Mobiliteit voor de werknemer

Als werkgever kan je jouw werknemer een aantal mogelijkheden aanbieden op vlak van mobiliteit. De voorbije jaren is de nadruk steeds meer komen te liggen op duurzamere mogelijkheden. Zo zien we een vergroeningsbeweging van de bedrijfswagens via onder meer de fiscale aftrekbaarheid, maar ook de fietsvergoeding werd verder uitgebreid en het mobiliteitsbudget vormt een alternatief op het aanbieden van een bedrijfswagen. Ook het openbaar vervoer kan een interessante mogelijkheid zijn. 

Meer info over het aanbieden van duurzame alternatieven op de bedrijfswagen

Meer info over de autofiscaliteit

Meer info over laadpalen

De mogelijkheden voor het personeel worden best opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Zo is het snel duidelijk wat de werknemer kan verwachten. Daarnaast is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de cao's die onder meer de fietsvergoeding regelen. 

Kies je voor het aanbieden van een auto, dan kan je gaan voor de aankoop of leasing van een wagen. Je maakt best gebruikt van een car policy om duidelijke afspraken te maken over welke auto beschikbaar gesteld wordt (bv. budget per werknemercategorie), het aantal kilometer, hoe men moet omgaan met laden, wie met de wagen met rijden en meer.

Hieronder vind je een model van car policy, met specifiek een aantal artikels gericht op het elektrisch rijden:

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 09/12/2024

Een boete met bedrijfswagen: wat moet je als werkgever doen?

In de praktijk loopt het meestal zo: de minnelijke schikking voor de snelheidsovertreding, of parkeerovertreding van de werknemer komt binnen op naam van de rechtspersoon. Van jou als werkgever dus. Jij geeft dat dan door aan de bewuste werknemer die de boete – als alles goed gaat – braaf betaalt. De kous is daarmee af, zou je denken. Maar dat is niet zo...

De politie stuurt steeds een bundeltje van drie pagina’s. Een eerste met de melding dat een overtreding werd begaan, een tweede met de omschrijving hoe je kan betalen en hoe je eventueel kan betwisten en ten slotte een derde blad waarop staat dat je de identiteit van de bestuurder moet melden aan de politie.

Maar sinds vorig jaar móet jij (de rechtspersoon) de identiteit van de bestuurder op het ogenblik van de feiten melden, en dat binnen de 15 dagen vanaf de datum waarop de boete werd verstuurd. Als werkgever is het dus jouw taak om dat papier in te vullen en opnieuw op te sturen. Doe je dat niet, dan kan je zelf een (aparte) minnelijke schikking krijgen wegens nalatigheid. Die kan oplopen tot wel 300 euro. Of die werknemer op dat moment netjes betaald heeft of niet, is van geen belang.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 22/08/2024

Mag uw medewerkster haar bedrijfswagen houden tijdens haar zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof is een typisch voorbeeld van schorsing van de arbeidsovereenkomst. De verplichting tot arbeid vervalt dan voor de werknemer, terwijl voor de werkgever de verplichting tot loon vervalt.

De bedrijfsauto is een onderdeel van het verloningspakket en dus mag de werkgever in principe eisen dat de bedrijfsauto tijdens de periode van schorsing wordt ingeleverd. Als er echter een doorbetaling van loon is, zal ook de bedrijfsauto bij de werknemer mogen blijven. Dit geldt ook voor andere vormen van schorsing zoals ouderschapsverlof, ziekteverlof, enzovoort. Doorgaans worden over deze materie vooraf afspraken gemaakt tussen werkgever en werknemer, hetzij individueel hetzij collectief.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Kan ik mijn privé-wagen verkopen aan mijn zaak?

Dit kan, in theorie, als je beschikt over een vennootschap, niet wanneer je een eenmanszaak hebt. Je moet dan wel rekening houden met volgende zaken:

  • Je betaal als vennootschap een inschrijvingstaks. Bij oudere wagens is dit vaak niet voordelig.
  • Als je verkoopt aan de vennootschap, dan moet je erover waken dat een marktconforme prijs wordt betaald. Zolang een correcte prijs betaald wordt,  moet je geen belasting betaling op de verkoop.
  • Je moet geen btw aanrekenen. Het gaat hier om een occasionele verkoop, waardoor je geen btw-plichtige wordt.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 22/08/2024

Wie mag met een commerciële nummerplaat rijden?

Sinds 1 januari 2021 is er nieuwe wetgeving omtrent de commerciële kentekenplaten. Er zijn 4 nieuwe nummerplaten ter vervanging van de bestaande.

  • Beroepsplaat
  • Handelaarsplaat
  • Proefrittenplaat
  • Nationale plaat

De commerciële plaat is een proefrittenplaat, handelaarsplaat of een beroepsplaat voor gebruik door de professionals van de automobielsector.
Voor elke categorie bestaan er vier mogelijke soorten:

  • Plaat voor een auto;
  • Plaat voor een motorfiets;
  • Plaat voor een bromfiets;
  • Plaat voor een aanhangwagen.

Het uitzicht van de platen blijft binnen het bekende ontwerp, namelijk een witte achtergrond met mosgroene letters.

Beroepsplaten

Een beroepsplaat kan worden aangevraagd door koetswerkmakers en herstellers van voertuigen en is als volgt opgesteld: V-AAA-001.
Deze plaat mag gedurende een periode van 5, niet noodzakelijkerwijs opeenvolgende, dagen per jaar voor eenzelfde voertuig worden gebruikt voor de uitvoering op het Belgische grondgebied van de onderstaande formaliteiten:

  • de levering van dit voertuig;
  • de controle van het voertuig na een herstelling;
  • het voorrijden van het voertuig met het oog op het verkrijgen van een individuele goedkeuring;
  • het voorrijden van het voertuig bij een instelling belast met de technische keuring van de in het verkeer gebrachte voertuigen.

De jaarlijkse “beroepsplaat” mag enkel op het desbetreffende voertuig worden aangebracht als de houder beschikt over het attest van voorlopige inschrijving dat hoort bij dit voertuig en dat automatisch is aangemaakt door het volledig invullen van het formulier op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer (https://es.mobilit.fgov.be/provisionalcert-web).

Handelaarsplaten

Deze plaat kan worden aangevraagd door groot- en kleinhandelaars in voertuigen en kan enkel gebruikt worden voor de promotie en verkoop van voertuigen waarvan de verkoper ook eigenaar is. De plaat is als volgt opgesteld: Z-AAA-001 en is telkens maximum 1 jaar geldig, tot 31 december.

Proefrittenplaat

Deze plaat is bedoeld om proefritten uit te voeren en is voorbehouden voor constructeurs die werden erkend door de bevoegde overheden op vlak van homologatie in het kader van de procedure van controle op de conformiteit van de productie. Ook de proefrittenplaat heeft een geldigheid van maximum 1 jaar, tot 31 december, en is als volgt opgesteld: Y-AAA-001.
De plaat is dus bedoeld om proefritten uit te voeren, maar enkel onder deze voorwaarden:

  • Met voertuigen die nog niet werden goedgekeurd met het oog op het verkrijgen van een Europese of nationale goedkeuring;
  • Met goedgekeurde voertuigen in de onderstaande gevallen:
  • als het voertuig verbouwingen heeft ondergaan die niet conform het goedkeuringscertificaat zijn, kan de proefrittenplaat worden aangebracht om de proefritten uit te voeren die nodig zijn voor een nieuwe goedkeuring;
  • de proefritten zijn vereist in het kader van de overeenstemming van productie;
  • de proefritten worden uitgevoerd door de bedrijven die testen uitvoeren op de onderdelen of systemen en die de machtiging van de minister of diens gemachtigde hebben gekregen.
  • De beschrijving van het testprogramma moet zich aan boord van het voertuig bevinden
  • Personen die een proefrittenplaat mogen gebruiken:  de identiteit en hoedanigheid waarin de door de houder tewerkgestelde werknemers gemachtigd zijn het voertuig te gebruiken
  • De proefritten kunnen stops onderweg omvatten.
  • De voertuigen voorzien van een proefrittenplaat mogen niet worden beladen met uitzondering van personen en materieel noodzakelijk voor de uitvoering van de proeven.

Nationale plaat

Deze plaat is bedoeld om met een voertuig naar de keuring te gaan of te leveren. De geldigheid is beperkt tot 20 opeenvolgende dagen. Deze plaat geldt als het ware een uitweg wanneer er geen andere commerciële plaat van toepassing is.

Kilometerheffing

Enkel vrachtwagens met een proefrittenplaat zijn niet onderworpen aan de kilometerheffing. Wanneer een vrachtwagen een van de drie andere nummerplaten heeft moet men steeds een ingeschakelde OBU aan boord moeten hebben op de Belgische wegen.

De uitgebreide voorwaarden en documenten zijn te vinden op de website https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen/kentekenplaten/nieuwe_commerciele_nummerplaten

 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 25/11/2024

Nuttig voor jou