In het kort
Wat?
|
Het is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en lokale politie binnen een bepaalde omgeving.
|
Doel?
|
- Het verhogen van het algemene veiligheidsgevoel
- Het bevorderen van de sociale controle
- Het verspreiden van de preventiegedachte
|
Hoe?
|
Door middel van een permanent systeem van:
- gestructureerde wederzijdse informatie-uitwisseling tussen de lokale politie en de burgers
- het verspreiden van preventieve tips
De nadruk ligt hier op het verspreiden van nuttige operationele informatie afgestemd op de specifieke noden en behoeften van de betrokken burgers.
|
Actoren?
|
- met de medewerking van de burger
- onder leiding van een coördinator
- in regelmatig overleg met de politie
|
Zelf een BIN oprichten?
Dat kan.
Neem in dat geval contact op met uw lokale politie. Wanneer blijkt dat er een draagvlak bestaat voor de oprichting van een BuurtInformatieNetwerk en de werking ervan duidelijk is, zullen zij contact opnemen met de bestuurlijke en gerechtelijke overheid. In een volgende fase zal een informatieavond worden georganiseerd waarop alle geïnteresseerde inwoners worden uitgenodigd. Tot slot wordt een lokaal charter opgesteld waarin de betrokken partners de verschillende afspraken en taken opsommen. Het charter bevat, naast de contactgegevens en een financieringsplan, ook een communicatieplan. Het snel en doeltreffend uitwisselen van informatie tussen alle betrokkenen vraagt immers een goede organisatie.
Meer informatie kan u hier vinden.
Bestaat er ook zoiets voor de ondernemers?
Inderdaad, dat heet een BIN-Z.
Het is identiek als een BuurtInformatieNetwerk en met dezelfde doelstelling, maar dan georganiseerd binnen een commerciële buurt door haar bewoners. De drie hoofdspelers bij de BIN-Z zijn: de zelfstandige ondernemers, de lokale politie en de lokale bestuurlijke overheden.
Niet alleen de zelfstandige ondernemers (handelaars en KMO’s) kunnen initiatief nemen voor de opstart van het BIN-Z. Ook een burger uit een commerciële buurt kan betrokken worden.
Alle voordelen van een BIN-Z op een rijtje:
- De zelfstandige ondernemers worden aanzien als volwaardige partner in de bestrijding van de onveiligheidsproblematiek en de preventie in hun buurt d.m.v. een goede samenwerking en constructieve communicatie met de lokale overheden en politie. Op die manier willen we komen tot gemotiveerde aandacht voor de veiligheid van de samenleving waardoor men de heersende onveiligheidsfenomenen en – gevoelens beter leert beheren en beheersen.
- De lokale politie krijgt goede operationele informatie ter beschikking als verantwoordelijke voor de contacten met het BIN en kan zijn taken van gemeenschapsgerichte politie doelbewust uitvoeren.
- De lokale overheden kunnen de leefbaarheid van de betrokken buurt of wijk zien stijgen door het dalen van criminaliteit en onveiligheid.
In dit kader wordt ook van de lokale overheden verwacht dat zij het opstarten van dergelijke initiatieven in hun beleid integreren. Ze kunnen immers bijdragen tot de ontwikkeling van een integrale en geïntegreerde aanpak van de veiligheidsgerelateerde problemen uit de buurt. Op deze manier wordt namelijk tegemoet gekomen aan de specifieke noden en behoeften inzake veiligheid van de zelfstandige ondernemers en wordt voldaan aan de taak om de gevoelens van de onveiligheid in de omgeving verder in te dijken binnen de samenleving om de gevoelens van onveiligheid in hun omgeving aan te pakken.