Juridische geschillen
Hoe kan je jouw bedrijf beschermen tegen geschillen met klanten of leveranciers? We geven enkele veelvoorkomende voorbeelden. Met de adviesvideo 'eerste hulp bij juridische geschillen' zetten we jou alvast op weg.
Informatie
- Binnen welke termijn moet u een factuur protesteren?
- Bestek of offerte gemaakt?
- Werken door derde laten uitvoeren
- Schadevergoeding laattijdige oplevering?
- Ontevreden klant weigert factuur te betalen
- Klacht behandelen verplicht?
- Verjaringstermijn parkeerboetes
- Bescherming tegen machtsmisbruik
- Concurrent naast de deur?
- Verkoper of handelaar leeft wet niet na?
- Bescherming van informanten
- Compensatie voor langer durende werken
- Overmacht - compensatie klanten
- Ongevraagde levering
Binnen welke termijn moet u een factuur protesteren?
Ondernemers zijn verplicht om facturen waar ze het niet mee eens zijn, te protesteren. Zonder protest gaat de wet er van uit dat de factuur aanvaard is.
Welke termijn heb je om facturen te protesteren?
Hypothese 1: er zijn geen factuurvoorwaarden die een (verval)termijn voor het protest voorschrijven
Je moet de factuur dan binnen een korte termijn protesteren. "Kort" wil zeggen: binnen de termijn die daartoe redelijkerwijze nodig is, gelet op de aard van de overeenkomst en de complexiteit van de gegevens van de factuur. Het zal de rechtbank zijn die, ingeval van betwisting, achteraf zal gaan oordelen of de termijn in een bepaalde concrete situatie al dan niet voldoende kort was.
Hypothese 2: in de factuurvoorwaarden staat een vervaltermijn
De algemene voorwaarden kunnen een regeling bepalen over hoe de factuur geprotesteerd moet worden en binnen welke termijn. Zo'n bepalingen zijn in principe geldig. Het protest moet in die gevallen dan ook gebeuren binnen de termijn voorzien in die algemene voorwaarden van de uitschrijver van de factuur.
De overeengekomen termijn mag echter geen onmogelijke voorwaarde zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een ingewikkelde machine gekocht hebt, en je maar twee dagen de tijd hebt om een factuur te protesteren, zal zo'n clausule in principe niet geldig zijn.
Wanneer begint de termijn voor een eventueel protest te lopen?
De termijn om te protesteren loopt vanaf de levering of het tijdstip van de ontvangst van de factuur, niet vanaf de datum waarop ze werd opgesteld of waarop ze werd verzonden. Wanneer factuurvoorwaarden spreken over een protest vanaf de verzending, zal dit dikwijls uitgelegd worden als dat de termijn aanvangt vanaf de ontvangst van de factuur.
Uiteraard kan hier discussie ontstaan over de vraag te weten of de factuur al dan niet werd verzonden. Ingeval van discussie is het aan de verzender van de factuur om te bewijzen dat de factuur opgesteld en verzonden werd. Gezien het niet doenbaar is alle facturen aangetekend te versturen zal het bewijs onrechtstreeks moeten geleverd worden, bijvoorbeeld door briefwisseling, faxen of e-mails waarin naar de factuur verwezen wordt, het uitgaand facturenboek van de verzender of het inkomend facturenboek van de bestemmeling van de factuur.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/08/2024
Werd er een bestek of een offerte gemaakt?
De wet vereist dat de consument bij elke aankoop steeds op duidelijke en ondubbelzinnige wijze geïnformeerd wordt over de totale prijs. Een ondubbelzinnige prijsaanduiding levert geen probleem op voor de meeste courante standaardgoederen of standaarddiensten.
Dit is anders bij niet-standaarddiensten, de zogenaamde niet-homogene diensten, zoals bijvoorbeeld aannemingswerken, herstellingen,… Daar is vaak verdere analyse of onderzoek nodig om de kostprijs te kunnen bepalen van de gevraagde dienstverstrekking.
De wet legt daarom een verplichting op om een bestek op te maken t.a.v. de consument als die daarom vraagt en u als onderneming bereid bent de dienst te verlenen, in geval het gaat om niet-homogene diensten (niet-standaard diensten die meestal maatwerk zijn) die in hoofdzaak niet intellectueel zijn van aard (maar eerder materieel).
Dit bestek moet in elk geval de volgende gegevens vermelden:
- de naam of benaming, het adres en in voorkomend geval het ondernemingsnummer;
- de datum en het volgnummer van die bon;
- een beschrijving die een zekere identificatie van het goed of de dienst mogelijk maakt;
- de eenheidsprijs, de hoeveelheid en de totale prijs;
- het bedrag van het betaalde voorschot;
- het saldo;
- de datum of termijn van de levering van het goed of van het verlenen van de dienst;
- de handtekening van de onderneming.
Weet dat...
... een bestek of offerte geen vodje papier is! U bent hierdoor dus wel gebonden als de klant ingaat op uw bestek. U zal dan nadien moeten factureren overeenkomstig de prijsberekening of vastgestelde parameters voor de prijsberekening zoals bepaald in het bestek.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Mijn aannemer blijft treuzelen. Kan ik er nog voor kiezen om mijn verbouwingswerken door een ander te laten uitvoeren?
De overeenkomst met de eerst aangestelde aannemer blijft in principe geldig. Zolang deze niet eenzijdig is opgezegd, is de aannemer dus verplicht om de werken uit te voeren volgens de door jullie gemaakte afspraken. Je moet hem dan ook steeds de mogelijkheid geven om de werken zelf op een degelijke manier uit te voeren. Je moet dus eerst de aannemer in gebreke stellen en hem een termijn geven om de werken volgens de regels van de kunst te voltooien.
In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer je alle vertrouwen in de samenwerking kwijt bent -en je dat ook kan staven met voorbeelden- kan je aan de rechter de toestemming vragen om een andere aannemer de opdracht te geven de werken verder uit te voeren (op kosten van de oorspronkelijke aannemer). De rechter is niet verplicht om op die vraag in te gaan. Als je voldoende kan staven, kan je ook beslissen om zelf iemand anders in te schakelen en de factuur door te sturen naar de oorspronkelijke aannemer. Maar dat doe je dan wel op eigen risico. De aannemer heeft steeds het recht die factuur te weigeren en naar de rechter te stappen. En als je dan niet voldoende kan aantonen dat het gerechtvaardigd was om zelf iemand anders onder de arm te nemen, betaal je twee keer!
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Recht op schadevergoeding bij laattijdige oplevering
Uw aannemer beloofde u mondeling dat de aannemingswerken 1 dag zouden duurden. De werken duurden echter langer, waardoor u uw zaak niet tijdig kon openen. Kan u een compensatie eisen.
Juridisch gezien kan u inderdaad een schadevergoeding eisen. Een afspraak is afdwingbaar zodra er wilsovereenstemming is tussen beide partijen. Dit wil zeggen dat u de tegenpartij tot nakoming van de overeenkomst kan dwingen zodra er op een bepaald moment overeenstemming was tussen de prestaties van beide partijen. Als er overeengekomen is dat de aannemer de werken op een dag tijd zou uitvoeren en dat gebeurt niet, dan is dat een fout van de aannemer.
Het struikelblok is zo’n gevallen is vaak het bewijs. Als de afspraak mondeling gemaakt is, dan zal u wellicht niet kunnen aantonen dat dit inderdaad was afgesproken.
Men onderscheidt twee verschillende situaties wat betreft het bewijsrecht.
- De eerste situatie is die waarin één van de partijen een niet-handelaar is: in dit geval is het bewijs niet vrij, maar dienen bepaalde regels gevolgd te worden.
- De tweede situatie is wanneer het gaat om een geschil tussen twee handelaars (B2B): De wet bepaalt dat in dit geval het bewijs om het even welke vorm kan aannemen, waardoor een bewijs via mondelinge getuigenis mogelijk is. Een mondelinge getuigenis heeft echter weinig bewijswaarde, want als de aannemer het tegenovergestelde beweert, zal het uitdraaien op een situatie van woord tegen woord en dat zal uiteindelijk geen effect hebben
Een geschil opstarten moet u goed afwegen, aangezien het u heel wat geld zal kosten. Bovendien is er geen enkele garantie dat het geschil in uw voordeel zal beslecht worden. Het is vaak aangewezen te proberen een minnelijke schikking met de aannemer te bekomen.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Een klant is niet tevreden over de uitvoering van mijn werken en wil zijn factuur niet betalen. Wat zijn mijn opties?
Wanneer de klant weigert te betalen omdat hij niet tevreden is over het geleverde werk, dan moet de klant dat uiteraard laten weten. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch valt het aan te raden om de klant er toe te brengen zijn of haar klacht schriftelijk weer te geven. Zo vermijd je dat de klant later ineens nog andere zaken zou toevoegen aan de klacht, én kan je beter inschatten welke stappen je kan zetten.
Want hoewel de klant natuurlijk het recht heeft om niet tevreden te zijn, wilt dat niet zeggen dat hij zomaar kan weigeren de factuur te betalen. Het gedeelte van de werken dat de klant niet betwist, moet in elk geval betaald worden. Vandaar dat het belangrijk is om de klant schriftelijk te laten aangeven wat hij precies betwist. Je doet er dan ook goed aan om in elk geval betaling te vragen van het niet – betwiste gedeelte van de factuur.
Daarnaast moet de betwisting van de klant ook terecht zijn en voldoende zwaarwichtig. Hoe fundamenteler de klacht, hoe groter het deel dat de klant zal kunnen weigeren te betalen. Als de klant gegrond is natuurlijk. Als er inderdaad een probleem was, dan onderhandel je best met de klant om een minnelijke regeling te vinden. Houdt de klant bijvoorbeeld een te groot deel van de factuur in, in verhouding tot zijn klacht, probeer dan om het ingehouden gedeelte te verminderen, en een compromis te vinden op de rest. Lukt dat niet, of is de klacht volledig onterecht, dan zal je via de rechtbank de betaling van de factuur moeten vragen.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Ben ik verplicht een klacht van een consument te behandelen?
Wanneer een consument een klacht heeft over je onderneming, zal hij zich normaal gezien eerst tot jou wenden. Je bent inderdaad wettelijk verplicht om de klacht minstens te beantwoorden. Het spreekt echter voor zich dat je sowieso best elke klacht van een consument ter harte neemt en tracht een oplossing te vinden.
Wanneer je een klachtendienst hebt, ben je bovendien verplicht het telefoonnummer, faxnummer en mailadres van deze klachtendienst aan de consument te geven vooraleer die een overeenkomst sluit. Heb je geen klachtendienst, dan zal de consument zich kunnen richten tot je algemene contactgegevens.
Wanneer een consument een klacht indient, ben je verplicht ‘zo snel mogelijk op deze klacht te reageren’ en ‘alles in het werk te stellen om een bevredigende oplossing te vinden’.
Let op: als er geen oplossing gevonden wordt binnen een redelijke termijn, moet je op eigen initiatief per mail, per brief, … (per telefoon volstaat niet) aan de consument laten weten:
- Of jij als ondernemer wettelijk verplicht bent om geschillen voor te leggen aan een erkende buitengerechtelijke entiteit (zoals bijvoorbeeld een onafhankelijke ombudsman). In dat geval moet je de consument ook meedelen hoe hij of zij gedetailleerde informatie kan krijgen over de kenmerken en toepassingsvoorwaarden van die procedure, alsook de contactgegevens en website van de erkende entiteit. De lijst van die entiteiten vind je door deze QR-code te scannen. https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Entreprises/Buitengerechtelijke-regeling-consumentengeschillen-lijst-gekwalificeerde-entiteiten.pdf (QR-code van maken)
- Als je niet wettelijk verplicht bent om het geschil aan een erkende buitengerechtelijke entiteit voor te leggen, moet je de consument laten weten of je al dan niet bereid bent om het geschil toch via een bemiddelingsdienst op te lossen. Je moet dan ook aangeven wat de gegevens zijn van die dienst, en of het gaat om een ‘erkende’ dienst uit de lijst hierboven. Is de dienst niet erkend, dan moet je de contactgegevens van de Consumentenombudsdienst - doorgeven. Doe je dit niet, dan riskeer je een sanctie van de Economische Inspectie.
De contactgegevens van de Consumentenombudsdienst:
North Gate II
Koning Albert II-laan 8 Bus 1
1000 Brussel
Tel : 02 702 52 00
E-mail : contact@consumentenombudsdienst.be
www.consumentenombudsdienst.be
- Laat klachten van consumenten niet zomaar liggen. U moet er wettelijk gezien gevolg aan geven.
- Geef duidelijk aan waar u klanten voor eventuele klachten terecht kunnen.
- Als u er niet uit geraakt, moet u doorverwijzen naar de Consumentenombudsdienst
Ledenvoordeel
Op zoek naar juridische bijstand bij klachten of conflicten? U kan een advocaat zoeken uit uw regio en rechtstreeks contacteren. Het eerste uur is dan als UNIZO-lid gratis.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 23/04/2024
Wat is de verjaringstermijn van parkeerboetes?
Parkeerboetes verjaren in principe na twee jaar (de verjaringstermijn is in 2018 verhoogd van één naar twee jaar). De termijn begint te lopen vanaf de dag waarop de overtreding is begaan. Dat betekent dat men de strafprocedure tot 2 jaar na datum kan opstarten. Afhankelijk van de omvang van de boete, verjaart de boete zelf (eens die opgelegd is) dan na 1 jaar of 5 jaar.
Na het verstrijken van die termijn, kan men dus geen betaling meer eisen. Het is wel mogelijk dat de verjaringstermijn geschorst of gestuit wordt door zgn. daden van onderzoek. Daden van onderzoek zijn “alle daden die door een bevoegd persoon worden gesteld en die ertoe strekken gegevens te verzamelen om het dossier in staat van wijzen te brengen”. Bijvoorbeeld: de politie die een proces-verbaal opmaakt of de procureur die bijkomende inlichtingen vraagt bij de gemeente.
Let wel: een parkeerboete is een strafrechtelijke boete. Daarnaast heb je ook nog 'parkeerretributies', dit zijn vergoedingen die de lokale overheid vraagt voor het gebruik dat je van de parkeerplaats maakt (het parkeergeld dus). Die parkeerretributies verjaren pas na 10 jaar. Als je dus je parkeergeld niet hebt betaald, kan de lokale overheid die vergoeding nog tot 10 jaar na datum vragen. ALs het daarentegen gaat om een boete van de politie, dan is het een parkeerboete, waarvoor de hogervermelde verjaringstermijnen gelden.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/08/2024
Wat kan je doen tegen machtsmisbruik van (vaak) grote bedrijven?
UNIZO is al jaren vragende partij voor een betere bescherming van KMO's, zelfstandigen en freelancers tegen mogelijk machtsmisbruik door de vaak veel grotere bedrijven waarmee ze zaken doen. Dat deze bescherming er nu effectief komt, ondanks vele tegenkantingen, is dan ook erg belangrijk voor onze ondernemers.
Door deze nieuwe wet zal er namelijk gemakkelijker kunnen opgetreden worden tegen diverse vormen van machtsmisbruik.
- Zo is er nu een uitdrukkelijk verbod op misbruik van een positie van economische afhankelijkheid.
- Daarnaast is het algemene verbod van 'met de eerlijke marktpraktijken strijdige daden' uitgebreid met twee specifieke oneerlijke marktpraktijken: misleidende en agressieve marktpraktijken. Met deze tool kan voortaan opgetreden worden tegen, bijvoorbeeld:
- de grote afnemer die aan het eind van het jaar een brief stuurt met de vraag om x % van de gefactureerde bedragen terug te storten "in het kader van de toekomstige relatie".
- de oppermachtige afnemer die een loopje neemt met de afgesproken betaalhygiëne.
- ook ondernemers verplichten bedingen te aanvaarden die niet vooraf gekend zijn, zal niet meer kunnen. Net zo min als het naar eigen goeddunken interpreteren van bepaalde contractuele afspraken (in eigen voordeel en ten nadele van de tegenpartij). Ook mag de ene partij de andere niet meer verhinderen om af te zien van elke vorm van verhaal bij betwistingen.
- Sinds 1 december 2020 komt er dan nog een zwarte en grijze lijst van onrechtmatige clausules die niet langer mogen worden opgenomen in overeenkomsten. Meer informatie over deze lijst van bedingen vind je in de brochure van de FOD Economie (zie hieronder).
Het is de Belgische Mededingingsautoriteit die moet optreden wanneer de economisch afhankelijke positie van bepaalde ondernemers zou worden misbruikt door hun zakenrelaties.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 24/02/2023
Kan er zich zomaar een concurrent naast u komen vestigen? Valt daar iets tegen te doen?
U bent op uw huidige locatie reeds vele jaren actief in de verkoop van merkproducten. Onlangs hoorde u dat er plannen zijn voor een de opening van een zaak op nog geen 100 meter van u. Kan dat zomaar? Kan u daar iets tegen doen?
In principe geldt er een vrij verkeer van vestiging. Dat wil dus zeggen dat mits naleving van de regelgeving inzake ruimtelijke ordening, met de vereiste Omgevingsvergunning iedereen zijn zaak kan openen waar hij dit wenst, zelfs al gaat het om de verkoop van gelijkaardige merkproducten.
Het is wel mogelijk dat u van de merkverdeler een exclusiviteit hebt verkregen. Check dat dus zeker in uw contract als u een specifieke overeenkomst heeft met de verdeler. Als dat het geval is, dan zal u zich in de eerste plaats naar uw verdeler moeten richten, aangezien deze de verkregen exclusiviteit niet verleent. Deze verdeler zal dan desgevallend moeten optreden tegen het onrechtmatig verdelen van zijn merkproducten tegen de nieuwe verkoper die zich wil vestigen. Indien er geen soortgelijke exclusiviteit is, zal u zich niet tegen de komst kunnen verzetten. In dat geval is het zaak uw vestiging commercieel goed in de kijker te zetten. Uw verworven marktpositie en klantenportefeuille geeft u hierbij een nuttige voorsprong.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Wat als u meent dat een (andere) verkoper of handelaar de wet niet naleeft?
Een handelaar die schade ondervindt of dreigt schade te ondervinden door een oneerlijke handelspraktijk van een andere verkoper, kan (tegelijkertijd) drie procedures instellen:
1. Klachten
Klachten kunnen ingediend worden bij de controledienst van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand, Energie: nl. bij de economische inspectie.
U kan uw klacht hier online indienen.
In geval van vaststelling van overtreding kan deze dienst ofwel de overtreding doorsturen naar het parket voor een eventuele gerechtelijke afhandeling van de overtreding ofwel een voorstel tot minnelijke schikking voorstellen aan de overtreder (door middel van een geldboete).
2. Schadevergoeding vragen
Een handelaar die schade leidt door een overtreding van de wet, kan schadevergoeding bekomen. De ondernemer moet dan de overtreding bewijzen, zijn schade aantonen en bewijzen dat de schade veroorzaakt werd door de wetsovertreding. De bevoegde rechtbank is de Ondernemingsrechtbank.
3. Stopzetting van de verkoop eisen
Elke handelaar kan de onmiddellijke stopzetting eisen van een onwettige verkoopactie. De vordering wordt ingediend bij de Voorzitter van de Ondernemingsrechtbank. De procedure verloopt op de wijze van het kortgeding zodat zeer vlug (zelfs binnen 1 of 2 dagen) een uitspraak kan bekomen worden. De voorzitter van de rechtbank kan als bijkomend drukkingsmiddel een dwangsom opleggen. Een dwangsom houdt in dat de veroordeelde een geldsom moet betalen aan de partij die de veroordeling heeft verkregen, indien de veroordeelde de praktijk zou verderzetten.
Opmerking: Ook beroepsverenigingen en consumentenverenigingen kunnen een vordering tot staking inleiden tegen een handelaar wanneer een inbreuk op de wet wordt vastgesteld.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024
Bescherming van informanten in jouw onderneming
Sinds 2023 moeten ondernemingen met meer dan 50 werknemers, een regeling hebben waarbij informanten melding kunnen doen over zaken die mislopen in het bedrijf.
Intern kanaal voor melding
- De ondernemingen die onder de wet vallen moeten een intern kanaal oprichten waar personen problemen kunnen melden. Dat moet een onafhankelijk kanaal zijn (dat dus niet beïnvloed kan worden door de onderneming). Dat kan een interne medewerker zijn, voor zover de onderneming kan bewijzen dat die medewerker onafhankelijk is (en dat bewijs zal niet zo eenvoudig te leveren zijn). De onderneming kan ook een extern persoon aanstellen voor deze functie.
- Daarnaast moet er ook een procedure voorzien zijn voor de meldingen. In die procedure moet in ieder geval voorzien worden dat de meldingen vertrouwelijk worden behandeld, dat de melder binnen de 7 werkdagen officieel bevestiging krijgt van de melding en dat de melder binnen de 3 maanden na de melding een antwoord ontvangt (inclusief informatie over de mogelijkheid om externe meldingen te doen). Bedrijven met meer dan 250 werknemers (FTE's) moeten bovendien anonieme meldingen mogelijk maken.
- Bovendien moet je deze kanalen en procedures overleggen met het bevoegde overlegorgaan (de ondernemingsraad, of bij afwezigheid daarvan, de vakbondsafvaardiging; bij afwezigheid van vakbondsafvaardiging het CPBW of, bij afwezigheid daarvan, de werknemers zelf.
- Tot slot moet je de nodige informatie geven over het bestaan en de werking van het kanaal.
Extern meldpunt
De melder is niet verplicht zich tot het interne meldpunt te wenden, maar kan ook kiezen om de melding onmiddellijk bij een extern orgaan te doen (Federale overheidsdiensten, RSZ, fiscus, gegevensbeschermingsautoriteit, ...). De melder mag de informatie ook publiek maken, bijvoorbeeld via de pers, maar enkel als hij/zij eerst een interne of externe melding heeft gedaan.
Bescherming
De melders worden beschermd door de wet: wie een melding heeft gedaan bij het interne meldpunt of bij een extern meldpunt, mag geen negatieve sancties ondervinden naar aanleiding van die melding (ontslag, mislopen van een promotie, negatieve evaluatie, werkgeverssanctie, ...).
Als de melding onjuist blijkt te zijn, betekent dat niet dat de melder automatisch de bescherming verliest. Dat zal enkel het geval zijn indien zij de klokkenluiderswet overtreden (door bijvoorbeeld rechtstreeks naar de pers te stappen in plaats van eerst interne of externe melding te maken)
Welke personen kunnen melden?
Melding moet niet enkel mogelijk zijn voor werknemers, maar ook voor zelfstandige medewerkers, aandeelhouders, bestuurders, en personeel van aannemers en leveranciers.
Bovendien moeten niet enkel huidige werknemers melding kunnen doen, maar ook ex-werknemers en sollicitanten (voor informatie over inbreuken die zij vaststelden tijdens het wervingsproces).
Voor welke meldingen geldt de bescherming?
Niet elke melding valt onder de bescherming. het moet gaan over inbreuken op zeer specifieke (maar ruime) wetgeving (zoals inbreuken op overheidsopdrachten, financiële wetgeving, milieuwetgeving, volksgezondheid, consumentenbescherming, GDPR, beveiliging van informatiesystemen, belastingfraude en sociale fraude, mededinging, staatssteun, ...) waarvan de melder kennis heeft gekregen in de werkcontext.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 24/02/2023
Mijn aannemer beloofde me dat de bouwwerken één dag zouden duurden. Ze duren echter langer, waardoor ik mijn zaak niet tijdig kan openen. Kan ik een compensatie eisen?
Juridisch gezien kan je inderdaad een schadevergoeding eisen. Een afspraak is afdwingbaar zodra er wilsovereenstemming is tussen beide partijen. Dat wil zeggen dat je de tegenpartij tot nakoming van de overeenkomst kan dwingen zodra er op een bepaald moment overeenstemming was tussen de prestaties van beide partijen. Het struikelblok in zo’n gevallen is vaak het bewijs. Als de afspraak enkel mondeling gemaakt is, dan zal je wellicht niet kunnen aantonen dat dit inderdaad was afgesproken.
Men onderscheidt twee verschillende situaties wat betreft het bewijsrecht:
• De eerste situatie is die waarin één van de partijen een niet-handelaar is: in dit geval is het bewijs niet vrij, maar dienen bepaalde regels gevolgd te worden.
• De tweede situatie is wanneer het gaat om een geschil tussen twee handelaars (B2B): De wet bepaalt dat in dit geval het bewijs om het even welke vorm kan aannemen, waardoor een bewijs via mondelinge getuigenis mogelijk is. Een mondelinge getuigenis heeft echter weinig bewijswaarde, want als de aannemer het tegenovergestelde beweert, zal het uitdraaien op een situatie van woord tegen woord en dat zal uiteindelijk geen effect hebben.
Een geschil opstarten moet je goed afwegen, aangezien het heel wat geld zal kosten. Bovendien is er geen enkele garantie dat het geschil in jouw voordeel zal beslecht worden. Het is vaak aangewezen te proberen een minnelijke schikking met de aannemer te bekomen. Je kan bij conflicten ook kiezen voor arbitrage.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/06/2024
Door de oorlog rondom de Zwarte Zee moet het containerschip dat ook mijn bestelde goederen meebrengt een heel eind omvaren. Daardoor loopt de levering aanzienlijke vertraging op en kan ik ook mijn eigen klanten veel later dan contractueel voorzien belever
Een overeenkomst is bindend voor alle partijen. Niet tijdig leveren of annuleren van de overeenkomst is een wanprestatie en kan leiden tot aansprakelijkheid. Maar om aansprakelijk te zijn, moet de niet-nakoming toe te schrijven zijn aan jou als ondernemer. Sommige gebeurtenissen kunnen het onmogelijk, duurder of moeilijker maken om aan een contractuele verplichting te voldoen. De oorlog rond de Zwarte Zee is daar een duidelijk voorbeeld van. In dergelijke gevallen voorziet de wet de mogelijkheid om overmacht in te roepen. Om overmacht aan te tonen, moeten twee voorwaarden worden vervuld:
- De gebeurtenis moet de uitvoering van de verbintenis onmogelijk maken voor de schuldenaar. Als de uitvoering alleen duurder of moeilijker wordt, geldt dit niet als overmacht volgens de wet.
- De gebeurtenis die tot de onmogelijkheid van de uitvoering leidt, kan niet aan de schuldenaar worden toegerekend.
Als er sprake is van overmacht, moet je je klant binnen een redelijke termijn op de hoogte brengen. Als dit niet of te laat gebeurt, ben je verplicht om de schade van je klant te vergoeden.
Overmacht dus, wat nu? Als de verbintenis definitief onmogelijk wordt, vervalt de verbintenis. Als de uitvoering tijdelijk wordt verhinderd, wordt deze opgeschort tot de overmachtssituatie voorbij is, tenzij de vertraging ervoor zorgt dat de overeenkomst haar nut verliest, of als de levertermijn als essentieel vereiste is opgenomen in de overeenkomst.
In je contract en algemene voorwaarden kun je afwijken van de wettelijke regels. Zo kun je bepalen wat als overmacht wordt beschouwd en hoe breed dit begrip moet worden geïnterpreteerd. Je kunt ook de gevolgen van overmacht regelen, zoals het opschorten en/of heronderhandelen, samen met de mogelijkheid tot uiteindelijke beëindiging. Let wel op met dergelijke clausules, ze mogen niet zo ruim worden geformuleerd dat ze de verbintenis uithollen.
Naast het principe van overmacht, bevat het Nieuw Burgerlijk Wetboek een regeling voor "verandering van omstandigheden". Het principe blijft dat elke partij haar verbintenissen moet nakomen, ook al zou de uitvoering bezwarend geworden zijn ofwel doordat de kostprijs van de uitvoering is gestegen, ofwel doordat de waarde van de tegenprestatie is verminderd. Maar op basis van de regeling voor veranderde omstandigheden kun je vragen om de overeenkomst te heronderhandelen met het oog op aanpassing of beëindiging, mits aan vijf voorwaarden is voldaan:
- Een verandering van omstandigheden maakt de uitvoering van het contract buitensporig bezwarend, zodanig dat redelijkerwijs niet langer kan worden verwacht.
- De verandering was niet voorzienbaar bij het sluiten van het contract.
- De verandering is niet toe te rekenen aan de schuldenaar.
- De schuldenaar heeft dit risico niet op zich genomen.
- De wet noch het contract sluit deze mogelijkheid uit.
Als heronderhandeling niet slaagt, kun je altijd naar de rechter stappen. De rechter zal zich uitspreken over de overeenkomst en deze indien nodig aanpassen of ontbinden.
Het is belangrijk om eerst goed naar de overeenkomst te kijken. Afhankelijk van wat er aan de hand is, kan het moeilijker worden om de afspraken na te komen, of zelfs onmogelijk. In zulke gevallen kan het nodig zijn om opnieuw te onderhandelen, de uitvoering tijdelijk stop te zetten, of zelfs het contract te beëindigen. Als de situatie voldoet aan de voorwaarden van overmacht, heeft je klant geen recht tot schadevergoeding.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 18/06/2024
Ongevraagde levering
Ik ontving recent een product waar ik niet om gevraagd heb, waarschijnlijk als een soort promo. Ben ik verplicht om dat te betalen, of het terug te zenden als ik niet wil betalen?
Neen, ook als ondernemer ben je niet verplicht om producten die je niet hebt gevraagd, te betalen. En je bent evenmin verplicht om die terug te zenden. Het gaat in zo'n geval om een “afgedwongen aankoop” en je hebt het recht om wat je hebt ontvangen ontvangen, niet te betalen en het toch te behouden (ook al beweert de onderneming dat je de aankoop of het contract aanvaardde door niet te reageren).
Als je niet hebt betaald, kan het volstaan om per mail aan de verzender te laten weten wat jouw rechten zijn en dat je dus niet betaalt, en ook niet terug zendt.
Als je wel al zou hebben betaald, kan je de onderneming vragen de vergoeding terug te storten. Onder bepaalde voorwaarden kan je ook via de bank of de betalingsprovider van jouw kaart proberen de betaling te laten annuleren.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 11/09/2024