Juridische bijstand

Juridische bijstand 

Op zoek naar juridische bijstand bij klachten of conflicten? U kan een advocaat zoeken uit uw regio en rechtstreeks contacteren. Het eerste uur is dan als UNIZO-lid gratis. 

Naar het ledenvoordeel

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/08/2024

Verschijnen voor de rechtbank: steeds een advocaat nodig of kan je jezelf verdedigen?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Of kies je voor bemiddeling als alternatief? Ee ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Welke rechtbank is bevoegd?

Als je een rechtszaak wil aanspannen, moet je natuurlijk eerst weten bij welke rechter je dat moet doen. Gelukkig is de wet daar vrij duidelijk over.

Als eiser kan je een vordering instellen:

  • voor de rechtbank van de woonplaats van de verweerder (of één van de verweerders)
  • voor de rechter van de plaats waar de verbintenissen zijn ontstaan of waar zij zijn of moeten worden uitgevoerd
  • voor de rechter van de woonplaats gekozen voor de uitvoering van de akte.
  • voor de rechter van de plaats waar de gerechtsdeurwaarder heeft gesproken tot de verweerder in persoon, indien noch de verweerder, noch, in voorkomend geval, een van de verweerders een woonplaats heeft in België of in het buitenland.

In overeenkomsten kan ook altijd worden afgesproken welke rechter bevoegd is, los van bovenstaande regels.

Je mag met andere woorden zelf in de overeenkomst bepalen welke rechter bevoegd is om kennis te nemen van eventuele geschillen die voortvloeien uit de overeenkomst. Let wel: dergelijke afwijkende bepalingen zijn enkel mogelijk over de ‘territoriale bevoegdheid’, niet over de ‘materiële bevoegdheid’.

Anders gezegd: je mag in een overeenkomst bijvoorbeeld bepalen dat de rechtbank van Brussel bevoegd is (ook al zou volgens de wet de rechtbank van Antwerpen bevoegd zijn). Maar wat je niet mag doen is in een overeenkomst bijvoorbeeld bepalen dat de ondernemingsrechtbank bevoegd is als volgens de wet de rechtbank van eerste aanleg bevoegd is, of de vrederechter bevoegd maken als volgens de wet de ondernemingsrechtbank bevoegd is.

Voor meer info klik hier.

Welke rechter is dan ‘materieel’ bevoegd?

De regel is dat alle geschillen tussen ondernemingen, ongeacht hun waarde, bij de ondernemingsrechtbank moeten worden ingediend. Dus ook voor kleine geschillen moet je je  wenden tot de Ondernemingsrechtbank en niet tot de vrederechter.

Is jouw klant een consument, dan kan die een klacht tegen jou ook voor de ondernemingsrechtbank brengen. Maar als je als ondernemer zelf een klacht wil richten tegen een consument, dan moet je die brengen voor de vrederechter (als het gaat om een vordering van minder dan 5.000 euro) of voor de rechtbank van eerste aanleg (voor vorderingen van meer dan 5.000 euro).

Eén website voor alle hoven en rechtbanken

De Belgische hoven en rechtbanken hebben een gezamenlijke website www.rechtbanken-tribunaux.be. Op het portaal krijgt men toegang tot alle websites van de rechtscolleges.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 04/10/2024

Wat kost bemiddeling?

Bemiddeling is niet gratis.

Een bemiddelaar bepaalt zijn honorarium in afspraak met de partijen. Informeer hier dus voorafgaand naar bij de bemiddelaar. Over het algemeen is een bemiddeling goedkoper dan een klassieke gerechtelijke procedure, omdat er slechts één bemiddelaar gezamenlijk moet betaald worden door beide partijen, in plaats van ieder zijn advocaat én de gerechtskosten. De bemiddelingskosten moeten in principe gelijk verdeeld worden tussen de betrokken partijen, tenzij daarover andere afspraken werden gemaakt. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, controleer dan ook even of bemiddeling in de dekking voorzien is.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

Consumenten kunnen zich verenigen in één collectieve vordering

Er is voortaan een wettelijke basis voor zogenaamde 'collectieve vorderingen' (beter bekend als class actions). Ondernemingen die de regels rond marktprakijken overtreden, kunnen nu aangesproken worden door een groep consumenten. Tot nu toe moest elke consument die schade had ondervonden door de overtreding, individueel naar de rechter stappen om een vergoeding af te dwingen.

Door de collectieve vordering is het nu mogelijk dat consumenten zich groeperen om gezamenlijk, in één procedure, een vergoeding af te dwingen. De procedure kan enkel worden ingesteld door organisaties die consumentenbelangen vertegenwoordigen. Het is trouwens niet vereist dat op voorhand duidelijk is hoeveel consumenten schade ondervonden hebben, en hoe groot die schade precies is. Dat mag ook tijdens de procedure onderzocht worden.

De procedure moet wel verplicht starten met een poging tot minnelijke schikking.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/11/2024

Nuttig voor jou