Al sinds 1987 zorgt De Wasstraat van de familie Scheys ervoor dat auto’s in het Leuvense spik en span de baan op kunnen. Met een groot waterbassin onder de zaak en tal van innovaties op vlak van waterzuivering, proberen broers Stijn en Brecht hun bedrijf naar een duurzame toekomst te loodsen.

“We zijn dus nog niet circulair, maar dat is wel waar we in de toekomst naartoe hopen te evolueren”, legt zaakvoerder Stijn uit. “Al is 100% circulair niet mogelijk omdat we bij elke auto tot zo’n 7 liter water verliezen. We zijn dagelijks bezig met ons waterzuiveringsplan en hoe we dat kunnen verbeteren. Ik denk ook dat dat nodig is, zeker als je kijkt naar hoe het zit met onze watervoorraden. Er gaat nog serieus geschakeld moeten worden.”  Stijn denkt dat er op grote schaal zal moeten nagedacht worden over waterverbruik, want water wordt een grote uitdaging voor de toekomst én dat is niet alleen zo voor carwashes, maar ook voor andere industrieën én de landbouwsector.

Voornaamste grondstof

Water is onze voornaamste grondstof en wij proberen daar verantwoordelijk mee om te gaan”, vertelt Stijn. “Ik heb echt heel veel respect voor mijn vader, Herman, dat hij ervoor heeft gekozen om bij de aanbouw van ons nieuwe gebouw hier in Herent ook ineens een waterbassin heeft aangelegd. Ons hele gebouw is onderkelderd voor wateropvang en recyclage. Om ons water te zuiveren gebruiken we momenteel een systeem met boogzeeffilters, lamellenafscheiders en bioreactoren. We zijn voor 90% circulair. Je kan dus zeggen dat elk deeltje 9 keer de ronde doet en dan de 10e keer wordt afgevoerd.”

Hoewel De Wasstraat een enorm groot waterbassin in de kelder heeft, toch kan het niet enkel met regenwater werken. “Helaas moeten we ook aanvullen met leidingwater. Het regent niet altijd genoeg ’s nachts”, lacht Stijn. “We vangen alles op van ons dak, maar dat is niet voldoende, zeker in droge periodes. Het probleem van de laatste jaren is dat er enorm natte periodes zijn, waarin we dan te weinig opslagcapaciteit hebben, met daarna enkele maanden waarin het echt droog is.”

Water is onze voornaamste grondstof en we proberen daar verantwoordelijk mee om te gaan

Stijn Scheys

De Wasstraat blijft continue bouwen aan haar waterzuiveringssysteem. Ondertussen is het al bezig aan de derde installatie en die is nog in volle opbouw. “Je moet blijven investeren en blijven innoveren”, zegt Stijn. “Het is een kwestie van je ogen en oren open houden en niet alleen in je eigen sector.” Jaarlijks wordt er in de Brabanthal in Leuven een waterbeurs georganiseerd waar je alle innovaties en technieken kan vinden.

Beter resultaat

Elke investering die Stijn en Brecht doen, proberen ze te doen met een beter gewassen auto in gedachten. “Je kan besparen op water, maar als je daardoor meer product moet gebruiken, is dat eigenlijk geen besparing. Je moet dus geven en nemen. Per wasbeurt wordt er zo’n 300 liter water gebruikt, waarvan zo’n 34 tot 38 liter vers water”, legt Stijn uit. “Een van onze recente investeringen was een nieuw type sproeier waardoor we ook op hoge druk minder water verbruiken. Hierdoor heb je hetzelfde poetsresultaat, maar wordt je waterzuivering en pompen minder belast waardoor je ook minder energie verbruikt.”

Een andere innovatie waar Stijn trots over vertelt is de nieuwe, zuinigere polishbogen die ze geïnstalleerd hebben. “Waar zo’n boog vroeger 1000 liter per uur verbruikte, is dat nu nog 400 liter, met hetzelfde resultaat.” Ook hier heb je dus minder water en minder product nodig. “De klant heeft hetzelfde resultaat.”

Een innovatie die nog op de plank ligt zijn de stofzuigers. Hoewel de huidige stofzuigers nog perfect werken, zou De Wasstraat tot de helft energie kunnen besparen als ze er nieuwe plaatsen. “Elke stap die we zetten is dus een stap vooruit.”

Innovaties

“Elke keer als we een nieuwe innovatie opmerken, moeten we opnieuw beginnen testen. Daar komt het uiteindelijk ook op neer: uitproberen, uitproberen, uitproberen. Hou je ogen open en blijf testen”, tipt Stijn. “In een carwash zijn het soms kleine dingen die grote impact kunnen hebben. Wij hebben bijvoorbeeld een analyse laten doen door Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Dat onderzoek en het rapport helpt ons tot op vandaag bij het uitstippelen van onze toekomst. Het heeft ons bijvoorbeeld doen inzien dat gedigitaliseerde waterstromen echt een plus zijn. Samen met het datamonitoringbedrijf Calculus hebben we ons watersysteem op punt gezet. En daardoor hebben we echt al gigantisch veel bespaard, tot wel 30% denk ik.”

Een ander kantelpunt was een gratis energie-audit van de staat: “In 2013 kon je een gratis audit laten doen. En ook dat rapport heeft voor ons veel teweeg gebracht. We zijn afgestapt van mazoutgeneratoren, hebben geïnvesteerd in ledverlichting, hebben ons klimaatbeheersingssysteem op punt gezet én hebben uiteindelijk geïnvesteerd in zonnepanelen.” Stijn raadt iedereen aan zo’n audit te laten doen door een derde partij: “Alles wordt in zo’n audit grondig onderzocht van jouw grootverbruikers tot jouw quick wins. Een externe partij wil je bovendien geen producten verkopen. Wij zijn eigenlijk allemaal leken als het op de technische aspecten aankomt, dus moet je je goed laten informeren. Die audit, samen met het onderzoeksrapport van VITO waren echt kantelpunten. Tot op heden gebruiken wij die nog als rode draad voor onze vernieuwingen.”

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Ook jouw energie in eigen handen nemen?

Een vraag over je energiefactuur, over energiesteun, over het hoe en wat van jouw energietransitie... De UNIZO Energielijn versterkt jou met informatie, tips en advies op alle energiefronten.

Hier vind je de gebundelde info

Nuttig voor jou