maar dan nog blijft dit een erg aanzienlijk bedrag...

Uitgangscontroles kunnen overigens niet op systematische wijze gebeuren, maar enkel indien er een effectief vermoeden is van diefstal. In ieder geval moet de klant instemmen met zo’n uitgangscontrole. Zo niet, dan kan u enkel de politie verwittigen. In ieder geval kan u een klant niet tegen zijn wil ter plaatse houden, tenzij deze op heterdaad werd betrapt.

Mensen kunnen zulke uitgangscontrole als een inbreuk op hun privacy ervaren en soms wordt er klacht neergelegd bij de FOD Binnenlandse Zaken. Via de UNIZO-Ondernemerslijn vernemen wij dat deze klachten ook effectief worden opgevolgd en sancties worden opgelegd.

 

 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

Is een diefstalverzekering een optie?

Een brandpolis kan uitgebreid worden met een diefstalverzekering.

De kostprijs van deze uitbreiding diefstalverzekering hangt af van volgende factoren:

  • het te verzekeren bedrag. Meestal wordt gekozen voor een dekking 50% of 100% van de verzekerde inhoud, materieel of koopwaar in de brandpolis.
  • het risico tot inbraak. In welke regio is de woning of handelszaak gelegen, is er regelmatige bewoning, beschikt u over beveiligingsmaatregel zoals een alarm,  werden veiligheidssloten geplaatst,…

Voor meer informatie contacteer je best jouw verzekeringsmakelaar.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 12/09/2024

Nuttig voor jou